Çin-Rusya-İran işbirliği: Sınırlı mı, geniş kapsamlı mı?
Dr. Mustafa Tüter/ Akademisyen, Yazar
-
18.04.2024
“Yeni Soğuk Savaş” söyleminin dayanağını oluşturan Rusya-Çin-İran “ittifakı” gerçekte bir ittifak değil genişleyen bir işbirliği. Aralarında giderek gelişen işbirliğinin doğası esasen ideolojik değil pragmatik. Büyük güçler arasında global uzlaşı yeniden uluslararası etkileşimleri belirleyen ana örüntü haline gelmediği sürece İran'ın Doğu'yla entegrasyon yönündeki tercihleri ve Çin-Rusya-İran işbirliğinin gelişimi hızlanarak devam etme eğiliminde.
"Ülke içinde muhalif, uluslararası arenada Ortodoks!"
Murat Güzel
-
17.04.2024
Hüsamettin Arslan Türkiye'deki entelektüel hayatın monopolist yapısını şöyle anlatıyor: “Ülkemizdeki entelektüel statükonun aktörleri, kendi toplumlarının mirası olan entelektüel statükoya, epistemik merkez adına karşı çıkarlar; onlar kendi toplumlarının marjinalleri, İngilizce, Almanca konuşan statükonun sözcüleridirler. Ülke içinde muhalif, uluslararası arenada ortodoksturlar. İçeride isyan, dışarıda boyun eğme.”
Gazze soykırımından odak kaydırma: İsrail-İran çatışması
Prof. Dr. Ramazan Erdağ/ Eskişehir Osmangazi Üniversite
-
17.04.2024
BM Güvenlik Konseyi'nin İran'ın misillemesinin ardından gerçekleştirdiği acil toplantıda ABD, Fransa ve İngiltere'nin tartışmasız bir şekilde İsrail'i desteklemesi, İsrail'in İran'ın Şam büyükelçilik yerleşkesini hedef alan saldırılarını görmezden geldiklerini gösterdi. Rusya ve Çin'in ise İsrail'in büyükelçilik saldırılarına Batı'nın sessizliğini ikiyüzlülük olarak tanımladı. Ama en nihayetinde BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'in Gazze'ye yönelik işgal ve soykırımına ilişkin olarak aldığı acil ateşkes kararının uygulanmaması gündemden düştü. Şimdi ana gündem İsrail'in güvenliği.
Acem oyunu
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
-
15.04.2024
İran neden; saatte 180 km hızla giden, saatler sonra İsrail'e ulaşacak olan, hiçbir hasar kabiliyeti bulunmayan, hatta başlığında mühimmat taşıyıp taşımadığını bile bilinmeyen, tabiri caizse gürleyen ama yağmayan düşük nitelikli saldırı araçlarını kullandı? Bu saldırı araçlarının teknik nitelikleri hakkında önceden bilgi vererek İsrail'i uyardı? Hava taaruzunda kullandığı 331 adet farklı türdeki saldırı araçlarından 7 tanesini İsrail demir kubbesinden geçirebildi de, diğerlerinin İsrail tarafından düşürülmesine izin verdi? Peşin bir ‘yenilgi' yaşamayı kabul ederek böyle teatral bir hava saldırısını gerçekleştirdi?
Ve karşınızda anti-popülist siyaset
Emin İleri / Gazeteci, Siyasi İletişimci
-
15.04.2024
Halihazırda Avrupa'da popülist diye tavsif edilenler, daha ziyade bütün siyasetini yabancı düşmanlığı üzerine kurmuş, aşırılık yanlısı siyasi partilerdir. AK Parti'den “sosyal demokrat” CHP'ye geçen Kilis belediyesinin ilk icraatı Arapça tabelaları kaldırmak oldu. Aynı şekilde AK Parti'den CHP'ye geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi de şehirdeki yabancı dildeki tabelaları kaldırma kararı aldı. Bolu belediye başkanı sığınmacıların su faturalarına 10 kat zam yapacağını açıklamıştı. İmamoğlu ile arası iyi olduğu söylenen bu kişi tekrar seçildi. Bir önceki CHP'li Mudanya belediye başkanı ise Suriyelilerin sahile inmelerini yasaklamıştı…
13.04.2024
Psikolojik teşhis koymadan yapamayanlar
Rabia Yavuz/ Uzman Klinik Psikolog
Sosyal medya videolarından öğrenilen bilgilerle psikolojik teşhis koyma modası, uygun tedaviye ulaşımda gecikmelere yol açabilir. Bu durum tedavi kaynaklarının sınırlı ve yüksek maliyetli olduğu günümüzde, tedaviye asıl ihtiyacı olanların mevcut hizmetlerden yararlanmasını engelleyebilir.
