Tüm Yazarlar
Bilal Kendirci Yazıları
KKTC'de ara seçim, genel mesaj
Bilal Kendirci
KKTC'de 1976- 2009 yılları arasında yapılan milletvekili seçimlerinde seçime katılım oranı yüzde 80'in üzerinde olmuştur. 2013 ve 2018 seçimlerinde ise sırasıyla yüzde 69 ve yüzde 66'ya düşmüştür. 2022'de yapılan seçimlerde ise bu oran yüzde 57'ye kadar gerilemiştir. Son ara seçimde ise yüzde 30'un bile altındadır. 1991 yılında muhalefet tarafından boykot edilen ara seçimde bile katılım oranı yüzde 67'dir. Bu oran dikkate alındığında, Kıbrıs Türk seçmeninin siyaset kurumuna azalan güvenini seçimlere daha az ilgi göstererek pasif bir şekilde ortaya koyduğu anlaşılmaktadır.
Anastasiadis'in ikinci dönemi başladı
Bilal Kendirci
GKRK'deki seçimi kazanan Nikos Hristodulidis, Anastasiadis'in 2013 yılında Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra 2018 yılına kadar Hükümet Sözcülüğü, 2018 yılından 2022 yılına kadar Dışişleri Bakanlığı görevlerini yürütmüştür. Kıbrıs sorunu ile ilgili daha şahin tutuma sahip DİKO ve EDEK'in verdiği destek nedeniyle, Hristodulidis döneminde Kıbrıs sorunu konusunda bir ilerleme beklenmemektedir.
KKTC yerel seçim sonuçları ne söylüyor?
Bilal Kendirci
Kıbrıs Türk seçmeni tarihsel olarak yerel seçimlerde stratejik bir tercihte bulunmaktadır. Genel seçimlerde genellikle, Türkiye ile iyi ilişkilere sahip ve Türkiye'den daha fazla kaynak alma potansiyeline sahip sağ partilere yönelirken, yerel seçimlerde muhalefet partilerine yönelmektedir.
Kıbrıs Türk siyasetinde yeni arayışların sonu mu?
Bilal Kendirci
Kıbrıs'ta 1981-2009 yılları arasında yapılan tüm milletvekili seçimlerinde seçimlere katılım oranı yüzde 80'in üzerinde gerçekleşmiştir. Son yapılan seçimde ise katılım yüzde 57,4'tür. Diğer bir ifadeyle, KKTC'deki mevcut siyasi partiler geçmişe oranla seçmenleri sandığa çekememektedir. Dolayısıyla, HP'nin başarısız olması KKTC'de yeni bir siyasi partiye ya da oluşuma ihtiyaç olmadığı anlamına gelmemektedir.
TMT Kıbrıslı Türklerin ‘Kuva-yı Milliye'sidir
Bilal Kendirci
Barış Harekâtı'ndan sonra da TMT'nin etkileri görülür. TMT, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na dönüşerek, Kurtuluş Savaşı'nda düzenli orduya dönen Kuva-yı Milliye ordusu fonksiyonu görürken, TMT lider kadrosu siyasi hayatta belirleyici olur. Rauf Denktaş, TMT'nin bir çok önde gelen ismiyle birlikte Ulusal Birlik Partisini kurmuştur. 1976 yılında yapılan ilk genel seçimde CTP'den milletvekili seçilen Özker Özgür ile Naci Talat, Erenköy direnişine katılan mücahitlerdendir.