Tüm Yazarlar
Fazıl Duygun Yazıları
Sosyal medyada sansür ağalığı
Fazıl Duygun
Küreselci tekno-finans derebeylerinin, yani internet ve sosyal medya ağalarının, devletlerin oluşturduğu hukuku yok saydığını ve kendilerinin oluşturduğu bir “cezalandırma-ödüllendirme” sistemini kurduğunu yaşayarak görüyoruz.
İngiltere Çin'i dizginleyebilecek mi?
Fazıl Duygun
Tayvan krizi, Çin'in kaderini çizecek çok önemli bir dönemeçti. İngiliz siyasî aklının uygulamaya koyduğu "Çin'i hizaya çekme" stratejisi, AB-ABD ve her iki bloktaki küreselcilerin kendi aralarında çatışmasına sebep oluyor. İngiltere, Çin'in tekrar kontrol edilebilir bir üretim ülkesi rolünü oynamasını istiyor. Bunu, ABD'deki tekno-finans feodalitesi de uygun buluyor ama ya AB?
Nasyonal sosyalizmden yeşil militarizme
Fazıl Duygun
Ukrayna-Rusya savaşı, bilinen birçok şeyin aslında, bildiğimiz anlamda olmadığı gösterdi. Almanya, barışçıl yeşiller iktidarında, sadece bu yıl için, 100 milyar avro silahlanmaya bütçe ayırdı. Alman silah sanayii, Yeşiller'e müteşekkir. Friedman'a göre Almanya'nın teknolojisi ve sermayesi ile Rusya'nın doğal kaynaklarının ve silahlı güçlerinin birleşmesi halinde gerçekten "çok kutuplu dünya" oluşması mümkün. Bu durumda ABD'ye karşılık Avrasya gücü dünyada etkili olabilir.
Neoliberalizm ne kadar özgürlükçü?
Fazıl Duygun
TC İletişim Başkanlığı'nın New York'taki "Ermeni terör örgütü Asala'nın katlettiği Türk diplomatları" sergisinin Youtube'daki video gösterimi yasaklandı. Ama neoliberal düzenin "yeni özgürlük alanı"(!) sosyal medya platformları Instagram ve Facebook'un ana şirketi Meta, Rus askerlerine karşı şiddet içerikli mesajlara izin vermek üzere kurallarını esnetti. Neoliberalizm salt bir ekonomik özgürlük sistemi değildir. Neoliberalizm aynı zamanda, kültürel, sosyal, askerî ve medyatik bir sistemdir. Neoliberalizm, insanları "bireysel özgürlük" kavramıyla kendine çekerken, bireyi toplum ve devlet baskısından kurtardığını iddia etmiştir. Doğrudur, bireyi, toplum ve devlet baskısından kurtarmıştır ama görünmez zincirlerle, kendine mahkum etmiştir.
G-7 ve NATO ‘ejderha'nın ateşini söndürebilecek mi?
Fazıl Duygun
Çin, silahlanmak için bir 10 yıl daha sabretmeye çalışıyor ama Pentagon da Çin'i hem askerî hem de ekonomik yollarla tecrit edip kışkırtarak tehdit ediyor. Gelinen durumda ya taraflardan biri geri adım atacak ya da Tukidides tuzağı işlemeye devam edecek. Donanmadaki savaş gemisi bakımından ABD'yi geçmiş olan Çin'in askeri teknoloji olarak, hâlâ ABD'den çok geride olduğu aşikâr. Henüz 5. nesil savaş uçağı motorlarını, savaş gemilerinin motorlarını yapamamış bir Çin var karşımızda.