Tüm Yazarlar
Umut Berhan Şen Yazıları
5. kol unsurları toplumun sinir uçlarında gezinirken…
Umut Berhan Şen
5. kol faaliyeti yürüten gizli servisler, insan psikolojisini ve sosyolojiyi çok iyi analiz eder. Toplumsal yapısı güçlü bir ülkede sonuç alınamayacağını bildikleri için öncelikle medya yoluyla işe başlarlar. 5. kol unsurları medyayı kullanarak genel ahlakı bozucu, toplumu anarşiye sevk eden, yanlış bilgi veren her türlü yazılı görsel yayınla, toplumun sinir uçlarını bloke eder. Sosyolojik savaş sürecini kurgulayıp yöneten gizli servislerin ve onların koordine ettiği eylemlerin meşrulaşacağı bir anarşi ve çatışma ortamı oluşması arzulanıyor. Kuşkusuz bu sosyolojik savaşın nihai hedefi, Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet otoritesine, milli birlik ve beraberliğine, kamu düzeni ve güvenliğine zarar vermek.
Büyük güçlerin Afganistan satrancında Türkiye'nin stratejisi ne olmalı?
Umut Berhan Şen
Afganistan'daki gerilimli durumu ve yüksek yoğunluklu çatışmaları gözlemleyen Pentagon, Çin'in 'Bir Kuşak Bir Yol Projesi'nde önemli bir istasyon ve kilit ülke olan Afganistan'daki NATO ve ABD unsurlarının çekilmesi halinde, buradaki güç boşluğunun Çin tarafından doldurulmasından endişe ediyor. Afganistan'ın kuzeyindeki Türkçe konuşan toplulukların güven içinde yaşaması ve bu coğrafyanın demografik bir değişime uğramaması için de Türkiye'nin bölgede güçlü biçimde yer alması gerekiyor.
Haklı ve kararlı Türkiye
Umut Berhan Şen
Köşesine çekilen bir ülkeyi koruyabilecek güç yoktur. Çağımızın yeni savaş modeli olan hibrit savaş modeline karşı kusursuz bir savunma mümkün değildir. En az kusurlu olan savunma modeli savaşa devam etmektir. Bu bağlamda, NATO Zirvesi, ülke olarak terörle mücadele konusunda verdiğimiz iç güvenlik ve hudut güvenliği operasyonlarının haklılığı ve kararlılığını vurgulamamız açısından bir fırsattır. Meşhur Prusyalı General Carl Von Clausewitz'in 'Her çağ kendi savaşını yaratır' tespiti günümüz küresel jeopolitiğinde de güncelliğini koruyan köklü bir tespittir. Ülkemizin NATO ile olan ilişkileri de bu bağlamda yeniden değerlendirilmeli ve güncellenmelidir.
Pentagon'un gizli ordusu
Umut Berhan Şen
ABD'li emekli ordu komutanı Gordon Sullivan, Pentagon'un dünyanın her yerinde en özel operasyonları, ABD'nin gizli gücü olan 21. Ordu'yu kullanarak yaptığını söylüyor. Buna göre 21. Ordu tamamen sivil giyinen ve gerçek kimlikleri gizli tutulan subaylardan oluşan bir hibrit savaş gücü. Ordudaki personel sayısı ise CIA'nin 'yer altı' görevli sayısından 10 kat daha fazla.
Sürgünün 157. yılında Çerkeslerin varoluş mücadelesi
Umut Berhan Şen
Çerkesler, bir toplum olarak varlıklarını sürdürebilmek için nerede yaşıyor olurlarsa olsunlar, tüm temel insan haklarının güvence altına alınması ve korunması, Kuzey Kafkasya'ya dönüş hakkının kabul edilmesi, atayurttaki nüfusun belirli bir demografik düzeye ulaşması ve uğradıkları tarihsel haksızlığın, soykırım ve sürgünün tüm dünya kamuoyunda kabul edilmesi için mücadele veriyor.
