Tarihi sınanmanın eşiğinde Saadet Partisi
İdris Cevahir/ Yazar
-
6.05.2024
30 Haziran'da Saadet Partisi kongreye gidecek. Zira Sayın Karamollaoğlu'nun sağlık sorunları var. Bu yeni bir başkanlık kavgası anlamına geliyor. Yani bir bölünme olmasa da bir küsme durumu oluşacak. Yeni genel başkanı GİK mi YİK mi belirleyecek tartışması, teorik kavganın (hareketin dili ile itikadi kavganın) ilk zeminini oluşturuyor.
Anlatılan Sokrates'in ne kadarı Sokrates
Murat Güzel
-
6.05.2024
Yapı Kredi Yayınları tarafından çıkarılan Cogito dergisinin 112. sayısının dosya konusunu Sokrates oluşturuyor. Editörlüğünü Nazile Kalaycı ile Hakan Yücefer'in yaptığı dosyada çeviri kitaplarla telif metinler arasında saptadıkları eksikliğin giderilmesine katkı sağlayacak bir içeriğe ulaşmaya çalıştıklarını vurguluyor editörler. Dolayısıyla dosyada Sokrates hakkındaki çevirilerden çok yazılara yer verilmiş. Bu yazıların da “giriş” kapsamında olmaktan ziyade araştırmacı, tartışmacı makale olmasına özen gösterilmiş.
Çarpan etki
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
-
3.05.2024
Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayısı Mart 2024 itibariyle 101 olarak gerçekleşti. Bunlardan 89'u faaliyetlerine devam ederken, 12'sinin altyapı çalışmaları sürmekte. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde faaliyet gösteren 10 bin 420 firmanın ve 111 bin 77 çalışanın katkısı ile toplamda 459 milyar TL tutarında satış ve 10,6 milyar dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi.
Döner diplomasisi
Dr. Hacı Mehmet Boyraz/ İstanbul Medipol Üniversitesi Ö
-
3.05.2024
Almanya'nın Türklere yönelik devam eden ırkçı terörü sonlandırma yolunda artık somut adımlar atması gerekiyor. Almanya'nın Türkiye'nin AB üyelik sürecinde oynadığı menfi rol, İkili ilişkilerdeki bir diğer sorunlu alan olarak duruyor. Steinmeier'in de geçen haftaki ziyaretinde konuyla ilgili olumlu mesajlar vermediği dikkate alınırsa AB üyeliği meselesi, önümüzdeki süreçte Türk-Alman ilişkilerindeki sorunlu alanlar arasında yer almaya devam edecektir.
Filistin'deki tablo kamuoyuna yansıyandan çok daha ağır
Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş/ Siyaset Bilimci
-
3.05.2024
Nisan ayının son haftası, Uluslararası Af Örgütü yıllık insan hakları raporunu yayımladı. Normal şartlarda, Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde çok sayıda habere konu olan rapor bu sene gündemde kendine fazla yer bulamadı. Raporun sadık takipçilerinin önemlice bir kısmının sessizliğinin en önemli nedeninin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları olduğunu söylemek mümkün.
3.05.2024
Erdoğan- Özel görüşmesi bize ne söylüyor?
Doç. Dr. Burcu Zeybek/ İstanbul Üniversitesi İletişim F
Şüphesiz müzakereci demokrasiden beklenen toplumdaki tüm ayrılık ve ihtilafları yok etmesi değildir. Böyle bir şey mümkün olmadığı gibi, müzakerelerin uzlaşıyla neticelenmesi gibi bir şart da söz konusu değildir. Farklı görüş, düşünce ve ihtilaflar, müzakerenin yalnızca başlangıç noktası değil aynı zamanda onun temel kaynağıdır.
2.05.2024
Demografik göstergeler bakımından üçüncü dünya savaşı olası mı?
Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Öz/ Haliç Üniversitesi, Siyaset Bil
Günümüzde adeta birer imparatorluk olarak hüküm süren ABD, Rusya, Çin, Hindistan gibi devletler, büyük savaşlara girecekleri ve fetihçi vizyonlarla hareket edecekleri başlangıç evrelerinden çok uzaktalar. Bu devletler bölgesel müdahalelerinin önünü açmak için şiddeti araçsallaştırsalar da kurulu düzenlerinin, yani genel barış atmosferlerinin bozulmasını istemezler.
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
3.05.2024
Döner diplomasisi
Dr. Hacı Mehmet Boyraz/ İstanbul Me
15.04.2024
Acem oyunu
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
3.05.2024
Erdoğan- Özel görüşmesi bize ne söylüyor?
