Tüm Yazarlar
Talha Köse Yazıları
Seçim beyannamelerindeki Türkiye
Talha Köse
24 Haziran seçimlerine üç haftalık bir süre kaldı ve partiler siyasi pozisyon ve söylemlerini ortaya koyan beyanname metinlerini yayınladılar.
ABD neden şimdi vuruyor?
Talha Köse
ABD, Fransa ve Britanya’nın Suriye’de yaşanan son kimyasal saldırıyla verdiği ortak tepkiyi, ABD ile başta Rusya ve Çin olmak üzere diğer dünya güçleri arasında yaşanan rekabet ve gerilim bağlamında değerlendirmek gerekir. Rusya ile Britanya arasında yaşanan ajan krizi ve Çin ile ABD arasında süregiden ticaret savaşı da benzer bağlamda ele alınmalıdır.
BM’nin Kudüs kararı ve Post-liberal düzende ABD yalnızlığı
Talha Köse
Trump’ın ABD’nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı, hem BM Güvenlik Konseyinde hem de BM Genel Kurulunda ezici bir çoğunlukla kınanmıştır. Filistin konusu, ABD’nin küresel vicdanı ve ortak ahlaki mutabakat noktalarını ihlal etmenin de maliyet doğurabileceğinin bir göstergesi olmuştur. Trump yaklaşımını dengelemenin en etkili yöntemi, bu yaklaşımın ABD’nin maddi çıkarlarına da dokunabileceğini göstermektir.
AB ile yeni bir ilişki biçimi mümkün mü?
Talha Köse
Karar alamayan, aldığı kararları uygulama imkânı bulamayan, alınan kararların bozulma ihtimaliyle tavizkar bir tutum sergileyen bir yürütmenin çok ciddi zorluklarla karşılaştığını uzun yıllar boyunca tecrübe eden Türkiye/Türk Milleti, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile hızlı karar verme ve bu kararları etkin bir biçimde uygulayabilme kabiliyetine sahip olmuştur.
Post-liberal dünyada yeni korumacılık uygulamaları
Talha Köse
Terör bahanesiyle Türkiye dahil sekiz ülkenin havayollarının ABD’ye direkt uçuşlarında elektronik cihaz sınırlaması, ekonomik alanda yeni nesil bir korumacılık uygulamasıdır. Bu karar, serbest rekabeti önlemek için alınmıştır ve Amerikan, Alman, Hollanda, Fransız ve İngiliz havayolu şirketlerine haksız rekabet imkanı sağlayacaktır.
Dış politikada denge siyasetine geçiş mi?
Talha Köse
Bugün için Türkiye açısından en öncelikli konu ABD, Rusya ve AB arasında dengeli bir ilişki tutturabilmektir. Bu aktörlerden en az ikisi ile geliştirilebilecek iyi ilişkiler Türkiye’nin istikrarı açısından önemlidir. Bu aktörlerden ikisini karşısına alıp yalnızca biri ile iyi ilişkileri olan bir Türkiye bu aktöre fazlaca bağımlı hale gelir ve bu da Türkiye’nin ulusal çıkarlarına hizmet etmez. Türk dış politikası açısından önümüzdeki dönemin kilit kavramı denge siyaseti olacaktır.
Trump döneminde Avrupa güvenliği ve Türkiye Avrupa ilişkilerine etkileri
Talha Köse
Genişleme perspektifini kaybeden bir AB, mevcut sınırları ve bütünlüğünü koruma konusunda da zorlanacaktır. Türkiye gibi birliğe üyeliğe aday bir ülkeyi dışarıda tutmanın maliyeti, üyeliğin ortaya çıkaracağı maliyetten daha fazla olabilir.
