9 Mayıs 2024 Perşembe / 2 Zilkade 1445

İkinci Cemre ne zaman düşecek? Cemre suya ne zaman düşer?

Geçtiğimiz günlerde havaya düşen ilk cemrenin ardından gözler ikinci cemre düşme tarihine çevrildi. Üç tane olan cemrenin birincisi havaya, ikincisi suya, üçüncüsü de toprağa düşer. 'Ateş', 'kor' anlamına gelen cemrenin her yıl şubat ayı sonunda başlayan takvime göre önce havaya, sonra suya, son olarak da toprağa düştüğü kabul ediliyor. Cemre düşme tarihleri, halk takvimi ve inanışına göre Kasım ayının 100. gününden itibaren hesaplanmaktadır. Peki 2. Cemre ne zaman düşecek? İşte detaylar

23 Şubat 2021 Salı 13:28 - Güncelleme:
İkinci Cemre ne zaman düşecek? Cemre suya ne zaman düşer?

İlk cemrenin geçtiğimiz günlerde havaya düşmesiyle birlikte 2. Cemre ne zaman düşecek? sorusu gündeme geldi. Havaya düşen ilk cemre Şubat'ın 19-20'sinde gerçekleşti. Sırasıyla havaya, suya ve toprağa düşen cemre, havaların ısınmasıyla birlikte baharın gelişini müjdeliyor. Cemrenin birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılıyor. Peki, Cemre suya ne zaman düşer 2021? İşte bahara geçisin sembolü olan cemre düşme tarihleri hakkında merak edilenler.

2. CEMRE NE ZAMAN DÜŞECEK?

Halk takvimi ve inanışına göre, kasım günlerinin 100. gününden 5 gün sonra cemrelerin düşmeye başlıyor. Cemrenin birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılıyor.

Üç tane olan cemrenin birincisi havaya, ikincisi suya, üçüncüsü de toprağa düşer.

CEMRE NE ZAMAN DÜŞER 2021?

2. Cemre suya, Şubat ayının 26 ve 27'sinde düşecek. Üçüncü cemrenin ise toprağa Mart ayının 5-6'sında düşmesi bekleniyor.

CEMRE NEDİR?

Cemre anlamı sözlüklerde kor yani ateş olarak geçmektedir. Arapça kökenli bir kelimedir. Halk arasında havaların ısınmaya başlaması olarak bilinir. Böylece halk arasında Hıdırellez kutlanmaya başlar.Cemre sıcaklıkların yükselişi olarak bilinir. Kış mevsiminin bittiğini, baharın geldiğini belirtir. Çok eskiye dayanan cemre 7 gün aralıklar ile gerçekleşir.

"Ateş", "kor" anlamına gelen cemrenin her yıl şubat ayı sonunda başlayan takvime göre önce havaya, sonra suya, son olarak da toprağa düştüğü kabul ediliyor. "cemre düşmesi", bahar bayramı nevruzun yaklaştığına da işaret ediyor.

İlk olarak havaya, daha sonra suya ve toprağa düşer. Cemrenin her düşüşünde havalar ısınmaya başlar ve insanlar bu ısınan havayı hisseder.Her cemrenin düşüşü ile havalar ısınmaya başlar.

Cemreler arasındaki sıcaklıklarda düşüş görülür. Bu da cemrenin havanın aşağıdan değil, yukarıya doğru ısındığını gösterir.Cemre kelime karşılığı kor halinde yanan ateş anlamına gelmektedir. İslam dinindeki anlamı ise Müslümanların hac esnasında Mina vadisinde attıkları taşların yığını demektir.

"cemre düşmesi" hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.

Türk Edebiyatında divan şairleri cemre geldiği zaman önemli kişilere yazdıkları övgü şiirleri de Cemreviye olarak bilinir.Cemre meteorolojik bir olaydır. Takvimlerde bahardan önce 7 gün ara ile havaya, suya ve toprağa düşer. Cemre sıcaklık yükselmesi olarak tanımlanır.

Miraç Kandili ne zaman?

YKS 2021 başvuru tarihleri: YKS başvurusu son gün ne zaman?

2021 Düğün sezonu ne zaman açılıyor?

Adalet Bakanlığı 13 bin personel alımı başvurusu ne zaman?