26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Kusmak orucu bozar mı? Kusunca oruç bozulur mu?

Ramazan ayında orucu bozup bozmadığı en çok merak edilen konulara arasında kusmak geliyor. Rahatsızlıkları dolayısıyla istifra etmek zorunda kalan kişiler, bu durum karşısında Kusmak orucu bozar mı? sorusunun cevabını merak ediyor. Oruçluyken yeme içme ve cinsellikten uzak durmak esastır. Peki İstifra edince (Kusunca) oruç bozulur mu? İşte Diyanet'in konuyla ilgili fetvası

23 Nisan 2021 Cuma 15:08 - Güncelleme:
Kusmak orucu bozar mı? Kusunca oruç bozulur mu?

Ramazan ayında en çok merak edilen konular arasında orucu bozan durumlar yer alıyor. Oruçluyken yaşanan mide bulantısı ve kusma sonucunda orucun bozup bozmayacağı merak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı resmi sitesinde konuyla ilgili soruya cevap verdi. Buna göre; Kusunca oruç bozulur mu? Kusmak orucu bozar mı?

KUSMAK ORUCU BOZAR MI?

Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusmak orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez. Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur.

Hz. Peygamber (s.a.s.), "Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin." (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur.

Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret değil, gününe gün kaza gerekir (İbnü'l-Hümâm, Feth, II, 332; el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 226).

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar.

Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mütat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer. Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Diş kanayınca oruç bozulur mu?

Kolonya koklamak ve sürmek orucu bozar mı?

Sigara kokusu ve dumanı oruç bozar mı?

Krem sürmek oruç bozar mı?

Aşı olunca oruç bozulur mu? Diyanet'in aşı fetvası