10.04.2024
Tarihi sorumluluk
Ufuk Batum/ Yazar
Demagoji ve polemik döneminden, ben sen tartışmasından, seçim atışmasından ve kaygısından bir an önce hem yerel hem de ulusal düzeyde icraat dönemine hızlıca geçmemiz, intikal etmemiz gerekmekte.
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
2.04.2024
Davalar kaybetmez
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
30.03.2024
Kaybettirme siyaseti ve YRP
Prof. Dr. Mazhar Bağlı/ Akademisyen
15.04.2024
Acem oyunu
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
3.04.2024
Boğazlardan kazancı artırmak mümkün
Umur Uğurlu/Uzakyol Kaptanı, Deniz
6.04.2024
31 Mart yeni bir siyasi milat mı?
Dr. Murat Yılmaz/Siyaset Bilimci
5.04.2024
Entelektüel pandemi ve yükseköğretim
Prof. Dr. Durmuş Günay/ Maltepe Üni
1.04.2024
Kaybedince makarnacı, kazanınca bilinçli seçmen
Faruk Önalan/ Yazar
2.04.2024
Davalar kaybetmez
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
CHP, PKK ile iş birliği yaparak Kürdistan, özerklik, yerel yönetimlerde tavizler gibi başlıklarda güya bugünü kurtararak 2028'e hazırlandığını düşünedursun… AK Parti, Türkiye'nin yarınlarını bugününe feda etmedi. Evet seçmen her zamanki ferasetiyle bir mesaj verdi, ama mesajı alan ve gereğini yapacak olan milletin adamı davasını da yürütecektir.
2.04.2024
Habermas'tan Zizek'e Batılı filozofların tutarsızlığı
Prof. Dr. İsmail Şahin/ Bandırma Onyedi Eylül Üniversit
Zizek gibi bir düşünürün, çatışma ve kriz durumlarında barışçıl çözümler yerine beklenmedik sonuçlara ve geri dönüşü olmayan zararlara neden olabilecek nükleer silah kullanımını desteklemesi, akla sığmayan bir durum.
1.04.2024
Kaybedince makarnacı, kazanınca bilinçli seçmen
Faruk Önalan/ Yazar
Kaybedilen her seçim sonrası seçmene hakarete varan ifadeler kullanan ya da oyların çalındığına dair söylemlerde bulunan kesimde şimdi tam tersi bir durum hakim. Artık duymaya bıktığımız “Suriyeliler kanunsuz oy kullandı”, “x plakalı araç oy taşıdı”, “elektrikler bilerek kesildi” ve benzeri söylemler, muhalefetin oy oranları artınca bıçak gibi kesildi.
30.03.2024
Kaybettirme siyaseti ve YRP
Prof. Dr. Mazhar Bağlı/ Akademisyen, Yazar
Herhangi bir projeye sahip olmadan sadece “kaybettirme” üzerine kurulu olan bir siyasetin bizim toplumda karşılık bulmasının mümkün olmadığını son yirmibeş yılda onaltı kez deneyimleyerek gördük. Bugün YRP'nın kazanma ihtimalinin olmadığı yerlerdeki adaylarının varlığı, yeni bir siyasi hareketin gereği mi olarak algılanmıyor maalesef.
29.03.2024
Moskova saldırısı ve yükselen DEAŞ-Horasan tehdidi
Dr. Necdet Özçelik/ Kapadokya Üniversitesi Öğretim Üyes
29.03.2024
Yeni bir tartışma: Orta güçler ve dünya düzeni(sizliği)
Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney/ Milli İstihbarat Ünive
Günümüzde, süregelen büyük güç rekabeti nedeniyle uzmanların bir kısmının odak noktası olası bir sistem değişikliği ve güç aktarımı olmuşken, bazı uzmanlar ise uluslararası sistemin geleceğinde büyük güçlerin değil orta güçlerin etkili olacağını iddia etmektedir. Üstelik bunun için hegemonik savaşa, sistemin değişmesine, öyle ya da böyle çimlerin ezilmesine filan da gerek yok, orta güç aktivizmi küresel düzeni “işlemesi için sürekli kurulan bir saat gibi” tutacak.
Yeni bir biyoetik mümkün
Murat Güzel
İsrail tüm dünya halkları için bir güvenlik problemidir
Prof. Dr. Cengiz Gül/ Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakült
Moskova saldırısının ardında ne var?
Doç. Dr. Merve Suna Özel Özcan/ Kırıkkale Üniversitesi
Yerelden ulusala
Dr. Hülya Bulut/ Yazar