Ekonomik koridor rekabetleri
Dr. Necmettin Acar/ Mardin Artuklu Üniversitesi İktisad
-
26.04.2024
Bugün “Kalkınma Yolu” projesi olarak adlandırdığımız proje, 1880'li yıllardan itibaren Almanya İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu arasında imzalanan Berlin-Bağdat demiryolu projesine paralel bir projedir. Erdoğan'ın Bağdat'ta gerçekleştirdiği ziyaretle aynı saatlerde Steinmeier'in İstanbul'da bulunması ve Alman sermayesi ile inşa edilen Sirkeci Garı'nda verdiği fotoğraf, bir buçuk asır önce planlanan bu jeopolitik hat üzerindeki rekabetin sembolik ifadesi olarak okunabilir.
PKK ile mücadelenin Irak boyutu
Dr. Necdet Özçelik/ Kapadokya Üniversitesi
-
26.04.2024
Irak'ın PKK ile mücadelede Türkiye'nin yanında yer alıp almadığı dair işaretler şu şekilde izlenmelidir: (1) Bağdat'ın Türkiye'nin PKK ile yürüttüğü mücadeleye verdiği desteği sürdürme konusundaki istekliliği, (2) Kalkınma Yolu Projesi inşaat çalışmalarının başlaması, (3) Petrol ve su konusunda beklenen anlaşmaların mütekabiliyet pratiği.
Güvenlik, Kalkınma Yolu'nun anahtarı
Faruk Önalan/ Yazar
-
26.04.2024
Zengezur Koridoru'na olan muhalefetini sık sık dile getiren İran'ın, Kalkınma Yolu Projesi'ne de sıcak bakmadığı bilinmektedir. İranlı analistler söz konusu projenin “Batı Arap ekseninin İran-Suriye geçişini Irak'tan kesme girişimi” olarak nitelemektedir.
Türkiye Yüzyılı ve eğitim
Dr. Adnan Küçük/ Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi
-
25.04.2024
Türkiye, gelecek yüzyıllarda insanlık tarihine “Türkiye Yüzyılı” şeklinde damgasını vurmak istiyorsa, öncellikle kendi değerleri ile şekillenen kimliğini yeniden inşa etmeli. Hiçbir toplum, hele ki binlerce senelik köklü kültürel gelenekleri, birikimleri, üstün meziyet ve vasıfları olan bir toplum, çok farklı özelliklere sahip bir başka topluma öykünerek ileri düzeylere gelemez.
İsrail, İsrail'den ibaret değildir
Prof. Dr. Cengiz Gül/ Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakült
-
25.04.2024
Tam desteğini arkasına aldığı İngiltere ile 2. Dünya Savaşı sonrasında emperyalizmin bayrak yarışında öne geçen ABD'nin ve kendini, faili olduğu Holokost'un diyetini ödemek zorunda hisseden Almanya ile Haçlı damarları depreşen diğer sömürgeci ülkelerin sınırsız destekleri olmasaydı, İsrail'in bugün, tüm uluslararası hukuka ve topluma meydan okuyan bir gözü dönmüşlük içerisinde, Gazze'deki soykırım ve zulümlerine devam etmesi mümkün olamazdı.
24.04.2024
Misilleme savaşları kime yarıyor?
Doç. Dr. Merve Suna Özel Özcan/ Kırıkkale Üniversitesi
İsrail- İran gerilimi ile ortaya çıkan tabloda üzücü olan, Gazze'de yaşanan vahşetin yeni çatışma alanları yaratma girişimi ile adeta unutturulma çabasıdır. İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği soykırım, İran saldırısı ve misillemeler ile ikinci planda bırakılmaya çalışılmaktadır. Bu açıdan İsrail'in önümüzdeki günlerde Gazze'de güvenli bölge olarak gösterilen Refah'ta olası bir operasyon ile tüm bölgeyi kontrol etme girişimini gerçekleştirmesi de muhtemeldir.
20.04.2024
Sosyolojik travmalar nasıl aşılır?
Prof. Dr. Mazhar Bağlı/ Akademisyen, Yazar
Osmanlı'nın son döneminde hem padişahın hem de imparatorluğun varlığı için canını vermeye hazır olan devlet erkanının cevabını aradığı soru, çöküşün nasıl durdurulabileceğiydi. Sultan II. Abdülhamit, eli kalem tutan her aydın ve alimden önerilerini yazmasını istedi. Bunlardan Deli Nusret namındaki alim, devletin karşı karşıya olduğu sıkıntının asıl kaynağının “kaht-ı rical” olduğunu yazdı...
