Tüm Yazarlar
Mihemed Jiyan Yazıları
Farklı bir zaviyeden IKBY referandumu ve Irak okuması
Mihemed Jiyan
Irak’taki güçler dengesi halihazırda Şii bloğun lehine dönmüş gözükse de bunun sürdürülebilir bir durum olmadığını ifade etmek gerekiyor. Oldukça kırılgan siyasi zemine ve sürekli değişen güç dengelerine sahne olan Irak’ta istikrarın hakim olması küresel aktörlerin ve bölgesel güçlerin çıkarlarının uyuşmasına bağlı.
Musul krizinin anahtar kavramı: Siyasi anlaşma
Mihemed Jiyan
Irak’ın yönetilebilmesi ve Musul kriziyle bağlantılı olarak Sünni sorununun da çözülebilmesi için, Sünnilerin, Şiilerin insafına terk edilmeyeceği yeni bir “kurucu irade”nin Irak’ta tesis edilmesi gerekmektedir. Bu “siyasi anlaşma” için komşu olan ve Sünnilerin dinsel ve tarihsel bağ kurduğu Türkiye ya da Suudi Arabistan gibi ülkelerin garantör olarak sürece dahil edilmesi önemlidir.
Musul’da kim neyin peşinde?
Mihemed Jiyan
Bush’un Irak işgalindeki aceleciliğiyle Obama’nın Musul operasyonundaki aceleciliği bir noktada çok benzeşiyor. Bush, Bağdat ve Irak’ın güneyini altın tepside İran’a sundu. Obama da Musul ve çevresi ile Irak’ın batısındaki Sünni kentleri İran’ın hakimiyetine bırakacak.
Şiddetin felç ettiği Kürt’ün kültür dünyası
Mihemed Jiyan
Kürt yayıncılığı şiddet sarmalında en büyük darbeyi yedi ve durma noktasına geldi. Keskin bir şekilde eski ortama dönüldü. Ama AK Partili hükümetlerle silahsız dönemi tecrübe eden Kürtler, şiddetli çözümü de kafasından sildi.