Türkiye Yüzyılı ve eğitim
Dr. Adnan Küçük/ Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi
-
25.04.2024
Türkiye, gelecek yüzyıllarda insanlık tarihine “Türkiye Yüzyılı” şeklinde damgasını vurmak istiyorsa, öncellikle kendi değerleri ile şekillenen kimliğini yeniden inşa etmeli. Hiçbir toplum, hele ki binlerce senelik köklü kültürel gelenekleri, birikimleri, üstün meziyet ve vasıfları olan bir toplum, çok farklı özelliklere sahip bir başka topluma öykünerek ileri düzeylere gelemez.
İsrail, İsrail'den ibaret değildir
Prof. Dr. Cengiz Gül/ Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakült
-
25.04.2024
Tam desteğini arkasına aldığı İngiltere ile 2. Dünya Savaşı sonrasında emperyalizmin bayrak yarışında öne geçen ABD'nin ve kendini, faili olduğu Holokost'un diyetini ödemek zorunda hisseden Almanya ile Haçlı damarları depreşen diğer sömürgeci ülkelerin sınırsız destekleri olmasaydı, İsrail'in bugün, tüm uluslararası hukuka ve topluma meydan okuyan bir gözü dönmüşlük içerisinde, Gazze'deki soykırım ve zulümlerine devam etmesi mümkün olamazdı.
Misilleme savaşları kime yarıyor?
Doç. Dr. Merve Suna Özel Özcan/ Kırıkkale Üniversitesi
-
24.04.2024
İsrail- İran gerilimi ile ortaya çıkan tabloda üzücü olan, Gazze'de yaşanan vahşetin yeni çatışma alanları yaratma girişimi ile adeta unutturulma çabasıdır. İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği soykırım, İran saldırısı ve misillemeler ile ikinci planda bırakılmaya çalışılmaktadır. Bu açıdan İsrail'in önümüzdeki günlerde Gazze'de güvenli bölge olarak gösterilen Refah'ta olası bir operasyon ile tüm bölgeyi kontrol etme girişimini gerçekleştirmesi de muhtemeldir.
Sosyolojik travmalar nasıl aşılır?
Prof. Dr. Mazhar Bağlı/ Akademisyen, Yazar
-
20.04.2024
Osmanlı'nın son döneminde hem padişahın hem de imparatorluğun varlığı için canını vermeye hazır olan devlet erkanının cevabını aradığı soru, çöküşün nasıl durdurulabileceğiydi. Sultan II. Abdülhamit, eli kalem tutan her aydın ve alimden önerilerini yazmasını istedi. Bunlardan Deli Nusret namındaki alim, devletin karşı karşıya olduğu sıkıntının asıl kaynağının “kaht-ı rical” olduğunu yazdı...
Türkiye'de kutuplaşmanın kökleri
Doç. Dr. Burcu Zeybek/İstanbul Üniversitesi İletişim Fa
-
19.04.2024
Kutuplaşmanın demokratik siyaset ekosistemine yönelik olumsuz etkilerinin yanında, merkez veya ılımlı pozisyonları tahrip etme özelliği vardır. Bu da aşırılığın ana akım hâline gelmesine neden olur. Siyah ve beyaz dışında hiçbir renk gözlere görünmez.
19.04.2024
Türkiye'nin pro-Filistin politikası kimleri rahatsız etti?
Prof. Dr. Metin Aksoy/ Selçuk Üniversitesi Rektörü
Ak Parti iktidarının Filistin davasına sahip çıkmadığı yalanının kullanılmasının amacı açıktır: Filistin davasına koşulsuz destek veren Ak Parti iktidarının içeriden sarsılması. İran nezdinde ise temel hedef İslam dünyasının ve ümmetin birincil aktörü olarak öne çıkan Türkiye'nin bu konumunun tasfiye edilmesi.
18.04.2024
Çin-Rusya-İran işbirliği: Sınırlı mı, geniş kapsamlı mı?
Dr. Mustafa Tüter/ Akademisyen, Yazar
“Yeni Soğuk Savaş” söyleminin dayanağını oluşturan Rusya-Çin-İran “ittifakı” gerçekte bir ittifak değil genişleyen bir işbirliği. Aralarında giderek gelişen işbirliğinin doğası esasen ideolojik değil pragmatik. Büyük güçler arasında global uzlaşı yeniden uluslararası etkileşimleri belirleyen ana örüntü haline gelmediği sürece İran'ın Doğu'yla entegrasyon yönündeki tercihleri ve Çin-Rusya-İran işbirliğinin gelişimi hızlanarak devam etme eğiliminde.
