Tüm Yazarlar
Cemal Aydın Yazıları
Bilim peygamberleri inkâr eder mi?
Cemal Aydın
Mâlik bin Nebi: "Bir bilim dalında uzmanlaşıp şöhrete ulaşanlar, kendilerine gösterilen ilgiden dolayı, sonunda hadlerini aşar ve her konuda söz sahibi olduklarını sanarak ahkâm kesmeye başlarlar."
Batılı ateistler ve bizimkiler
Cemal Aydın
Béatrice'e Allah'a inanmamanın kendisini huzursuz edip etmediğini sordum, biraz konuştuktan sonra bizim ateistlerden hiç duymadığım ve herhalde hiç duyamayacağım şu sözü söyledi: "Belki ilerde inanırım!"
Peygamberimizin hayatını iyi bileni, kimse saptıramaz
Cemal Aydın
Gerek sosyal medyada, gerekse başka alanlarda her türden şeytanlığın alıp başını gittiği şu günümüzde kendimizi, ailemizi, çevremizi ve halkımızı mânen koruyabilmemiz için Martin Lings ile Muhammed Hamidullah merhumların Peygamberimiz aleyhisselâm hakkındaki kitaplarını zaman zaman okumamızda çok büyük, gerçekten çok büyük yararlar vardır.
Almanlar Siyonist baskıya boyun eğecek mi?
Cemal Aydın
Garaudy'nin kitapları 1960'lı yıllar ile 1980'li yıllar arasında Almanya'da 500 binden fazla sattığı için "Uzun bir aradan sonra Almanya Garaudy'yi yeniden keşfediyor!" diye sevincimden uçacak hâle gelmiştim ki Siyasî Siyonistlerin, Fransa'da olduğu gibi Almanya'da da hem dağıtım şirketlerini hem de yayınevini tehdide başladıkları haberiyle öfkeden çılgına döndüm.
Paraya tapan, uşak olmayı seçer
Cemal Aydın
Garaudy'ye göre, Amerika'nın bileğini bükmenin tek çaresi, ABD'nin İsrail'e karşılıksız olarak milyarlarca dolar verdiğini Amerikan halkına duyurup uyandırmaktır. Amerikalı için vergi çok önemlidir. Amerikalı, devlete ödediği verginin nerede kullanıldığı konusunda aşırı dercede hassastır. Kendisinden alınan vergi, onun sanki canından koparılmış bir parçadır. Filistinlilere yapılmakta olan zulme seyirci kalırsak, zamanla sıra bize de gelecektir. Çünkü "İsrail'in güvenliği Çanakkale Boğazı'ndan başlar!" demişti İsrail'in katil liderlerinden Ariel Şaron. Zaten Kapadokya'dan hareketle bizim bütün Güneydoğu Anadolu bölgemiz, Siyasî Siyonistlere göre "Allah'ın Yahudilere vâdettiği topraklardır!" Bilindiği gibi onların inancı açısından o topraklar "Nil'den Fırat'a" kadar uzanır.
Atasının bir asır önce yazdığını anlamayan toplum olur mu?
Cemal Aydın
Bana bir ülke, bir millet, bir halk gösterebilir misiniz ki atalarının topu topu 50-60 sene önce yazdığı eserleri neredeyse anlayamaz hâle gelsin? Meselâ bir Fransız genci bundan 300 yıl önce yaşamış Voltaire'i, hatta 500 yıl önce yaşamış Monteigne'i okur ve anlar. Siz bir Fransıza, "Bizim gençlerimiz 100 yıl öncesinin eserlerini okuyup anlamıyor!" deseniz, inanmaz, inanamaz! Şayet inanırsa, hakkımızda ne düşünür, siz tahmin edin! Eskiden adına "İstanbul Türkçesi" denilen, Türkçenin en güzel konuşulduğu muhteşem bir dilimiz vardı. Ziya Paşa'nın şu beyti, o kaybolan dilimiz için de bir ağıt mesabesindedir: "Seyretti havâ üzre denir taht-ı Süleyman / Ol saltanatın yeller eser şimdi yerinde!"
Hac ve umre ile kul hakkı ödenmez
Cemal Aydın
Günümüzde maalesef üzerindeki kul haklarını bir hacla, bir umreyle üzerinden atabileceğini sanan, sözde Müslüman kişiler türedi. Bu kişiler ümüklerine kadar kul hakkına batıyorlar, sonra da Katolik papazına günah çıkartırmışçasına umreye gidip güya arınıp geliyorlar! Sâmiha Ayverdi annemiz gibi biz de soralım: Bu ne biçim Müslümanlık?
