Tüm Yazarlar
Ergün Yıldırım Yazıları
Sosyal bilimlerin İslamofobisi
Ergün Yıldırım
12 kişiyi katleden kurşunlar, Avrupa ve İslam arasındaki barış ilişkilerini de hedefledi. Hamas’ı kabule yönelen ve Filistin’i devlet olarak tanımaya çalışan Avrupa iradesine sıkıldı bu kurşunlar. İslamofobya yeniden Avrupa ve İslami ilişkileri esir almaya başladı.
Gülen Hareketi post-Nurculuktan da ötesi...
Ergün Yıldırım
Bütün bu kitlesel seferberlik bağlamında yürüyen muhalefet pratiğini iktidar ve cemaat ilişkileri üzerinde okuduğumuzda cemaatin siyasal kavga konsepti içine çekildiği ve oraya yerleşerek kendini savunma ve Ak Parti iktidarına da saldırma durumuna geçtiğine tanık oluyoruz.
Ortadoğu'da istenmeyen demokrasi
Ergün Yıldırım
Bölgemizde demokrasi hem Batı için tehlikelidir hem de onların düzenlerinin koruyucusu olan siyasal bekçileri için. Çünkü onları yerlerinden ediyor, politik statükolarını, ekonomik düzenlerini ve ilişkilerini sorgulayarak paylaşmayı, şeffaflığı, özgürlüğü ve katılımı istiyor.
İki kadın iki gelenek
Ergün Yıldırım
Madam Bovary adlı eser, modernliğin ev algılayışı ve kadının ondan firarını anlatan çarpıcı bir yapıttır. İnsanlığı, modernliğin kadın yazgısı üzerine düşünmeye çağrıdır. Huzur’da ise konak aristokrasinin modernliğe geçme sürecinde yaşadıkları “huzursuzluklar” anlatılır. Geleneğin huzursuzluğu, ailelerin huzursuzluğu ve gençlerin huzursuzluğu... Belki de bir medeniyetin huzursuzluğu...
Elveda Türkçülük!
Ergün Yıldırım
Bir zamanlar milliyetçi sol, milliyetçi İslam ve milliyetçi milliyetçilerle varlığını bütün farklılıklarda egemenleştirerek Türkiye’nin tek rakipsiz meşru ideolojisiydi milliyetçilik. Milliyetçilikten nasip almayanlar ötekiydi, haindi, işbirlikçiydi ya da soyu bozuktu. Milliyetçiliğin devlet siyaseti olarak bu biçimdeki imalatı, düşünmeyen bir Türkiye’ye yol açıyordu. Milliyetçilik tutulmasıydı bu.