Tüm Yazarlar
Hüseyin Şeyhanlıoğlu Yazıları
Biden, Cinping ve Erdoğan... Üç Körfez ziyareti bize ne söylüyor?
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Biden, Körfez'den eli boş dönerken Cinping dev kazanımlarla bölgeden ayrılmıştı. Büyük bir deprem ve seçim sürecinin de sebep olduğu ekonomik sıkıntıların yükünü hafifletmek isteyen Türkiye için Körfez ziyareti oldukça anlamlıydı. Bu ziyaret, üzerinden ABD koruma örtüsü alınan Körfez ülkelerinin Yemen savaşında İran karşısında yaşadığı güvenlik sorununu hafifletmek için de önemliydi.
Dıştan yönetilen iç darbeler ve 28 Şubat
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
ABD Dışişleri Bakanı Warren Cristopher ve onun Ankara'ya elçi olarak atanan eski danışmanı Marc Grossman'ın, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin Refah Partisi'ne geçmesi üzerine hazırladığı "1994 yılından itibaren yükselen Refah Partisi'nin İslami ve Batı karşıtı olduğu" raporu ve CIA'ye "mutlaka devrilmelidir" tavsiyesi, 28 Şubat sürecinin fitilidir.
14 Mayıs 1950'den 14 Mayıs 2023'e Menderes'in muzaffer ruhu
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Menderes, Erbakan, Özal ve Erdoğan, II. Abdülhamid'in açtığı modern siyasi hayatımızda, hiç şüphesiz aynı siyasi ruha sahip liderlerdir. 14 Mayıs 2023 seçimleri tıpkı 73 yıl önceki seçim kadar önemlidir.
Muhafazakarlar gerçek devrimcilerdir
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Türkiye, Büyük Türkiye ruhunu üç asır sonra tekrar yakalamıştır. Bunların devamı ve dünyadaki ilk beş ülkeden biri olmanın şartı ise milli ruha sahip, liyakat ve ehliyetli kişilerle bir pergel gibi sabit ayakla dünyaya bakmaktan geçmektedir. Yaptığı icraatlarla muhafazakârlar, Türkiye tarihinin gerçek devrimcileri olduklarını ispatlamıştır.
21. yüzyılda Türkiye ve Libya ilişkilerinin önemi
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Bu coğrafyada asırlarca süren Pax-Ottoman'ın yerine Batı'nın stratejisi çok basitti: Farklılıklarından böl, kavga ettir ve kendini hakem yap! Bu, 2300 yıllık İskender-Aristo taktiğidir. Buna şimdi Libya ile hayır diyoruz. Suriye ile de hayır diyeceğiz.
ABD'nin en uzun süren filmi
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
11 Eylül 2001'de ikiz kulelere yapılan saldırılar nedeniyle ABD Afganistan'ı işgal etti. Bu, ABD'nin en gerçekçi filmi idi amma velakin tam 20 yıl sonra rezil bir şekilde yenildi. Ayaklarına yapışanları da aşağı attı... ABD'ye güvenmenin sonu Afrika veya Guam oldu. Afganistan'da insani yardım çalışmalarında bulunan BM Alt Genel Sekreteri Yasuşi Akaşi, "Afganistan'a dış müdahaleler artık tamamıyla petrol ve doğalgaz kavgasıyla ilintili. Bizim korkumuz, bu şirketlerin ve bölge ülkelerinin Taliban'ı kendi amaçları doğrultusunda kullanmaya çalışmalarıdır" açıklaması 11 Eylül öncesi atmosferi açıklar nitelikte.
Bir yıl önce bir yıl sonra Afganistan
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
ABD Afganistan'dan geldiği gibi gitmedi: Yüz binlerce ölü, enkaz, uyuşturucu bataklığı ve adeta yontulmamış taş çağından kalma bir ülke bıraktı. Ne de olsa demokrasi ve terör için gelenler, tek dişi kalmış medeniyet canavarının çocuğu idi. Ancak onlar da daha önce gelenler gibi yenildi. İngiltere için Afganistan, Hindistan'ın korunması ve Rusya'nın Asya kıtasına hapsedilmesinde tampon bir bölge olmuştur. Rusya içinse sıcak sulara inmenin en kısa yoludur. Yani Büyük Oyun en az iki asır sürecek. Çünkü Afganistan, Asya'nın kalbidir. Burayı kontrol eden dünyayı kontrol eder.
