Tüm Yazarlar
Doç. Dr. Bünyamin Bezci Yazıları
Brexit Popülizmin zaferi mi sonu mu?
Doç. Dr. Bünyamin Bezci
İngiliz popülizmi ayrılmak istemeyen finansal elit karşısında toplumsal desteğini zamanla kaybedebilir. İskoç azınlık gibi toplumsallıklar zaten çoğunlukla ayrılmaya karşıyken bir sonraki muhtemel referandumda Brexit taraftarları genel anlamda da hayal kırıklığına uğrayabilir. Yaşanacak hayal kırıklığı zaferini ilan eden İngiliz popülizminin sonu da olabilir.
28 Şubat nereden neşet etti? Muradı neydi? Ne oldu?
Doç. Dr. Bünyamin Bezci
28 Şubat’ı bin yıllık tahkimatla koruma altına almak isteyenler öncelikle İslamcı siyasetin arka bahçesi zannettikleri İmam-Hatip Lisesi ve Kur’an Kurslarını tahrip etti. Oysa İslamcı siyaset çoktan buraları aşmış ve toplumla bütünleşmişti. Dahası gösterdiği performansla toplumsal umutlar yaratmıştı.
Fransızlar Paris'i fethediyor: Fransız kültürünün kozmopolitizmle savaşı
Doç. Dr. Bünyamin Bezci
Kozmopolitizmin kalesi Paris’i kurtarmaya gelen taşralıların protestolar için kentin turistik bölgelerini seçmeleri onların Paris’in temsil ettiklerine yabancılığını imlemektedir. İsyankârların diğer kısmını ise eşitlikçi aşırı sol oluşturmaktadır. Konformist kozmopolit sol ise Saint-Germen kafelerinde isyanın gericiliğini ve evrensel değerlere aykırılığını tartışmaktadır.
Seküler devletin konsil çağrısı: Almanya İslam Konferansı
Doç. Dr. Bünyamin Bezci
Aydınlanmacı zihin, hayatı, dînî olandan kurtarmak adına dini önce yok saymasına rağmen sonrasında varlığına katlanmaktan başka çare görememiş ve terbiye etmeye çalışmıştır. Alman İslam Konferansı’nın nihai hedefi de kendileriyle modern çağda yüzleşen Müslümanların ‘doğruyu’ görmesini sağlamaktır: Doğru olan tabii ki aydınlanmacı değerler bütünüdür.
Merkel’in kariyer sıkıntısı: Zirvedeyken düşmek
Doç. Dr. Bünyamin Bezci
Merkel’in kariyerinin sonlanması aslında Avrupa siyasetinde son etik kalenin düşüşüdür. Bundan sonra Merkel’in politikalarını devam ettirecek bir lider gelmezse ya da Alman politik sistemi başkanlık sistemine geçemezse aşırı sağ popülist politikaların daha da güçlenmesini bekleyebiliriz.
Almanya Müslüman nüfusundan mı nüfuzundan mı korkuyor?
Doç. Dr. Bünyamin Bezci
Federal Almanya kendini “dünyaya açık bir toplum” olmakla teselli etmeye çalışsa da halen neden marketlerde en çok satan ürünlerin “sağlıklı” ürünler değil de “bölgesel” ürünler olduğunu açıklayamaz. Belçika’dan gelen domatesleri bile satın almak istemeyen müşterilerden dünyaya açık bir toplum yaratmış olmakla ancak kendini kandırabilir.
‘Entegre olsaydınız ayrımcılığı hissetmezdiniz’
Doç. Dr. Bünyamin Bezci
Araştırmalar ikinci nesil göçmenlerdeki dışlanmışlık hissinin daha kuvvetli olduğunu göstermektedir. İlk nesil ev sahibi ülkeye daha müteşekkir iken orada doğup büyüyen nesil toplumsal olarak yükseldikçe ayrımcılığı daha güçlü hissetmektedir. Ev sahibi ülke açısından tehlikeli olan ise dışlanmışlık hissinin kimlik vurgusunu güçlendirmesidir.
Almanya’nın NATO ile umutsuz özgürlük dansı
Doç. Dr. Bünyamin Bezci
İstihbarat, siyasi bir güç yaratır. Almanya ekonomik ve teknolojik olarak da güçlüdür. Ama hem faşist geçmişinden dolayı sembolik olarak yaralıdır hem de askeri bir gücü haklılık aramadan kullanma maharetini kaybetmiştir. Bu nedenle 19. yüzyıldan sonra yeniden devletini arayan toplumun devletsiz olarak bir orduya sahip olması realist değil romantik bir çabadır.