Tüm Yazarlar
Yunus Şahbaz Yazıları
Seçim sonrası CHP: Benim oğlum bina okur, döner döner yine okur
Yunus Şahbaz
Kemal Bey'in görevde kalmak için yapabileceklerinin sınırının olmadığını herkes tüm açıklığıyla müşahede etmiş durumda. Parti içi liderlik mücadelesinin en menfî sonucu ise şudur; Meclisteki en büyük ikinci parti ve ana muhalefet partisi konumundaki CHP kendi sorunlarıyla uğraşmaktan Türkiye siyasetine odaklanamamaktadır.
Koalisyonlardan ittifaklara küçük partiler
Yunus Şahbaz
Oyları nerdeyse birkaç on bin civarındaki partilerin milyonlarca oy alan partilerle iktidarı paylaşma senaryoları konuşuluyor. Olası bir seçim zaferinde hem hukukî yönden tartışmalı hem de sosyolojik olarak kabulü zor bir denklemin ortaya çıkacağı aşikâr.
Adaylık tartışmasının ardında ne var?
Yunus Şahbaz
Seçim sonrasında olası bir seçim galibiyetinde altılı masayı ve vaat ettikleri parlamenter sisteme dönüş sürecini ılımlı ve uzlaşmacı bir şekilde yönetecek bir cumhurbaşkanı mı isteniyor?
CHP'de değiş(e)meyenler
Yunus Şahbaz
Kılıçdaroğlu siyaseti, sadece müspet yönleriyle değil menfi taraflarıyla da Ecevit örneği üzerinden anlaşılmaya çalışılsaydı bu denli büyük bir hayal kırıklığı yaşanmazdı. Dönemler, zamanlar ve zeminler değişebilir ancak Ecevit ve Kılıçdaroğlu örnekleri 1970'lerden 2020'lere CHP liderliğinde değiş(e)meyen unsurların var olduğunu göstermesi açısından son derece manidar örneklerdir.
27 Mayıs'ın en menfi sonucu
Yunus Şahbaz
Emir-komuta zinciri dışında yapılan 27 Mayıs'ın kendi içinde 'başarılı' olması aslında kendinden sonraki döneme dair bıraktığı en menfî sonuçlardan biridir. Sayıları onlarla ifade edilen subayların bir araya gelerek darbe yapmaları, bundan sonra da benzer yöntemle darbe yapılabileceği fikrini ateşlemiş ve birçok cunta girişimini cesaretlendirmiştir.
‘Türk muharriri’ vesilesiyle Türkiye’de düşünce tarihçiliği
Yunus Şahbaz
Tuncay Birkan’ın metni gibi mikro ve olgusal düzlemde yapılacak fikir tarihi çalışmalarının, genel kabuller ve klişelerin sorgulanması adına önemli katkısı olabilir. Ancak Birkan’ın Peyami Safa ve Necip Fazıl gibi isimler özelinde tenakuza düşerek genel çerçevesi ve niyetine aykırı bir üslup kullanması gibi ideolojik önyargıların baskın gelmesi de bu tür çalışmaların en temel risklerinden biridir.
CHP’deki kriz ve Türkiye siyasetine yansımaları
Yunus Şahbaz
Entelektüelini arayan Türk düşüncesi
Yunus Şahbaz
Kültür sosyolojinin iktidar da siyaset biliminin en temel kavramlarıdır. Bir kültürel iktidar tartışması varsa ya da birileri bunu başlatmak istiyorsa en azından siyaset bilimi ya da sosyoloji alanlarından bu tartışmalara bir katkı verilmesi beklenir. Ancak Türkiye’de pek de böyle bir süreç işlemiyor…
Takiye siyaseti versus kurucu siyaset
Yunus Şahbaz
Türkiye’nin önünde yeni dönemde ikili bir yol vardır; ülke siyaseti ya popülist, pragmatist, takiyeci siyasete mahkûm olacaktır ya da blokların inşa edileceği zemini sağlam, kurucu söylemlerin yarışacağı bir politik kültürle yoluna devam edecektir. Bunlardan ikincisini daha önce ve hızlı bir şekilde kotarabilen de yeni dönemin kurucu aktörü olacaktır.
Sol 'Ajan- provokatör' ve muhasebe
Yunus Şahbaz
Türkiye sağı her zaman devlete yakın olmuştur. Çünkü devlet zaten Türk sağının kendi varlığını meşrulaştırdığı temel kutsallarından biridir. Bunda karşı çıkılacak bir nokta yok. Fakat Solun tüm bu süreçten kendisini münezzeh gibi göstermesi ve üstelik sağın hemen tüm fraksiyonlarını devletin gizli, karanlık ve hatta bazen ‘kriminal’ taraflarının uzantısı gibi göstermesi apaçık bir çarpıtmadır.
