Tüm Yazarlar
Recep Durul Yazıları
Deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm
Recep Durul
Üst yapı ve alt yapı inşasında felaketlere dayanıklılık, estetik öncelik, çevresel duyarlılık ve uzun vadeli ihtiyaçlara uygunluk kriterleri önemsenmelidir. Yeni kentler inşa edilirken toplumun bütün kesimleri kazançlı çıkmalıdır. Politikalar belirlenirken "ortak akıl" ve "katılımcılık" ilkelerinden taviz verilmemelidir.
Deprem ve insan kaynağı
Recep Durul
Depremin insan kaynağı anlamında ortaya çıkarabileceği maliyetler, üzerinde en çok durulması gereken konulardan biri. Bölgedeki çalışanların deprem nedeniyle alanları dışında istihdam edilmeleri ya da düşük kapasite ile üretimin sürdürülmesi yetenek körelmesi sorununu beraberinde getirebilir.
Afetlerde dezenformasyon sorunu
Recep Durul
Ailesi deprem yaşamış farklı kentteki bir kişinin yakınlarından sağlıklı olduklarına dair haber alana kadar geçen sürede yaşadığı azabı tahmin etmek mümkün mü? Peki yakınlarına ulaşamayan kişi ne yapar? Sosyal medyaya sarılır... ve ikinci felaket başlar.
Ovalar imar değil tarım içindir
Recep Durul
Maraş başta olmak üzere felaketin en derin yaşandığı birçok noktada, tarım alanları ve ovaların imara açılması sorunu sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Tarım alanlarının yumuşak zemini binalaşma için güvensiz bir altyapı ortaya koymaktadır. Tarım ürünlerinin üretilmesi için eşsiz değere sahip olan bu kıymetli toprakların inşaata açılması başka büyük bir hatayı da beraberinde getirmektedir.
Unutmak felaketi büyütür
Recep Durul
Kentsel dönüşüm ve kırsal dönüşüm politikaları yeniden gözden geçirilmelidir. Marmara Bölgesi dışında yeni cazibe merkezleri geliştirilmeli ve güçlendirilmelidir. Alternatif bölgelerin geliştirilmesi iç göçün engellenmesi açısından güçlü bir stratejidir.
Kuyruğunu kovalayan kedi: Euro-dolar rekabeti
Recep Durul
Putin'in enerji bombası sadece hanehalkını üşütmekle kalmayacak, başta Almanya olmak üzere sanayi devi birçok AB ülkesinin endüstriyel üretimlerine sert darbeler inmesine yol açacak.
Katılım bankacılığı modeli reel ekonomi açısından neden önemli?
Recep Durul
Katılım bankacılığı sisteminin sadece toplumun belirli bir kesimine hitap etmediği algısının mutlaka güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu sistemin güçlenmesiyle beraber reel yatırımlar ve tüketim harcamaları için ilave fon kaynaklarının ekonomiye kazandırılacağı gerçeği vurgulanmalıdır.
Nohut oda bakla sofa
Recep Durul
Birkaç dairesi olan orta üstü ekonomik sınıfa mensup bir vatandaş, elinde tuttuğu konutlarının değer artışı ile servetini arttırırken, zaten kirada kıt kanaat yaşamını sürdüren dar gelirli için ev sahibi olmak hayal oldu, oturduğu evin kirasını vermek bile daha güç hale geldi. Bu çaresizliğe dur demenin yolu sosyal konut projesidir. Sosyal konutların emsal yapılardan daha ucuz olmasının önemli bir nedeni kent merkezine görece daha uzak olmasıdır. Bu konutların yapımları esnasında ulaşım kanallarını da en optimal şekilde tasarlamakta büyük fayda vardır.
Avrupa enerji krizi nereye gidiyor?
Recep Durul
Ayak sesleri çok net duyulan krize karşı belli tedbirler alma konusunda çaba göstermeye başlayan G7 ülkeleri Rus petrolüne karşı tavan fiyat uygulaması başlattı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bu uygulama ile küresel enerji fiyatlarında aşağı yönlü bir eğilimin sağlanması yanında, petrol gelirleri ile Ukrayna savaşını finanse eden Rusya'nın bu gelirinin azaltılması ile gücünün kırılmasının planlandığını açıkladı. Avrupa Rusya'yı tarihte görülmemiş ambargolarla diz çöktürmeye çalışırken Rusya gaz vanalarını kapatarak Avrupa'nın boğazını sıkıyor. Ukrayna krizi, savaşın merkezi olan Ukrayna'yı perişan ederken Avrupa da savaştan nasibini bu kış donarak alacak gibi görünüyor.
Bumerang etkisi
Recep Durul
Rusya yaptırımlar yoluyla sıkıştırılırken AB, Rusya tarafından gaz musluklarının yaklaşan kışla birlikte kısılması tehdidi ile karşı karşıya kaldı. Mukayese edildiğinde elbette kışı donarak geçirecek olan Almanya başta olmak üzere Çekya ve Macaristan gibi ülkeler açısından durum oldukça endişe verici düzeylerde. Bir başka deyişe AB'nin fırlattığı bumerang dönüp kendi boynuna saplandı.
Pragmatik hedefler için inovasyon ve sürdürülebilirlik
Recep Durul
Sürdürülebilirlik çabası, şirketleri, ürünler, teknolojiler, süreçler ve iş modelleri hakkında düşünme biçimlerini değiştirmeye zorlamaktadır. Sürdürülebilirlik vizyonuna sahip şirketler için inovasyon, özellikle ekonomik kriz zamanlarında ilerlemenin anahtarıdır. Sürdürülebilir inovasyonu bugünden hedefleyen şirketler rekabette önde başlar. Şirketler için inovasyon kültürüne sahip olmak kadar süreçlerin geliştirilmesi de oldukça zorlu bir yoldur. İnovasyon için çaba, zaman ve fon maliyetine katlanmak şirketler önündeki engellerdir. Ancak unutmamak gerekir ki teknolojinin getirileri ile birlikte ortaya çıkan dijital dönüşüm sürecinde rekabetçi olabilen şirketler, kendilerini geleceğe taşıyabileceklerdir.
Üreticiler marka olmadan yola devam edebilir mi?
Recep Durul
Covid-19 krizinin dijital dönüşümü hızlandırdığı dönemde dijital sistemlere entegre olamayan birçok üretici marka pazarın gerisinde kalmıştır. Covid-19 krizi, dijitalleşmenin kaçınılmaz olduğunu küresel olarak gösteren önemli bir dönüm noktası olmuştur. Firma sahipleri güçlü ve sürdürülebilir marka konusunda araştırma ve geliştirme etkinliklerini sürekli olarak desteklemeli, bu konuda modern gelişmeleri takip ederek yenilikçilik ve geliştiricilik yönlerini bireysel ve kurumsal düzeyde hayat boyu eğitim felsefesi ile sürekli iyileştirmelidir.