Distopya çağında beyaz yürüyüş
Umut Berhan Şen
Bunalım çağı, bilimkurgu romanları veya filmlerinde görebileceğimiz şekilde bir küresel distopya düzenine doğru ilerliyor. Peki Türkiye'nin bu yeni distopya düzenine karşı tutumu ne olacak? Aslında Türkiye'nin izlediği yol haritasına bakıldığında, bunalım çağında yeni bir yol, yeni bir omurga ve yeni bir düzen oluşturmaya çalıştığı açıkça görülmektedir. Son yıllarda dünyanın karşılaştığı distopik senaryolara, gelecekle ilgili kurulan hayallere bakılırsa karamsarlık ve kaos dolu günler insanlığı beklemektedir. Bu noktada aklımıza takılan temel soru da şudur: Teknoloji ilerledikçe insanlık geriliyor mu?
Siber uzay ve siber güvenlik stratejileri
Umut Berhan Şen
Bugüne dek devletler için en temel güvenlik stratejisi kavramı olan jeopolitik kavramı tarihe karışmakta ve bunun yerine yeni bir kavram ortaya çıkmaktadır: Astropolitik.
Trump şimdi kaderin oyununa ne tepki verecek?
Umut Berhan Şen
Trump'ın kariyerinin zirvesindeyken yazdığı ‘'Zirvede Kalmak'' hem iş hayatında hem de sosyal hayatta yaşadığı çalkantılara ve deneyimlerine odaklanan bir kitaptır. Bu kitabın ana fikri de kitapta yer alan şu cümledir: “Kazananları kaybedenlerden ayıran tek şey kaderin her yeni oyununa gösterdiğiniz tepkidir.”
ABD nereye gidiyor?
Umut Berhan Şen
Hibrit savaş tehdidine karşı yeni güvenlik paradigmaları
Umut Berhan Şen
Hibrit terörle mücadelede klasik terörizmle mücadele yöntem ve taktiklerinin yeterli gelmeyeceği açıktır. Dolayısıyla hibrit terör örgütlerine karşı yürütülen mücadelenin de hibrit bir karaktere sahip olması gerekmektedir.
Çin yayılmacılığı ve Afrika'yı bekleyen yeni sorunlar
Umut Berhan Şen
Suriye denkleminde Çin-Almanya yakınlaşması
Umut Berhan Şen
Çin ve Almanya'nın Suriye denkleminde ortak bir güç konfigürasyonuyla hareket etmeleri ve sahada benzer psikolojik harekat ve açık istihbarat faaliyeti yürütmeleri, bu iki ülkenin bölgede ortak bir hedef belirledikleri ve bu hedefe yönelik ortak bir proje tasarladıkları ihtimalini akla getirmektedir.
Suriye denkleminde Çin-Almanya yakınlaşması
Umut Berhan Şen
Çin ve Almanya'nın Suriye denkleminde ortak bir güç konfigürasyonuyla hareket etmeleri ve sahada benzer psikolojik harekat ve açık istihbarat faaliyeti yürütmeleri, bu iki ülkenin bölgede ortak bir hedef belirledikleri ve bu hedefe yönelik ortak bir proje tasarladıkları ihtimalini akla getirmektedir.
Covid-19 ve Çin'in küresel hegemonyası
Umut Berhan Şen
Karabağ ve büyük güçlerin Kafkasya satrancı
Umut Berhan Şen
Önümüzdeki süreçte hem Azerbaycan hem Türkiye, Rusya'nın beş seneden daha kısa bir sürede bölgeden çekilmesini talep edebilir ve Moskova'yı da uygun koşullarda buna razı edebilir.
