Tüm Yazarlar
Nazmelis Zengin Yazıları
Teknoloji devlerinin 'terör' ikiyüzlülüğü
Nazmelis Zengin
Facebook, Filistin'i destekleyen paylaşımlarda yapılan engellemelerin "teknik bir arızadan kaynaklandığını" açıklayarak özür diledi. Ancak bu özrü sadece Kanadalı kullanıcıları için yaptı. Ortadoğu'da faaliyet gösteren birçok kuruluşun paylaşımları silindi ya da "tehlikeli" olarak işaretlendi. Geliştirdiği algoritması ve yapay zekasıyla övünen Facebook terör paylaşımlarıyla ilgili birçok meselede sınıfta kaldı. Yeni Zelanda'daki cami saldırısı buna en iyi örnek. Ancak algoritmalar kurumun kendi hassasiyetleri söz konusu olduğunda bambaşka bir reaksiyon göstererek suçlu/suçsuz her içeriğin bir filtreden geçip engellemesini de sağlayabiliyor.
Türkiye siyasetinin yeni sınavı: Ajans siyaseti
Nazmelis Zengin
Türkiye siyasetinde “ajans karar verecek” şeklinde bir cevaba pek alışkın değiliz. Oysa siyasal iletişimde ajansların oldukça eski bir mazisi var. 1843 yılında ABD Philadelphia'da Volney Palmer adında genç bir adamın ilk reklam ajansını açmasıyla propagandanın da modern çağı başlamış oldu.
Çeşitlilik sevgisi ve uluslararası şirketler
Nazmelis Zengin
Yale Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde dersler veren Peter Schuck’a göre çeşitlilik programları, küçük işletmeleri daha da sıkıntıya sokmaktadır.Küçük işletmeler çeşitliliği destekleyecekleri sırada ek çalışan ve buna bağlı maliyetle mücadele edemezler ve bu sayede yine kazanan büyük şirketler olur…
ABD ve Çin arasındaki veri savaşları
Nazmelis Zengin
Rakamlar, üstünlüğün şu anda, en azından yapay zeka kısmında ABD’de olduğunu gösteriyor. 2018’de 19.2 milyar dolarlık yapay zeka yatırımının yarısından fazlası ABD’de. Çin, yapay zeka patenti almak için en fazla başvuru yapan ülkelerin başında yer alsa da şirket bazında en fazla başvuru yine ABD merkezli teknoloji devi IBM’den çıktı.
Nükleer enerjiyle ilgili bilgi kirliliği
Nazmelis Zengin
Fukişima kazası nedeniyle 17 santralini kapatmak zorunda kalan Japonya uğradığı büyük mali zarar nedeniyle beş santralini yeniden faal hale getirdi. Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore ile birlikte yeni bir santral anlaşması yaptı. Avrupa Birliği ülkeleri de 130 nükleer santral faaliyetlerine devam ediyor.