Tüm Yazarlar
Muhammed Berdibek Yazıları
Bir kültürel iktidar meselesi: Sevip de kavuşamayanlar
Muhammed Berdibek
Sayılabilecek bütün kültürel alanlarda sorun aslında aynı. Sorun sadece tiyatrodan sinemaya, şiirden öyküye, geniş bir yelpazede insan yetiştirmek değil, bu insanları görünür kılamamaktan kaynaklanıyor. Yahu kısacası hikâye bizim, mücadele bizim, aşk bizim. Neden kendi hikâyemizi biz yazmıyor, biz sunmuyoruz ki?
Türkiye Diasporası’nın memleket meselesi ve 1 Kasım seçimleri
Muhammed Berdibek
Diasporanın seçimlerde gereken katılımı göstermesi önemli. Buralardaki seçmenlerin önemli bir kısmı sandığa gittiği takdirde Türkiye’deki siyasi tablo değişebilir hatta belirleyici bir rol üstlenebilir. Nitekim yurtdışı seçmenlerin 7 Haziran seçiminde oy kullanma oranının görece düşük olmasına rağmen Ak parti İzmir ve Amasya’dan, Hdp de Kocaeli’den birer vekil fazladan çıkardı; Mhp iki,Chp de bir vekil kaybetmiş oldu.
Mesele üç beş cam değil yoksa siz hala anlamadınız mı?
Muhammed Berdibek
Hürriyet gazetesine göre yalan haberle Cumhurbaşkanı hakkında olumsuz algı oluşturmak sorun değil. Tepkileri görünce hemen medya ve ifade özgürlüğü denen kutsal bir alana sığındılar. Kutsal alanının itibarını korumak için de basına saldırı tezviratıyla dış dünyaya mütemadiyen yanlış bilgilendirmede bulundular.
Otorite sorunu ve Gülen’in okulları
Muhammed Berdibek
Devlet, kendi varlığına karşı yapılan ontolojik tehdidi bertaraf etmek istiyorsa, bu okullara karşı gerekli önlemleri almak durumunda.
Kaybedenler kulübü ittifakı
Muhammed Berdibek
Fransa’da oniki kişinin ölümüyle sonuçlanan Charlie Hebdo saldırısının üzerinden bir hafta geçmesine rağmen tartışmalar tüm şiddeti ile devam ediyor.
‘Yeryüzü Lanetlileri’ ve Charlie Hebdo saldırısı
Muhammed Berdibek
Jean Paul Sartre: “Çok uzun olamayan bir zaman önce yeryüzünde iki milyar insan vardı, bunların beş yüz milyonu insandı, bir milyar beş yüz bini de yerliydi. Sözü birinciler söylüyor, ötekiler de öğrenince taklit ediyorlardı.”
AB ülkeleri Filistin’i neden tanıyor?
Muhammed Berdibek
İsrail’in Gazze’ye her saldırısında Avrupa’nın birçok başkentinde yüz binlerce insanın katıldığı protestolar, Avrupa’daki Müslüman azınlıkların Avrupa karar mekanizmalarında etkili olacağının bir işareti olarak görülebilir. Dolayısıyla Ortadoğu merkezli krizlerin Avrupa üzerinde yaratacağı siyasi, ekonomik ve güvenlik problemleri, AB’nin en temel sorunsalı gibi görünüyor.
Yahudilik inancında dini bir kırılma olarak SİYONİZM
Muhammed Berdibek
Siyonizm’in ortaya çıktığı ilk günden itibaren Ortodoks Yahudiler, bu durumun Tanrı’nın emirlerini çiğnemek olduğunu belirtmiş, neredeyse tüm platformlarda Siyonistleri tel’in etmişlerdir. Çünkü Siyonizm’in, Üç Ahit İnancı’ndan bir uzaklaşma olduğu mütedeyyin Yahudilerin gözünden kaçmayacak kadar açıktı.
Suriye’ye müdahale caiz mi, vacip mi?
Muhammed Berdibek
İslam fıkhında, isyan veya iç savaş durumlarında, Müslümanların veya İslam devletinin uygulamalarına yönelik bazı yasaklamalar getirilmiştir. Maliki hukukçular, zehirli okların (Kimyasal silahlar) kullanılmasının kesinle yasak olduğunu söyler. Suriye’de bu durumun defalarca tekrarlandığı bilinen bir vakadır.