Karabağ'dan Abhazya'ya büyük güçlerin Kafkasya satrancı
Umut Berhan Şen
Azerbaycan'ın ulusal güvenliği ve AGİT politikaları
Umut Berhan Şen
Ermenistan'ın hukuk ve insanlık dışı tutumunu AGİT'in de görmesi ve acilen tüm katılımcı üye devletlerinin ve AGİT'le işbirliği yapan devletlerin Ermenistan'a yönelik yaptırımlar konusunu ele alması gerekmektedir. Dağlık Karabağ konusunu ilkeli ve hukuka uygun biçimde çözüme kavuşturması AGİT'in sorumluluğudur.
Yeni küresel dönem ve Türk dış politikasının dönüşümü
Umut Berhan Şen
Ortadoğu, Orta Asya ve Kafkas ülkeleri ile ilişkilerini geliştiren ve bu bölgelerde daha etkin olan bir Türkiye'nin AB karşısında da eli güçlenecek ve AB'ye giriş süreci de hızlanmış olacaktır. Zira, Türkiye'nin demokratikleşme, modernleşme ve reform çabaları ne kadar ileri düzeye erişmiş olursa olsun AB ülkelerinin Türkiye'yi birliğe alma konusundaki çekincelerini ortadan kaldırmaya yetmeyecektir.
Türk dünyası ortak müdahale gücü: TAKM
Umut Berhan Şen
Başarılı bir iç ve dış güvenlik organizasyonu için, kaliteli ve güçlü bir istihbaratın gerektiği yaşadığımız çağın en büyük realitesidir. TAKM için de bu realite geçerlidir. Nihayetinde askeri alandaki işbirliğinin, istihbarat alanında da tesis edilmesi muhtemeldir. TAKM bu konuda çatı kuruluş olabilir veya TAKM benzeri bir Türk dünyası istihbarat ve enformasyon organizasyonu oluşturulabilir.
Konjonktürel politikaların gölgesinde CHP'nin kimlik bunalımı
Umut Berhan Şen
CHP'nin son kurultayında yaşadığı kimlik bunalımını göz önüne seren unsurlar; partinin Türkiye Cumhuriyeti Milli Güvenlik konseptinden uzaklaşması, Türkiye seçmeninin ana omurgası olan orta sınıflara yönelik politikalar sunamaması, halkçı sosyal politikaların dile getirilmemesi ve 60'lı yılardan beri CHP içinde süregelen sol parti olma iddiaları/tartışmalarının, günümüzde dahi rasyonel bir çözüme kavuşturulamamasıdır.
Tıbbi istihbarattan milli güvenliğe Covid-19'un etkileri
Umut Berhan Şen
Amerikalı diplomat ve CFR üyesi Richard Nathan Haass'a göre Covid-19 sonrası beklenmesi gereken 2. Dünya Savaşı sonrasının işbirliği değil, 1. Dünya Savaşı sonrasının belirsizliğidir. Dolayısıyla bu yeni süreç, ABD liderliğinin düşmeye devam etmesi, küresel iş birliğinin daha da zayıflaması, birçok ülkenin iflas etmesi ve ‘grand stratejide jeopolitik rekabetinin derinleşmesi' anlamına gelecektir.
Soykırım ve sürgünün 156. yılında Çerkeslerin varoluş mücadelesi
Umut Berhan Şen
Soykırım ve sürgünün 146. yılında Çerkeslerin varoluş mücadelesi
Umut Berhan Şen
Covid-19 gölgesinde istihbarat savaşları
Umut Berhan Şen
Covid-19 salgını göstermiştir ki, çok yakında su yüzüne çıkacak olan yeni dünya dengelerinde sürprizler ve ezber bozan gelişmeler her zamankinden daha fazla olacaktır. Bu, tüm dünyada post-istihbarat stratejisine ihtiyaç duyulacak bir dönemin de işaretidir.
Keşmir'de son durum ve riskler-fırsatlar
Umut Berhan Şen
İdlib'te düğümü çözmek
Umut Berhan Şen
Türkiye acilen İdlib'de güvenli bir bölge kurmak zorunda.Mülteci yükünü artık ülkemizin karşılaması mümkün değildir Ayrıca ordumuz, Suriye'nin kuzey bölgelerinde olduğu gibi İdlib'de de askeri caydırıcılığını ortaya koyarsa bölgede düğümün çözülmesi yakındır.