Kolombiya barış sürecinde referandum fiyaskosu ve çıkarılacak dersler
Talha Köse
Kolombiya referandumunun başarısız olmasının en önemli nedeni, çatışmalarda yer alan militanların ve liderlerinin affedilecek ve meşru siyasi aktörler olarak kabul edilecek olmalarıdır. 50 yılı aşkın süredir devam eden, 220 binden fazla can kaybına neden olan ve 6 milyona yakın kişiyi yerinden eden bir çatışmanın faillerinin ceza almadan meşru siyasi aktörlere dönüşebilecek olmaları kamu vicdanında rahatsızlığa neden olmuştur.
Suriye’de siyasi sürecin muhtemel seyri
Talha Köse
Kerry-Lavrov mutabakatı Suriye’de kimin kazanacağına değil, kimlerin kaybetmesi gerektiğine dair varılan bir mutabakattır. Rejim güçleri ve Rusya’nın önümüzdeki dönemde hedefi Halep’te direnişi kırmak ve muhalif sivil halkın kuşatma ve tehditlerle o bölgelerden tasfiyesi olacaktır.
Lider kadronun tasfiyesi terör örgütlerini nasıl etkiler?
Talha Köse
PKK’nın lider kadrosunun tasfiyesi örgüte çok büyük ölçüde zarar verebilir ancak bu örgütün top yekûn tasfiye olacağı ve çözüleceği şeklinde yorumlanmamalı. Örgütün ideolojik söylemi, toplumsal tabanı ve uluslararası etkisi devam ettiği sürece tamamen tasfiyesi oldukça güçtür.
Avrupa güvenliği için Türkiye’nin vazgeçilmezliği
Talha Köse
Türkiye AB ilişkilerinde son haftalarda çok önemli gelişmeler yaşanmakta. Bu gelişmeler iki haftadır Rusya ile yaşanan jet krizinin gölgesinde kaldı. Ancak AB ile siyasi konularda, dış politika ve güvenlik alanlarında işbirliğinin artırılmasına karar verilmesi ve ortak yaklaşımların geliştirilmeye başlanması Türk diplomasisi açısından, önümüzdeki döneme damgasını vuracak önemli bir kazançtır.
Kimlik siyasetinden inşa siyasetine
Talha Köse
Sonuç olarak Türk siyasetinde ilk kez bu kadar geniş bir toplumsal tabana dayanan bir siyasi hareket Türk siyasetinin yapısal problemleri ve krizlerini çözme noktasında adres gösterilmiştir. Ak Parti’nin sorumluluğu muhalefetin makul kısmını da ikna ederek Türkiye için yeni bir anayasa yapıp toplumsal mutabakatı sağlamaktır.
Suriye krizi ve Rusya’nın uluslararası sistemle hesaplaşması
Talha Köse
Suriye krizi -sığınmacılar meselesi haricinde- Batı’nın fazlaca canını yakan bir konu değil. Bu nedenle özellikle Avrupalı ülkeler ve ABD’nin Suriye için Rusya ile restleşmeyi tercih etmeyecekleri öngörülebilir. Suriye’deki krizin devamı ve Rusya’nın kayıplar vermeye başlaması Rusya açısından odak kayması olacaktır. Bu yüzden Rusya’nın Suriye’deki varlığının başarılı olup olmadığını değerlendirmek için çok erken.
Türkiye’nin bütünleştirici dış politikası ve stratejik yalnızlığı
Talha Köse
Türkiye’nin yalnız görünmesinin sebebi bölgede yapıcı ilişkiler üzerinden bütüncül düzen kurma iddiası. Türkiye, İran, Suudi Arabistan, İsrail ve Mısır’ı stratejik açıdan düşman olarak görmemekte ve bütün bu aktörlerle bağ kurma ve bu aktörler arasında köprü olabilme potansiyelini korumaktadır.
Ortadoğu’da yeni dönemin kodları ve Türkiye’nin düzen arayışları
Talha Köse
ABD, İsrail, Baasçıların ve Selefilerin üzerinde ittifak ettikleri bir senaryo uzun vadede sürdürülebilir değildir. İslamcıları dışlayan bir ittifakın bölgeye istikrar getirilebilmesi son derece zayıf bir ihtimal.