Tüm Yazarlar
Tuğrul Çamaş Yazıları
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın yakın gelecekte Orta Asya'ya etkileri
Tuğrul Çamaş
Orta Asya ülkelerinin başta Çin-Rusya dengesini çok iyi kurması gerekecektir. Çin'in ekonomik gücü ve Rusya'nın siyasi, askeri gücü arasında kurulacak olan denge çok önemlidir. Ancak unutulmamalıdır ki, Rusya ve Çin tarihte hiçbir zaman olmadığı kadar yakın bir işbirliği içerisindedir. Bu durum iki ülkenin Orta Asya ülkeleri üzerinde rahatlıkla anlaşmasını sağlayacaktır.
Prigojin'in gizemli ölümü ve Wagner'in geleceği
Tuğrul Çamaş
Çok farklı senaryoların bulunduğu Prigojin'in ölümüne neden olan uçak düşme hadisesinin detaylarının ne olduğuna takılmadan şunu söylemek mümkün: Rusya cephede artık kendine kendi içinden bir rakibin çıkmasına müsaade etmeyecektir. Bir kısım Wagner askeri, intikam almaktan bahsetse de grup üyesi askerler bundan böyle Rus ordusuna bağlı olarak çalışacaktır.
Ortadoğu meselelerinde diplomatik çözümün merkezi Astana
Tuğrul Çamaş
Türkiye'nin yürüttüğü operasyon ve Astana sonuç bildirgesi arasındaki uyum, bu görüşme sürecini Türkiye'nin domine ettiğini ancak Astana sürecinin tüm taraflarının menfaatlerine hitap ettiğini açıkça göstermektedir.
Türk dış politikasının meşruiyet kaynağı: Seçim sandığı
Tuğrul Çamaş
Türkiye'yi yönetmek için meşruiyeti sınırlar dışında arama dönemi artık bitmiştir. Soğuk Savaş dönemi Türkiye'sine müttefikleri tarafından uygun görülen dış politika artık rafa kaldırılmıştır. Türkiye artık diplomaside yeni coğrafyalarda açılımlar yapmaktadır. Meşruiyetin tek kaynağı millet iradesidir ve bu irade Türk dış politikasına bağımsızlığını kazandırmıştır.
Yunanistan taşeron rolünü kabul etmiş bir ülkedir
Tuğrul Çamaş
Yunanistan'ın topraklarında ABD askeri varlığını barındırması onun aynı zamanda taşeron ülke olarak kendi rolünü de resmi olarak kabul etmesi anlamına gelmektedir. Her ne kadar bu askeri yığınağın Rusya için yapıldığı beyan edilse de bu durum gerçekçi değildir. Polonya ve Çekya'ya 2008 yılında kurulan hava savunma ve radar sistemlerinin Rusya için değil İran için kurulduğu yalanı ile aynı minvaldedir. Amaçlanan Yunanistan'ın Türkiye'yi muhtemel bir savaşta yenmesi değildir. Zaten böyle bir şey de muhtemel değildir. Ancak ABD'nin maksadı Ukrayna'da olduğu gibi alan olarak sınırları belirli bir çatışma ile uzun süreli bir istikrarsızlık yaratmak ve özellikle rejimlerini değiştiremediği ülkelerin iç siyasi yaşantısını bozmaktır.
Türkiye-Kazakistan ilişkilerinde yeni dönem
Tuğrul Çamaş
Türkiye, Kazakistan'da yabancı iştirakli ortak şirket ve teşebbüsler kurma konusunda Rusya'dan sonra ikinci sırada. Ülkede 3 bin 700'ün üzerinde Türk sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Kazakistan'daki her 10 yabancı girişimden biri Türk.
Tokayev'in iddialı projesi: Demokratik Kazakistan
Tuğrul Çamaş
Başarıyı getirecek olan Tokayev'in halka sesleniş ile önerdiği reformların yani “Yeni Kazakistan projesinin” halk tarafından kabul edilmesi ve sahiplenilmesidir. Özellikle ekonomik refahın artması Tokayev'in iddialı hedeflerinin başarısını olumlu yönde etkileyecektir.
Nerede kalmıştık?
Tuğrul Çamaş
Joe Biden'ın 20 Ocak 2021 itibariyle ABD Başkanlık koltuğuna oturmasıyla dondurulmuş çatışmalar yeniden ısıtılmaya başlandı. Yeni dönemin dış politikasının "Nerede kalmıştık?" dercesine 11 Eylül sonrası sürecin dış politikasının devamı olacağı açık bir şekilde görülüyor. Biden'ın koltuğa oturmasından sonra YPG/PKK/DAEŞ gibi terör örgütlerinin faaliyetlerinde artış gözlemlenmektedir. Çoktandır sessiz kalan YPG/PKK terör örgütünün liderlerinden Mazlum Kobani, ABD seçimlerini Joe Biden'ın kazanmasından sonra SDG'nin ABD'yle birlikte ortak bir program yapacağını açıkladı. Türkiye'nin Karadeniz-Akdeniz havzası, Kafkasya, Ortadoğu ve Balkanlar gibi tüm önemli jeopolitik ve jeostratejik noktaların merkezinde olması Türkiye'yi satranç tahtasında riskli ve önemli bölgelerin merkezine oturtmaktadır. Bu nedenle Türkiye dış politikasını konjonktürel ve esnek temeller üzerinde kurmuştur.
Dünya ticareti tarihi güzergâhına geri dönüyor
Tuğrul Çamaş
Yeni İpek Yolu, Atlantik ve Avrupa merkezli ticaretin artık Avrupa ve Uzak Doğu merkezli olarak değişmesine neden olacaktır. Başka bir deyişle yeni dünyanın üretim ve ticaret merkezi Batı'dan Doğu'ya iltica edecektir. Ancak tüm bunların olabilmesi için bölgesel güvenlik başta olmak üzere siyasi istikrar çok önemlidir.
Fırtına öncesi sessizlik
Tuğrul Çamaş
Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Uzak Doğu'da ABD dış politikasının nasıl bir siyasi yol izleyeceği ABD seçimlerinde kimin iktidara geleceğine bağlı olarak şekillenecektir. Ya oğul Bush'la 11 Eylül sonrası başlayan ve Obama'nın demokratikleşme sloganıyla sürdürdüğü yayılmacı şahin dış politikası Biden'la devam edecek ya da Trump'ın iç politika ağırlıklı korumacı tutumu sürecek.
İdlib Krizi ve Türk-Rus ilişkilerinin geleceği
Tuğrul Çamaş
2011'de başlayan Suriye iç savaşında artık ülkemizi ilgilendiren çok önemli bir dönemine girdiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.
Bir küreselleşme enstrümanı olarak çatışma
Tuğrul Çamaş
Küreselleşme henüz Ortadoğu ve Doğu Avrupa’da istediğini tam olarak alamamıştır. Ancak bu durum daha büyük çatışma ve savaşların yaşanacağı anlamına gelecektir.  Bunun nedeni ise küreselleşmenin ve kapitalist sistemin yayılarak beslenemediği takdirde çökerek yok olması riskidir. Dolayısıyla çatışma azalmayacak ancak daha da şiddetlenecektir.