Tüm Yazarlar
Gökhan Bozbaş Yazıları
Küresel siyasette müzakereden dayatma dönemine geçiş
Gökhan Bozbaş
Sözde barış planının ilanı ile Filistin-İsrail meselesinde müzakere döneminden tek taraflı dayatmalar dönemine girildiği dünyaya deklare edilmiştir. Dünya kamuoyunun baskıları sonucu mevcut tablo değiştirilmediği takdirde ise sadece bölgede değil küresel anlamda da dayatmalar dönemine geçileceği açıktır.
Sisi akredite ya sokak?
Gökhan Bozbaş
Mısır’da protestocular başarılı olacak ve Sisi devrilecek mi yoksa sokak savuşturulacak mı? Bu iki senaryodan hangisinin gerçekleşme olasılığı daha yüksek bilinmez ama Sisi’nin son ABD ziyaretinden kendisini akredite ederek döndüğüne dair güçlü sinyaller var.
Mursi’nin şehadeti ve yaktığı diriliş meşalesi
Gökhan Bozbaş
Özellikle Müslüman Kardeşler gibi geçmişten beri meşru alanda siyaset yapan bir anlayışın seçim kazanarak iktidara gelmesi Körfez’deki rejimler tarafından tehdit olarak görüldü. Müslüman Kardeşler’in ve dindar bir başkan olarak Muhammet Mursi’nin başarısı, onların ülke içerisinde ve toplum nazarındaki meşruiyetini temelden sarsacak bir potansiyele sahipti. Körfez’deki Arap siyasi elitlerin Mursi mitinden kurtulduklarını söyleyerek skandal ifadelere imza atmaları bundan.
Kudüs kararı ve uluslararası sistemin çöküşü
Gökhan Bozbaş
Özellikle uluslararası sistem açısından değerlendirdiğimizde ABD kendisinin kuruluşuna öncülük ettiği BM’nin kararını hiçe sayarak zaten tökezleyen mevcut uluslararası sisteminin ve statükonun dibine dinamit döşemiştir. BM’nin alacağı her türlü karar bundan sonra ulus devletler tarafından reddedilebilir veya dikkate alınmayabilir.