Tüm Yazarlar
Fahrettin Altun Yazıları
Başörtüsüne sosyoloji Gezi’ye ideoloji!
Fahrettin Altun
Gezi protestolarını (başkaldırılarını) sosyolojik bir tahlilin konusu yapmak bu protestoların ideolojik kaynaklarını görmezden gelmeyi gerektirmez. Hatta Gezi Parkı’nda ve sürecinde olan bitenin sosyolojik izahını yapabilmenin en önemli koşullarından biri bu sürecin ideolojik ve söylemsel kaynaklarını ortaya koyabilmektir.
‘Yeni CHP’nin yeni had bildirme tarzı
Fahrettin Altun
‘Başı-örtülü’ ve ‘başı-açık’ kategorileri ve onlar üzerinden oluşturulan dikotomi sosyolojik değil ideolojik bir zemine dayanıyor. Söz konusu zeminin buharlaşması siyasetin ve sosyolojinin önünü açacak bir gelişme olacaktır.
Kemalist kültürel hegemonya ve yaşam tarzına müdahale söylemi
Fahrettin Altun
Yeniden gündeme gelen “yaşam tarzına müdahale” tartışması özellikle kamuda başörtüsü yasağının kaldırılması ile birlikte daha da bariz bir biçimde hissedilen kültürel hegemonya kaybı ile ilgilidir.
AK Parti ve yeni devlet söylemi
Fahrettin Altun
AK Parti, bugünün Türkiyesi’nde siyasal rasyonalitesi en güçlü parti konumundadır. Ülkenin gerilim alanlarını okuma refleksi diğer partilerden çok daha güçlüdür. Demokratikleşme paketinin içeriği bu durumun en açık göstergesidir.
28 Şubat ve ortakları
Fahrettin Altun
Yıl, 1999. Yer, Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü. O zamanlar yüksek lisans öğrencisiyim. Dersini aldığım bütün hocalar için iyi bir öğrenciyim. Bölüm başkanı bir gün kendisinin ve bölümün önde gelen hocalarının benimle çalışmak istediğini, araştırma görevlisi olmayı düşünüp düşünmediğimi soruyor. Tabii havalara uçuyorum, tamam diyorum. Kadro isteniyor. Süreç işliyor. Sonra bir jurnal. “Fahrettin İmam-Hatip Lisesi mezunuymuş.” Bana bu bilginin doğru olup olmadığı soruluyor. Ben de doğruluyorum. Ardından sessizlik. Bölümün işgüzar yardımcı doçenti G.E. hemen yeni bir aday bulunması için çalışmaya başlıyor. Ve yeni bir aday bulunuyor. Sınava iki kişi giriyoruz. Önce İngilizce sınavı. Bir yıl birlikte ders aldığım ve İngilizce bilmediğini adım gibi bildiğim arkadaşım sözlüksüz çeviri yapıyor. Ardından bilim sınavına giriyoruz. Sınav sorusu arkadaşımın tez konusu. Taşrada iktisat okuyan arkadaşım sosyoloji bilim sınavında benim önüme geçiyor. Kendisi o gün bugündür aynı bölümde. Aradan 14 yıl geçti. Eminim bu sürede dil de öğrenmiştir sosyoloji de. Bu hikayeye tekrar döneceğim.
Başkaldırı romantizmi
Fahrettin Altun
Başkaldıran ve başkaldırılan ilişkisi, tipik bir mazlum-zalim ilişkisi değildir. Zalimlik de mazlumluk da birer statüdür. Kahredici bir statü. Başkaldırı ise bir haldir, bir sestir, bir tepkidir. Dönemseldir. Çoğu zaman büyüyünce geçer. Yeterince büyük olmadığımız her hatırlatıldığında yeniden depreşir.
Siyasetçiler için twitter okuma kılavuzu
Fahrettin Altun
Twitter sistem-karşıtı düşünce ve hareketlerin muharrik gücü olarak ele alınmaktadır. Bu, bir yandan teknolojik determinizmin kendisini yeniden üretmesi anlamına gelmekte, diğer yandan ise twitterda temsil edilen pozisyonların varlık kazandığı sosyo-politik ve sosyo-kültürel zeminlerin yeterince anlaşılmasına engel olmaktadır. Twitter, muhayyilelerde gücü kendinden menkul bir makineye ve yeni bir “büyük birader” imajına dönüşmektedir.