Hristiyanlıktaki tahrif devam ediyor!
Cemal Aydın
Günümüz Hıristiyanlığında, Hıristiyanlığın en güçlü mezhebi Katoliklikte artık cehennem yok! Gerek Fransa'da, gerekse Türkiye'de hangi Katolik papazla görüşsem, tartışsam dedikleri hep aynı: Cehennem yok! Cehennem yok!
Sünnete sarılmak ve yobazlık
Cemal Aydın
Bakın ne buyuruyor ve o tür kimseleri nasıl uyarıyor Şeyh Sadî-i Şîrâzî hazretleri: "Hırka, tespih ve yamalı aba senin neyine yarayacak? Sen kendini ayıplanacak davranışlardan uzak tutsana be adam! Kuzu derisinden külâha, takkeye, sarık sarmana da gerek yok! Sen gerçek anlamda dindar ol da, başına istersen Moğol kâfirinin koni külâhını geçir!"
Garaudy: Çağlar üstü bir insanlık dervişi
Cemal Aydın
Yazdığı her bir kitap en az beş yüz bin sattı. Kitaplarından gelen bütün o gelirleriyle kendisine şahane bir ev satın alabilirdi, almadı, kayın validesinin evinde kaldı. Milyonları aşan o kazancını yoksullara dağıttı ve insanlığın hayrı için kurduğu bir derneğe sarf etti. Derviş olmayan biri, yapabilir mi böyle bir fedakârlığı?
Ben de kendimi gazeteci sanırdım
Cemal Aydın
Günümüzde televizyon haberleri tam bir rezalete dönüşmüş bulunuyor. İzleyicileri hasta edecek türden öyle haberler, öyle aile içi kavgalar veriliyor ki şahsen bir dakika bile bakamıyorum, sinirlerim bozuluyor. Halkın psikolojisini bozacak derecede o saçma haberlere, şiddet haberlerine neden yer veriliyor?
Unutamadığım üç Fransız ateist
Cemal Aydın
"Catherine, lütfen bana doğru söyle! Biliyorsun ölümden döndük, o tehlikeli anda içinden ne geçti?" dedim. Anlamıştı, kendisine hâlâ Allah'a inanıp inanmadığını sorduğumu. "Kaderimde varsa ölürüm, diye düşündüm!" dedi. "Anlamadım!" dedim. Şu cevabı verdi: "Cemal, söylesene, kaderi kim yazar?"
Fransa'da Müslüman olmak zordur
Cemal Aydın
Oscar Roty pek çok önemli eserinin yanında eski Fransız Frangındaki tohum eken kadın figürünün hakkâkı/oymacısıydı. Yacoub Roty'nin ailesi, kendisi doğmadan bir yıl önce, güçlü mütefekkir René Guénon'un teşvikiyle Müslüman olmuştu.
Garaudy: İsrail yok olmaya mahkûmdur!
Cemal Aydın
Roger Garaudy gerçek anlamda bir "insanlık dervişi" idi. Hiçbir ülkenin, hiçbir halkın zulüm görmesine tahammülü yoktu. Garaudy'ye göre "Dünyanın en ücra bir kırsalında, ileride Nobel alabilecek yetenekteki bir çocuk, şayet ailesinin ve memleketinin yoksulluğu yüzünden öğrenim görememişse, bundan bütün insanlık sorumlu ve suçludur!" Garaudy buydu işte!
Râhibeyi bile Müslüman eden kitap İslâm'a Giriş
Cemal Aydın
Diyanet İşleri Yayınları arasında aynı adı taşıyan bir başka kitabın yayınlanmış olduğunu hayretle gördüm. İngilizcesi, Fransızcası ve Almancası ile 1950'li yıllardan beri İslâm'a Giriş kitabı, dünyada tam anlamıyla bir marka olmuşken, aynı adla böyle bir kitap nasıl yayımlanabilir, doğrusu çok şaşırdım.
Mesnevî art niyetlilere sırrını açmaz
Cemal Aydın
Hazreti Pîr’in bir uyarısı vardır: “Bizim Mesnevîmiz de, tıpkı Kur’ân gibi, art niyetlilere sırrını açmaz. Âdeta bir duvaklı geline benzer ve suiniyetli kişiye, bir gelin misali, ‘Benim duvağımı açma! Ben çirkinim!’ diyerek onu kendisinden uzaklaştırır!” der.