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
2.04.2024
Davalar kaybetmez
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
30.03.2024
Kaybettirme siyaseti ve YRP
Prof. Dr. Mazhar Bağlı/ Akademisyen
15.04.2024
Acem oyunu
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
3.04.2024
Boğazlardan kazancı artırmak mümkün
Umur Uğurlu/Uzakyol Kaptanı, Deniz
5.04.2024
Entelektüel pandemi ve yükseköğretim
Prof. Dr. Durmuş Günay/ Maltepe Üni
6.04.2024
31 Mart yeni bir siyasi milat mı?
Dr. Murat Yılmaz/Siyaset Bilimci
1.04.2024
Kaybedince makarnacı, kazanınca bilinçli seçmen
Faruk Önalan/ Yazar
6.04.2024
31 Mart yeni bir siyasi milat mı?
Dr. Murat Yılmaz/Siyaset Bilimci
Maurice Duverger Siyasi Partiler isimli klasikleşmiş kitabında siyasi partilerin kriz döneminde kuruluş dönemlerindeki reflekslerine döndüğünü söyler. AK Parti'nin kuruluş dönemlerinde bürokrat ve teknokratlardan ziyade farklı toplumsal kesimlere ve siyasetçilere dayanarak siyaset arayışıyla kendine ve Türkiye'ye çözüm yolu aradığı hatırlanırsa, AK Parti'nin yapması gereken ve yapabilecekleri de bir kez daha söylenmiş olacaktır.
5.04.2024
Entelektüel pandemi ve yükseköğretim
Prof. Dr. Durmuş Günay/ Maltepe Üniversitesi Öğretim Üy
Sağlık değil, hastalık bulaşıcıdır. Entelektüel/sosyolojik pandemi virüsünün bulaştığı kişiler, her şeyi problem olarak görme eğilimindedirler. Negatif bakarlar. Oysa, “Varlık kendisine negatif bakanlara bilgisini açmaz” der Heidegger. Toplumda ne kadar sağlıklı durum, kurum veya kuruluş varsa orada sorun görürler. Halbuki, hayat sadece sorun konuşmak değildir. Popper'a göre “Amipten Einstein'e kadar hayat sorun çözme sürecidir”.
4.04.2024
İran'da seçim mühendisliği tartışmaları
Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak/ Dumlupınar Üniversitesi
İran'daki parlamento seçimlerinde katılımın yüzde 40,6 ile düşük seviyede rekor kırması, ülkenin yalnızca üçte birinin oy kullandığına ve üçte ikisinin evde kalarak rejimi reddettiğine dair şiddetli yorumları beraberinde getirdi. Adayların seçimlere katılma sürecindeki kısıtlamalar, seçmenin en rahatsız olduğu konuların başında geliyor.
3.04.2024
Kızaran sadece Türkiye haritası mı?
Emin İleri – Gazeteci, Siyasal İletişimci
CHP'nin bile hala inanamadığı bu seçim sonuçlarının şöyle olumlu bir tarafı var: Uzun süredir ülke ile ‘duygusal kopuş' yaşayan kimi seçmen için bir umut vesilesi oldu. Tekrar kendilerini ‘buralı' hissetmeye başladılar. ‘Çomar Anadolulu' birden irfan sahibi Anadoluluya dönüştü. CHP'nin bu durumu nasıl yöneteceği ve AK Parti'nin küskün seçmenini ne şekilde tekrar yanına çekeceğini bekleyip göreceğiz.
3.04.2024
Boğazlardan kazancı artırmak mümkün
Umur Uğurlu/Uzakyol Kaptanı, Deniz Lojistiği Yöneticisi
3.04.2024
Arap-Acem rekabeti ve Şuubiyye
Murat Güzel
Maşallah Nar, Şuubiyye hareketini sadece ideolojik bir hareket olarak yorumlamıyor. Bu hareketi ekonomik ve sosyo-politik açıdan irdeleyen yazar, mevali meselesini de geniş bir tarihsel süreçte ele alıyor.
Davalar kaybetmez
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
Habermas'tan Zizek'e Batılı filozofların tutarsızlığı
Prof. Dr. İsmail Şahin/ Bandırma Onyedi Eylül Üniversit
Kaybedince makarnacı, kazanınca bilinçli seçmen
Faruk Önalan/ Yazar
Kaybettirme siyaseti ve YRP
Prof. Dr. Mazhar Bağlı/ Akademisyen, Yazar