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
2.04.2024
Davalar kaybetmez
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
30.03.2024
Kaybettirme siyaseti ve YRP
Prof. Dr. Mazhar Bağlı/ Akademisyen
15.04.2024
Acem oyunu
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
3.04.2024
Boğazlardan kazancı artırmak mümkün
Umur Uğurlu/Uzakyol Kaptanı, Deniz
5.04.2024
Entelektüel pandemi ve yükseköğretim
Prof. Dr. Durmuş Günay/ Maltepe Üni
6.04.2024
31 Mart yeni bir siyasi milat mı?
Dr. Murat Yılmaz/Siyaset Bilimci
1.04.2024
Kaybedince makarnacı, kazanınca bilinçli seçmen
Faruk Önalan/ Yazar
13.04.2024
Psikolojik teşhis koymadan yapamayanlar
Rabia Yavuz/ Uzman Klinik Psikolog
Sosyal medya videolarından öğrenilen bilgilerle psikolojik teşhis koyma modası, uygun tedaviye ulaşımda gecikmelere yol açabilir. Bu durum tedavi kaynaklarının sınırlı ve yüksek maliyetli olduğu günümüzde, tedaviye asıl ihtiyacı olanların mevcut hizmetlerden yararlanmasını engelleyebilir.
10.04.2024
Tarihi sorumluluk
Ufuk Batum/ Yazar
Demagoji ve polemik döneminden, ben sen tartışmasından, seçim atışmasından ve kaygısından bir an önce hem yerel hem de ulusal düzeyde icraat dönemine hızlıca geçmemiz, intikal etmemiz gerekmekte.
8.04.2024
Van'da ne oldu? Bundan sonra ne olmalı?
Cüneyd Altıparmak/ Hukukçu
Başkanlığa seçilen adayın yeterliliğini kaybetmesi halinde başkanlığın ikinci gelen partiye geçmesi bir sorun. Meclis seçiminde böyle bir sorun yok. Zira partinin aday listesinden yukarı doğru kaydırma yapılıyor. O da yetmezse yedekler devreye giriyor. Mevzuatta bir düzenleme yaparak, seçilen adayın yeterlilik kaybı halinde kontenjan veya meclis listesindeki birinci adayın başkan olabilmesinin önünü açmak adil bir çözüm olabilir.
6.04.2024
31 Mart yeni bir siyasi milat mı?
Dr. Murat Yılmaz/Siyaset Bilimci
Maurice Duverger Siyasi Partiler isimli klasikleşmiş kitabında siyasi partilerin kriz döneminde kuruluş dönemlerindeki reflekslerine döndüğünü söyler. AK Parti'nin kuruluş dönemlerinde bürokrat ve teknokratlardan ziyade farklı toplumsal kesimlere ve siyasetçilere dayanarak siyaset arayışıyla kendine ve Türkiye'ye çözüm yolu aradığı hatırlanırsa, AK Parti'nin yapması gereken ve yapabilecekleri de bir kez daha söylenmiş olacaktır.
5.04.2024
Entelektüel pandemi ve yükseköğretim
Prof. Dr. Durmuş Günay/ Maltepe Üniversitesi Öğretim Üy
4.04.2024
İran'da seçim mühendisliği tartışmaları
Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak/ Dumlupınar Üniversitesi
İran'daki parlamento seçimlerinde katılımın yüzde 40,6 ile düşük seviyede rekor kırması, ülkenin yalnızca üçte birinin oy kullandığına ve üçte ikisinin evde kalarak rejimi reddettiğine dair şiddetli yorumları beraberinde getirdi. Adayların seçimlere katılma sürecindeki kısıtlamalar, seçmenin en rahatsız olduğu konuların başında geliyor.
Kızaran sadece Türkiye haritası mı?
Emin İleri – Gazeteci, Siyasal İletişimci
Boğazlardan kazancı artırmak mümkün
Umur Uğurlu/Uzakyol Kaptanı, Deniz Lojistiği Yöneticisi
Arap-Acem rekabeti ve Şuubiyye
Murat Güzel
Davalar kaybetmez
Dr. Hülya Bulut/ Yazar