Türkiye’de din adamlarına güven yokmuş!
Cemal Aydın
Bütün Batı dünyasının koca Afrika’da açtırdığı kuyu sayısı sadece ve sadece 150. Bizim insanımızın açtırdığı kuyu sayısı ise 50 bini aşkın! O kuyular, din adamlarına güvenen halkımızın desteğiyle açılıyor.
Ham tarikatçılar ham ilâhiyatçılar
Cemal Aydın
İlâhiyatçı tarikatçıyı müşriklikle suçluyor, tarikatçı ilâhiyatçıyı “Gitsin ateistlerin fakültesinde, ateistlere ders versin!” diyerek kâfirlikle itham ediyor. Kâfirin tanımına bu kadar yabancılar mı? Niçin sağır numarası yapan o hoca efendi kadar İslâmî olgunluğa sahip olamıyorlar?
Batılılardaki sonu gelmez Haçlı ruhu Paris’te bir papazla tartıştım
Cemal Aydın
15 Temmuz kalkışmasının hemen ertesinde bir papazla buluştuk. FETÖ konusunda papazın en iyi anlayacağı kelime olan secte kelimesini kullandım. Secte, dini başka menfaatler için kullanıp saptıran sapkın tarikat anlamına gelir. Papaz efendi bağırmaya başladı: Erdogan bir İslamcıdır! Avrupa’yı Müslümanlaştırmak istiyor! Onu indirmek gerekir!
Garaudy kendini neden yaktı?
Cemal Aydın
Allah ile güçlü bir bağ kurup O’nun kulları için elinden gelenin fazlasını yapmış, on binlerce Batılıyı İslâm’a ısındırmış ve arkasında böylesi genç bir okuyucu kitlesi oluşturabilmiş Garaudy, varsın kendini yaksın veya yaktırsın! Biz yakılan bedene değil, onun bıraktığı mânevî uyanışa ve silkinişe bakalım!
Osmanlı neden meal yapmadı?
Cemal Aydın
Sevgili mealciler! Osmanlı’da okur-yazar kesimin meale ihtiyacı yoktu. Mürekkep yalamış her kişi, her diplomalı, meale ihtiyaç duymadan Kur’ân’ı okur ve anlardı. Kur’ân’ın âyetlerini anlayan okura, ne kadar edebî olursa olsun, hiçbir meal yeterli gelmezdi. Zira Osmanlı okuru, Kur’ân’ı her okuduğunda âyetlerden yeni yeni anlamlar çıkarırdı. Öyle bir okuru elbette hiçbir mealci tatmin edemezdi.
Hoparlör zulmü ne zaman biter?
Cemal Aydın
Hem cami dışında, hem de bizzat cami içinde tam bir hoparlör zulmü dönemi yaşıyoruz. Peki, bu zulüm ne zaman biter? Ne zaman Osmanlı atalarımızın hassasiyetine sahip olursak, ancak o zaman biter.
Eskiden ilâhiyatçılar, eşsiz edebiyatçıydılar! Şeyhülislâmlar ve meallerimiz
Cemal Aydın
Kimse kusura bakmasın, edebiyatımızın klâsiği ve dilimizin en güzel örnekleri olan eserleri, sırf edebî bir dile sahip olmak için zaman zaman okumayan, evine ülkemizin önde gelen aylık edebiyat dergilerinden biri girmeyen kimse, meal yapmaya kalkışmasın! Yaptığı meal yavan olur!
Ezanla müslüman olanlar ve mealler
Cemal Aydın
Nereye gittiniz, ey ruhları arıtan o ezan
İyi bir Kur’ân mealinin hazırlanması için Goethe’nin dirilmesi mi lazım?
Cemal Aydın
Alman şair Goethe’nin teşviki ile Kur’an’a edebi değerine de layık bir Almanca meal yapılmıştı. Cem Karaca işte o meali okuduktan sonra hidayete ermişti. Fakat Diyanet Vakfımızın yayınladığı ve yüzbinlerce sattığı Türkçe mealde buna benzer bir özen görmek mümkün değil ne yazık ki. Peki, Türkçe’de iyi bir Kur’an meali için ne bekleniyor?