3 Mayıs 2024 Cuma / 25 Sevval 1445

2020 KPSS sorusu: Enver bey ve Resneli Niyazi hangi savaşta kahraman ilan edildi?

Enver bey ve Resneli Niyazi hangi savaşta kahraman ilan edildi? sorusu bugün uygulanan KPSS Lisans sınavında adaylara yöneltildi. İlk oturumdan çıkan adaylar bu sorunun cevabını araştırmaya koyuldu. KPSS'de çıkan bu Genel Kültür tarih sorusunun cevabını merak edenler internet ortamında Enver bey ve Resneli Niyazi hangi savaşta kahraman ilan edildiğini araştırıyorlar. İşte KPSS'de çıkan Enver bey ve Resneli Niyazi sorusunun cevabı..

6 Eylül 2020 Pazar 16:31 - Güncelleme:
2020 KPSS sorusu: Enver bey ve Resneli Niyazi hangi savaşta kahraman ilan edildi?

KPSS Lisans sınavının Genel Yetenek-Genel Kültür sınavından çıkan adaylar sınavda çıkan soruların cevaplarını araştırıyor. Sınavın Genel Kültür alanında 'Enver bey ve Resneli Niyazi hangi savaşta kahraman ilan edildi?' sorusu çıktı. Bilgiye dayalı olan sınavda adaylar ilk oturumu tamamladı. Sınavdan çıkanlar Enver bey ve Resneli Niyazi hangi savaşta kahraman ilan edildiğini araştırmaya başladı. İşte KPSS'de çıkan o sorunun cevabı..

KPSS lisans oturumları 2020 yılında genel yetenek genel kültür sınavı ile başladı. Adaylar memur olmak için ter döktüler. Sınavdan çıkan adaylar akıllarında kalan soruların cevabını merak ediyorlar. Adaylar, tarih sorularından; Enver bey ve Resneli Niyazi hakkında araştırma yapıyorlar. İşte Enver bey ve Resneli Niyazi'nin kahraman ilan edildiği savaşlar...

ENVER BEY VE RESNELİ NİYAZİ HANGİ SAVAŞTA KAHRAMAN İLAN EDİLDİ

Enver Bey (Enver paşa) ve Resneli Niyazi Bey, girdikleri birçok savaşta kahramanca mücadele etmişlerdir. 1908 Hürriyet Devrimi; Talât, Enver, Niyazi, Atıf, Eyüp Sabri beylerde ve daha pek çok aydının kişiliğinde, kendini hürriyete feda eden kahramanlarını buldu. Onlar “ecnebi yumruğunu görmemek” için, canlarından aziz bildikleri vatan ve millet yolunda kendilerini, feda etmekten kaçınmadılar.

Her iki savaşçı da II. Meşrutiyet'in ilan edilmesinde önemli rol oynadı. Resneli Niyazi Bey ve Enver Bey, Balkan savaşlarında kahraman ilan edilmişlerdir.

RESNELİ NİYAZİ BEY KİMDİR?

Ahmet Niyazi Bey (Arnavutça: Ahmet Njazi Bej Resnja) veya Resneli Niyazi Bey (1873, Resne - 1913), Arnavut kökenli Türk askeri.

1897 Türk-Yunan Savaşı’ndaki başarıları ile tanınmış bir askerdi. İttihat ve Terakkî Cemiyeti’ne katılarak cemiyetin ileri gelenleri arasına girdi. 3 Temmuz 1908 Cuma günü, emrindeki askerlerle Makedonya dağlarına çıkarak II. Meşrutiyet’in ilanına yol açan ayaklanmanın lideri oldu. Meşrutiyet’in ilanından sonra döndüğü Selanik’te “Hürriyet kahramanı” olarak karşılandı.

Niyazi Bey’in, 1897 Türk-Yunan Savaşı’ndaki kahramanlıkları dillere destan…

1873 yılında bugün Makedonya sınırları içerisinde kalan Manastır yakınlarındaki Resne kasabasında doğdu. Bu nedenle Resneli Niyazi Bey olarak anılır.

Manastır Askeri İdadisi’nde öğrenim gördükten sonra Harbiye Mektebi’ni bitirdi ve teğmen rütbesi ile 1897 Osmanlı-Yunan savaşına katıldı. Savaşta gösterdiği yararlılık nedeniyle mülazım-ı saniliğe (üsteğmenlik) yükseltildi. Kendisine “Padişah yaverliği” unvanı da verilmek istendi; ancak kazaskerin 13 yaşındaki oğluna da aynı unvanın verilmesi üzerine bu unvanı kabul etmeyip cepheye dönmeyi istedi.

Resne’de ambar memurluğu gibi pasif bir göreve atanan Niyazi Bey, 1903 yılına dek bu görevde kaldı. Daha sonra Balkanlar’da ayaklanan Sırp ve Bulgar çetecilerle mücadele görevi verildi. Bu mücadele sırasında vatanseverliği ve silahşörlüğü ile tanındı. Rütbesi kolağası (yüzbaşı) rütbesine yükseltildi. Bu dönemde İttihat ve Terakkî Cemiyeti’ne katıldı ve cemiyetin önde gelen kişileri arasına girdi.