Kutuplaştırma bumerangı
Yunus Şahbaz
Kılıçdaroğlu hem tabanını konsolide etmek hem de seçimler öncesinde bir heyecan yaratmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtlığını kullanmak istiyor. Bu yeni bir strateji değil; ‘otoriterleşme’, ‘diktatörlük’, ‘kaçak saray’ gibi envai çeşit kavram kümesiyle son 3-4 seçimdir aynı stratejiyi uyguluyor muhalefet kanadı. Ve fakat seçim sandıklarından çıkan sonuç tam bir hayal kırıklığı. Yani kutuplaştırma söylemi bir bumerang gibi dönüp dolaşıp yine CHP’yi vuruyor.
Krizlerin partisi CHP
Yunus Şahbaz
Artık seçmeni için CHP, büyük oranda, kriz üretme merkezi olmanın dışında bir anlam ifade etmiyor. Bunun en net sonuçlarını seçim sandıklarında görmek mümkün. CHP seçmeni bu duruma tepkisini 31 Mart seçimlerinde boykot etmek, sandığa gitmemek suretiyle tavrını ortaya koyabilir.
Yerel seçimler, adaylar ve ittifak mesaisi
Yunus Şahbaz
AK Parti-MHP ittifakı, hem tabanların sosyolojik yakınlığından hem de bir süredir devam eden ittifakın her iki tarafa sağladığı kazanımların kaybedilmemesi isteğinden, tekrar tesis edilmiş durumda. Yerel seçimlerin de krizsiz atlatılması durumunda bu ittifakın uzun dönem daha Türk siyasal hayatını şekillendirmeye devam edeceği söylenebilir.
Türk Solu, HDP ve döngüsel tekâmül
Yunus Şahbaz
HDP’nin alacağı oya ya da faaliyetlerine mahkûm kalan solun kaybettiği irtifayı tespit etmesi ve bu durum üzerinde muhasebe yapması gerekir. Ancak birinci TİP’ten yeniden kurulan TİP’e çıkarılacak bir ders varsa, o da tarafların döngüsel tekâmüllerini tamamlama yolunda hızla ilerledikleridir.
Devşirme siyasetle muhalefet
Yunus Şahbaz
Her fırsatta “Halkla diyaloga geçmeli, halkı anlamalı” diyen biri, bu konuda samimi olunduğunu, halkın kahir ekseriyetinin yekvücut olduğu olayları iyi analiz ederek ortaya koyar. Oysa Murat Belge bunu yapmamakta ve salt muhalefet etmek üzerinden bir saikle hareket etmekte.
Derin muhasebe sağduyulu tercih
Yunus Şahbaz
İktidar kanadında sahicilik ve güven vurgusu seçmende karşılık buldu. Muhalefet ise vizyonsuzluk nedeniyle kaybetti. MHP’nin bölünmeye rağmen oylarını konsolide etmesi, HDP’nin CHP’den gelen oylarla barajı geçebilmesi, SP ve İP liderlerinin beklenenden çok az oy alması seçimin sürprizleri arasında sayılabilir. Ayrıca ‘sosyal medya sosyolojisinin’ gerçeği yansıtmadığını da görmüş olduk.
Trajediden komediye muhalefetin HDP stratejisi
Yunus Şahbaz
Siyasal partilerin milletvekili aday listelerini YSK’ya sunma sürecinde hem parti içinde hem de parti dışında en çok tartışmanın yaşandığı parti CHP oldu.
16 Nisan’dan 24 Haziran’a yeni politik kültür
Yunus Şahbaz
24 Haziran’a giden süreç ve sonrasında ortaya çıkan politik şekillenmeler iki kutuplu siyasal yapılanmanın önünü açacaktır. Bu anlamda da 27 Mayıs’la açılan parantezin kapanacağı ve CHP’nin klasik siyaset anlayışında görüldüğü şekliyle siyasetin belirli değerlere sadakat ya da sadakatsizliği değil, toplumun ihtiyaçlarını merkeze almak zorunda kalacağı söylenebilir.
2019’a giderken siyasal ittifaklar
Yunus Şahbaz
27 Mayıs akamete uğratmasaydı Demokrat Parti ve CHP liderliğinde, zamanla bu hareketlerin karakterlerinde de dönem dönem değişiklikler görülebilmekle beraber, ikili bir siyasal sistemimiz olabilirdi. Belki de 2019 seçimleri diğer birçok unsurun yanında böyle bir geleneğin de başlangıcı olabilir.
Adalet soslu “Ulu-Sol”
Yunus Şahbaz
Yapılmak istenenin yeni bir tasavvur, tahayyül ortaya koymak mı yoksa sağ-sol ayırt etmeksizin, AK Parti karşıtlığı dışında herhangi bir ortak nokta aramaksızın bir popülist hareket inşa etmek mi olduğu tartışmalıdır. Mevcut tablodan ortaya çıkan görüntü, adalet soslu yeni ve geniş çaplı bir memnuniyetsizler hareketi yaratmak çabasıdır.
Muhalefetin iktidar mücadelesi kurultaylarla sınırlı
Yunus Şahbaz
Muhalefet dış politikadaki ‘bataklık’ söyleminden, yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmalarındaki ‘sultanlık’, ‘otoriterleşme’ söyleminden daha derinlikli ve geniş perspektifli yeni politikalar, teklifler ve projeler üretebilmelidir.