Tüm Yazarlar
Ozan Demiralp Yazıları
Mevlana'nın ‘arif'i ile Heidegger'in ‘dasein'i aynı kişi mi?
Ozan Demiralp
İnançları ikisini birbirinden ayırsa da yaşamları boyunca döndükleri kendi etraflarıdır. Her ikisi de bilir ki sorgulanmadan yapılan dönüş sadece mide bulandırır. Arif gün gelip de gözlerini kapadığında hayatın sonuçlandığını düşünmez. Arif bilir ki kendi etrafında sema ederken kendine sebep değil sonuç olur. Dasein de yaşama ölümün ciddiyetinden bakarak varoluşunun farkında olur.
Çoktan seçmeli modernlik testi
Ozan Demiralp
Sahi aldığınız o makarnalar hala duruyor mu?
Ozan Demiralp
Her çağın bir vebası var. Bu çağın vebası da belli ki paylaşamamak. İhtiyacı olana zamanımızı, selamımızı, gülüşümüzü, ekmeğimizi, sevgimizi, elimizi gönülden verememek, virüs gibi hücrelerimize yayılmıyor da ne yapıyor?
Bekos, iç ses ve dünyanın çivisi
Ozan Demiralp
Yıllarca dünyanın dengesinin dünya dışı unsurlar ile bozulacağı düşünüldü. Ancak iklim değişikliği, kuraklık, kıtlık, biyolojik dengesizlikler, virüsler ile asıl tehlikenin insanın iç sesinden kaynaklandığı artık net olarak görünüyor. “İnsan hangi dilde düşünmelidir?” sorusunun cevabı “Sesini kalbe duyurabilen iyi niyetle donanmış iç sesin dili”dir. Heredot'un yazdığına göre Firavun Mısır'da dilin kökeni ile ilgili bir deney yaptırmıştır. İki çocuk doğduğu gibi bir çobana verilmiştir. Çoban dağ başında çocuklar ile yaşarken hiçbir şekilde konuşmayacaktır. Merak edilen, çocukların kendi başlarına söyleyecekleri ilk sözdür. Çocukların ilk sözü Frigce “bekos” yani “ekmek” olur.
Uzaktan eğitim ne değildir?
Ozan Demiralp
Okulların açılmasını istemek salgını yok saymak manasına gelmemektedir. Eğitimin yoksunluğunun getireceği eğitim yoksulluğu eğitimcileri kaygılandıran durumdur. Okul, kazandıracağı bilinç ile toplumun sağlık güvenliğinin merkezi olacaktır. Uzaktan eğitimden öte eğitimde teknoloji kullanımı eğitimin her zamanki asıl konusudur.
Her şey çok net: Fluflix tehlikesi
Ozan Demiralp
“İsteyen izler isteyen izlemez”, “Abone olma, evine sokma”, “Çocuk şifresi koy”, “Sen de çocuğunu kontrol et” gibi beylik laflar ile olan biten engellenecek gibi durmuyor. Tamamen yasaklamak da bilinçsiz kullanımı teşvik eder. Peki ne yapmalı?
Çoktan seçmeli Covid-19 testi
Ozan Demiralp
Belki virüs ile evine dönen ve ellerini yıkayan insanoğlu; durarak, düşünerek, doğrularını yeniden tanımlayarak ve daha yavaşlayarak sosyal mesafenin anlatmak istediği “yığın halinde olmayın” mesajını da doğru algılayarak etik davranışa ulaşabilecektir.
Uzaktan eğitim ve ‘okulsuz toplum'un hayal kırıklığı
Ozan Demiralp
Okulsuz toplum ile bilinçaltında oluşturulmak istenen “toplumsuz toplum”, okul öldü fikri ile de “toplumu öldürmek”ti. Bu düşünce biçiminin içerisine saklanmış olan anarşizm, dinlere karşı savaş, aile kavramının içinin boşaltılması gibi kavramları alt metin olarak okumak için okuma yazma bilmekten çok daha fazlasına ihtiyacımız var.
Pandemiden bize ne düşecek?
Ozan Demiralp
Newton, veba salgını olmasa belki de okulda teorik bilgiler içerisinde kaybolacak ve izole olduğu çiftlikte başına elma düşmeyecekti. Bu dönemi sağlıkla atlatmak en önemli kaygımız olsa da ev hapsine dönen salgının, insanlığa kendi içine doğru dönmesine dair verdiği mesajları da bulunmakta.