Doç. Dr. Burcu Zeybek/ İstanbul Üni
29.04.2024
Tartışmalı bir Musa hikayesi
Doç.Dr. Eldar Hasanoğlu/ Ankara Hac
17.04.2024
Gazze soykırımından odak kaydırma: İsrail-İran çatışması
Prof. Dr. Ramazan Erdağ/ Eskişehir
8.04.2024
Van'da ne oldu? Bundan sonra ne olmalı?
Cüneyd Altıparmak/ Hukukçu
30.04.2024
Muhafazakâr siyasetin serencamı ve istikbali
İdris Cevahir/ Yazar
26.04.2024
Ekonomik koridor rekabetleri
Dr. Necmettin Acar/ Mardin Artuklu Üniversitesi İktisad
Bugün “Kalkınma Yolu” projesi olarak adlandırdığımız proje, 1880'li yıllardan itibaren Almanya İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu arasında imzalanan Berlin-Bağdat demiryolu projesine paralel bir projedir. Erdoğan'ın Bağdat'ta gerçekleştirdiği ziyaretle aynı saatlerde Steinmeier'in İstanbul'da bulunması ve Alman sermayesi ile inşa edilen Sirkeci Garı'nda verdiği fotoğraf, bir buçuk asır önce planlanan bu jeopolitik hat üzerindeki rekabetin sembolik ifadesi olarak okunabilir.
26.04.2024
PKK ile mücadelenin Irak boyutu
Dr. Necdet Özçelik/ Kapadokya Üniversitesi
Irak'ın PKK ile mücadelede Türkiye'nin yanında yer alıp almadığı dair işaretler şu şekilde izlenmelidir: (1) Bağdat'ın Türkiye'nin PKK ile yürüttüğü mücadeleye verdiği desteği sürdürme konusundaki istekliliği, (2) Kalkınma Yolu Projesi inşaat çalışmalarının başlaması, (3) Petrol ve su konusunda beklenen anlaşmaların mütekabiliyet pratiği.
26.04.2024
Güvenlik, Kalkınma Yolu'nun anahtarı
Faruk Önalan/ Yazar
Zengezur Koridoru'na olan muhalefetini sık sık dile getiren İran'ın, Kalkınma Yolu Projesi'ne de sıcak bakmadığı bilinmektedir. İranlı analistler söz konusu projenin “Batı Arap ekseninin İran-Suriye geçişini Irak'tan kesme girişimi” olarak nitelemektedir.
25.04.2024
Türkiye Yüzyılı ve eğitim
Dr. Adnan Küçük/ Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Türkiye, gelecek yüzyıllarda insanlık tarihine “Türkiye Yüzyılı” şeklinde damgasını vurmak istiyorsa, öncellikle kendi değerleri ile şekillenen kimliğini yeniden inşa etmeli. Hiçbir toplum, hele ki binlerce senelik köklü kültürel gelenekleri, birikimleri, üstün meziyet ve vasıfları olan bir toplum, çok farklı özelliklere sahip bir başka topluma öykünerek ileri düzeylere gelemez.
25.04.2024
İsrail, İsrail'den ibaret değildir
Prof. Dr. Cengiz Gül/ Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakült
24.04.2024
Misilleme savaşları kime yarıyor?
Doç. Dr. Merve Suna Özel Özcan/ Kırıkkale Üniversitesi
İsrail- İran gerilimi ile ortaya çıkan tabloda üzücü olan, Gazze'de yaşanan vahşetin yeni çatışma alanları yaratma girişimi ile adeta unutturulma çabasıdır. İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği soykırım, İran saldırısı ve misillemeler ile ikinci planda bırakılmaya çalışılmaktadır. Bu açıdan İsrail'in önümüzdeki günlerde Gazze'de güvenli bölge olarak gösterilen Refah'ta olası bir operasyon ile tüm bölgeyi kontrol etme girişimini gerçekleştirmesi de muhtemeldir.
Sosyolojik travmalar nasıl aşılır?
Prof. Dr. Mazhar Bağlı/ Akademisyen, Yazar
Türkiye'de kutuplaşmanın kökleri
Doç. Dr. Burcu Zeybek/İstanbul Üniversitesi İletişim Fa
Türkiye'nin pro-Filistin politikası kimleri rahatsız etti?
Prof. Dr. Metin Aksoy/ Selçuk Üniversitesi Rektörü
Çin-Rusya-İran işbirliği: Sınırlı mı, geniş kapsamlı mı?
Dr. Mustafa Tüter/ Akademisyen, Yazar