Küresel satrançta Keşmir krizi
Umut Berhan Şen
Pakistan’ın ulusal güvenlik stratejisi,bugüne dek hepHindistan üzerinden ve Hindistan ile olasıbir nükleer veya konvansiyonel savaşa kurgulanmışolarakyapılandırılmışve güncellenmiştir.Bu bağlamda, son yaşanan Keşmir krizi de gösteriyor ki Pakistan ordusunun milli duruşuna karşılık, ISI'nın net bir duruşsergileyememesi ve bunun sonucunda ulusal ve stratejik bir istihbarat yaklaşımıyerine, karmaşık bir enformasyonla, ülke güvenliği açısından kuşkulu olarak nitelendirilebilecek bazıangaje faaliyetlerini sürdürmesi, hem Pakistan'ın hem de dolaylıolarak Türkiye'nin gelecekteki Avrasya stratejisi açısından ciddi risk ve tehlike oluşturmaktadır.
Bağdadi operasyonu: Yeşil kuşağın çöküşü
Umut Berhan Şen
ABD yönetimi, Bağdadi’yi ortadan kaldırarak Yeşil Kuşak Projesi’nin de çöküşünü ilan etmiş durumdadır. Bundan sonraki süreçte yaşanılacak yeni gelişmeler, Türkiye için yeni güvenlik stratejilerinin ihtiyaç ve tespitini de beraberinde getirecektir.
Bağdadi operasyonu: Yeşil kuşağın çöküşü
Umut Berhan Şen
Dünya kamuoyu son bir haftadır, ABD tarafından özel operasyonla öldürüldüğü açıklanan DEAŞ terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi’yi konuşuyor.
Trump’ın ‘Artık bölgede olmayacağız’ açıklaması ne ifade ediyor?
Umut Berhan Şen
Türkiye hibrit savaşın hibrit terör unsuruyla karşı karşıyadır ve bu savaş yöntemine karşı tüm gücüyle, Fırat’ın tamamında çok büyük bir konvansiyonel harekata başlamıştır. Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekatlarında olduğu gibi, engebeli bir alanda değil, düz bir arazide harekata başlamış olması, harekat simülasyonunun başarısı açısından çok büyük bir avantajdır.
Trump’ın ‘Artık bölgede olmayacağız’ açıklaması ne ifade ediyor?
Umut Berhan Şen
Türk Devleti ve Türk ordusu hibrit savaşın, hibrit terör unsuruyla karşı karşıyadır ve bu savaş yöntemine karşı tüm gücüyle, Fırat’ın tamamında oldukça geniş bir alana yayılan, çok büyük bir konvansiyonel harekata başlamıştır. Şu teknik detayı da vurgulamak gerek: Ordumuzun, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekatlarında olduğu gibi, dağlık ve engebeli bir alanda değil, düz bir arazide konvansiyonel harekata başlamış olması, harekat simülasyonunun başarısı açısından çok büyük bir avantajdır.
Keşmir krizinde ikinci perde
Umut Berhan Şen
21 Mayıs Çerkes sürgün ve soykırımı
Umut Berhan Şen
Pakistan’ın ulusal güvenlik sorunlarına Keşmir krizi üzerinden bakmak
Umut Berhan Şen
Pakistan, Türkiye’nin Avrasya coğrafyasında kuracağı yeni bölgesel dengeler açısından büyük önem taşımaktadır. Zira, NATO ve ABD ile ilişkilerini daima diri tutmaya ve güncellemeye çalışan Pakistan’ın, yakın süreçte, Avrasya coğrafyasındaki en önemli stratejik ortaklarımızdan biri olabileceğini asla aklımızdan çıkarmamalıyız.