Tüm Yazarlar
Emrah Usta Yazıları
Suudi Arabistan’ın Katarlaşma modeli
Emrah Usta
32 yaşında, askeri, ekonomik ve siyasi alanında ciddi güç elde eden Veliaht Selman politikalarda belirleyici özne haline geldi. Peki Veliaht Prens neden bu konuma yükseltildi? Kral Selman’a saray darbesinin imkanı var mı?
15 Temmuz sonrası dış politika: ABD ve NATO ittifakı sarsıldı mı?
Emrah Usta
FETÖ, DAEŞ, ve PKK saldırılarına aynı anda maruz kalan Türkiye’de bu örgütlerin birbirleriyle bağlantısı açık şekilde görülüyor. Türkiye’ye müttefiklerinin vereceği destek istihbarat bilgisidir. DAEŞ’e karşı Rusya’ya açık teklifle giden Türkiye, bu konuda Batı’dan da destek bekliyor. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyareti tansiyonu düşürmeye yönelik olacaktır.
PYD’ye karşı Güney Lübnan modeli oluşturulur mu?
Emrah Usta
Güney Lübnan modeli, Ankara’nın gündeminde mi bilinmez. Yaklaşık 1 ay once Turkey Agenda haber sitesinde Çetiner Çetin tarafından yayınlanan ‘Güney Lübnan modeli masada’ başlıklı yazıda teknik olarak bu durum aktarılmış.
PKK’nın yeni DNA’sı: UÇK’laşıyor mu Hizbullaşıyor mu?
Emrah Usta
Türkiye’deki Kürt hareketi anadilde eğitime kadar gelmişken, bu harcanan emekler heba edilmemelidir. Kürt hareketi de, Lübnan Hizbullah’ı gibi ‘Hem silahım hem de siyasi iradem var.’ fikrinden vazgeçmeli. Lela Zana gibi isimler daha ön plana çıkmalı, bırakılan bu ateşkesi tekrar konsolide etmelidir.
Türkiye’nin yeni körfez politikası başarılı olacak mı?
Emrah Usta
Suudi Arabistan’ın İran ile girdiği bölgesel mücadele, Suriye ve Irak’taki gelişmeler Türkiye’yi ittifak yapmaya zorlarken, Katar’ın üzerindeki Riyad baskısı, Doha yönetiminin Türkiye ile ilişkilerini geliştirmesine neden oldu.