Makedonya’ya bağımsızlık verilmesini önlemek ve Sultan Abdülhamid’e meşrutiyeti zorla kabul ettirmek üzere İttihat ve Terakkî gizli cemiyetinin devrim stratejisi doğrultusunda bir isyan başlatarak 3 Temmuz 1908 Cuma günü emrinde topladığı 150 kadar asker ve gönüllü ile Ohri yakınındaki dağa çıktı. Bu olay, İkinci Meşrutiyet’in ilan edilmesine öncülük etti. Padişah II. Abdülhamid’in 1878 yılında askıya aldığı meşrutiyet rejimi, 24 Temmuz 1908’de resmen ilan edildikten sonra Resneli Niyazi Bey şehre indi. Selanik’te “Hürriyet kahramanı” olarak büyük gösterilerle karşılandı. Dağda bulunduğu sırada evcilleştirdiği geyik, bir hürriyet sembolü kabul edildi, "gazal-i hürriyet" olarak tanındı.

ENVER BEY KİMDİR?

Enver Paşa; (22 Kasım 1881 – 4 Ağustos 1922), Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında etkin olan Osmanlı askeri ve siyasetçisi. 3. Ordu ve Kafkas İslam Ordusu komutanlığı yapmıştır. İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin önemli önderleri arasında bulunmuş, 1913'te Bâb-ı Âli Baskını adı verilen askeri darbeyle cemiyetin iktidara gelmesini sağlamış, 1914'te Almanya ile askeri ittifaka önayak olarak Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'na girmesine öncülük etmiş, savaş yıllarında Harbiye Nazırı ve Başkumandan Vekili sıfatıyla askeri politikayı yönetmiştir. Bu savaş sırasında meydana gelen Ermeni Kırımı'nı hazırlayanlardan biridir.

KPSS soru ve cevapları: 2020 KPSS Lisans sınavında çıkan sorular

I. Dünya Savaşı'nın yenilgi ile sonuçlanması üzerine, Almanya ve Rusya'da Türk halklarının bir araya getirilmesi amaçlı pek çok mücadelede bulunmuş, Sovyet hükûmetinin desteğini kaybettikten sonra Orta Asya'daki Türk halklarını ayaklandırmak amacıyla gittiği Türkistan'da Bolşeviklere karşı yaptığı bir çatışma sırasında ölmüştür.

1914'te Padişah Abdülmecit'in torunu (Şehzade Süleyman'ın kızı) Naciye Sultan'la evlenerek Osmanlı hanedanına damat olmuştur. Bu evlilikten Türkân Mayatepek (ö. 1989) ve Mahpeyker Ürgüp adlı kızları ve Ali Enver Akoğlu (1921-1971) adlı bir oğlu vardır. Enver Paşa, Genelkurmay eski başkanlarından Kazım Orbay'ın da kayınbiraderiydi.

HÜRRİYET KAHRAMANLARI

İttihat ve Terakki'nin başlattığı ihtilal hareketleri içinde yer alan Binbaşı Enver Bey, kız kardeşi Hasene Hanım'ın eşi olan ve sarayın adamı olarak bilinen Selanik Merkez Kumandanı Kurmay Albay Nazım Bey'i öldürme planı içinde yer aldı.

11 Haziran 1908 günü gerçekleşen suikast girişimi Nazım Bey'in ve onu öldürmekle görevli fedai Mustafa Necip Bey'in yaralanması ile sonuçlanırken Enver Bey, Divan-ı Harb'e sevk edildi. Ancak İstanbul'a gitmek yerine 12 Haziran gecesi dağa çıkıp ihtilal başlatmak üzere Manastır'a doğru yola çıktı. Resne'de Resneli Niyazi Bey'in dağa çıktığını öğrenince Manastır yerine Tikveş'e yöneldi ve cemiyeti orada yaymaya çalıştı. Ohrili Eyüp Sabri Bey de onu izledi. Bu hareket padişah tarafından II. Meşrutiyet'in ilan edilmesinde önemli rol oynadı.

Dağa çıkan subaylar arasında en kıdemlisi olduğu ve önemli faaliyetler gerçekleştirdiği için Enver Bey, bir anda “hürriyet kahramanı” olarak kabul edildi, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin askeri kanadının en önemli isimlerinden birisi oldu. Meşrutiyetin ilanından sonra Makedonya Genel Müfettişliği ve Berlin Askeri Ataşeliği gibi görevlerde bulundu.

KPSS 2020 LİSANS SINAVINDA ÇIKAN DİĞER SORULAR AŞAĞIDAKİ GİBİDİR

Lozan'dan sonra Türkiye'nin lehine çözülen konular ve sorunlar nelerdir? (KPSS Lozan sorusu)

Menengiç ve zakkum nerede yetişir? Zakkum, meşe, menengiç hangi bölgede yetistirilir? (KPSS sorusu)

Milli Mücadele Batı cephesi yardım güzergahı neresidir? (2020 KPSS sorusu)

İznik işgal edilince Selçuklu başkenti ne zaman kim tarafından Konya'ya taşındı?

Mustafa Kemal Atatürk şerif takma adını hangi savaşta kullanmıştır? İşte KPSS'de çıkan o sorunun cevabı

Adalet Bakanı hangi komisyonun başkanıdır?

1982 Anayasasına göre Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkileri nelerdir?

İtalyanlar 12 adayı neden işgal etti? Trablusgarp savaşı 12 ada işgali neden ve sonuçları

2020 KPSS zor muydu, kolay mıydı? Sınav yorumları