Ruslar geriliyor, PYD Esed'e sığınmak gayretinde
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Suriye'de her an durum Biden'ın istemediği bir istikamete doğru ilerleyebilir. Ruslar gerilerken, PYD, Esed'e sığınmaya çalışmaktadır ve Türkiye tartışmasız yükselen güç durumundadır.
Suriye'de 5. operasyon ihtimali hala canlı
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Suriye'deki içinden çıkılmaz krizi biz çıkarmadık. Bu süreçte Yavuz Sultan Selim gibi düşünmek gerek. Şark dağlarında ve Sina çöllerinde Yavuz at sürdüğü için 400 yıl bu coğrafya rahat etti. Ve tarih tekrar ediyor. Tahran'da verilen sözler tutulmazsa hayatiyet ve beka için, operasyonun düzenlenmesi kaçınılmaz. Suriye, Sünni İslam dünyasının kaburga bölgesidir. Burası Anadolu'nun ön bahçesi ve istinat duvarıdır. Dört milyondan fazla kişiyi biz misafir ettik Rusya ve İran değil.
Anadolu Kalkanı
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Asya Kıtası, savunma kalkanı olarak Akdeniz, Ortadoğu ve Kafkasların öncelikli güvenliği için Anadolu'yu üs seçip burayı savunma hattına dönüştürerek Asya Kıtası'na kalkan yapmalıdır. Asya kıtası, Batı'nın yenilmezliği korkusunu unutmalı. Çünkü daha 200 yıl önce Türk'ün yenilmezliği Avrupa'nın hafızasındaydı. Akdeniz, Balkanlar, Ortadoğu, Kafkaslar, Çanakkale ve İstanbul, Basra ve Kızıldeniz Boğazları dünyanın belli başlı en stratejik noktalarıdır. Buralar da ancak Anadolu üzerinden kontrol edilebilir.
Harran Ulu Camii açıldığı gün
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Harran Ulu Camii, Anadolu'nun en eski, en büyük ve ilk revaklı, avlulu, taş süslemeli camisidir. Bir cami düşünün ki minaresi aynı zamanda rasathanedir. İlim ve imanın Allah'a yükselen ilk basamağı olarak da hala ayaktadır. Moğollar 10 yıllık işgale rağmen ellerinde tutamayacaklarını anladıklarında Harran'ı içindekilerle birlikte öldürdüler. İşlerine yarayan insanları ve eşyaları da çalıp Mardin ve Musul üzerinden Kafkasya ve Karakurum'a kaçtılar.
Menderes'in intikamı alınmıştır
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Adnan Menderes'in idamından önce söylediği, "Vatan sağolsun... Milletle el ele vererek Adnan Menderes'in ölüsü ebediyete kadar sizi takip edecek ve bir gün sizi silip süpürecektir" sözleri, 15 Temmuz 2016 yılında tahakkuk etmiştir. Menderes'in Arapça okuttuğu ezanın, Ayasofya'nın dört minaresinde yankılanmasıyla da Türkiye'nin asil ruhuna ve rayına oturma süreci tamamlanmış, Menderes'in intikamı alınmıştır.
Her şey Kırım'ın elimizden çıkmasıyla başladı
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Rusya'nın güney komşusu olarak, Karadeniz'in kilidi ve İstanbul'un kuzey kapısı olan Kırım'ın 1792 yılında elimizden çıkması, günümüze kadar bölgede yaşanan tüm felaketlerin başlangıcı olmuştur. Bu savaşın Rusya için normal şartlar altında hiçbir mantığı yoktur. Rusya istese Ukrayna'yı başka yolla da halledilebilirdi. Pandemiden sonra gelen bu savaş oldukça düşündürücüdür. I. Dünya Savaşı'nın gidişatına benzeyen ilginç bir tiyatro oynanıyor...
Filistin, İslam dünyasının aynasıdır
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
730 yıllık bir özgürlükten sonra 1917'de Fransız Gouraud ve İngiliz Allenby ikilisinin Selahaddin'in mezarını tekmeleyerek "Kalk! Biz geri geldik" demesiyle birlikte 104 yıldır Kudüs'ün ikinci işgal süreci yaşanmaktadır. Sykes-Picot ile parçalanıp onursuzlaştırılan İslam dünyasına elbette bir Selahaddin daha gelecektir. Dünyanın her yerinden toplama ve bölünmüş bir yapıya sahip İsrail toplumunun, tek ortak noktası Filistin düşmanlığıdır. Önümüzdeki süreçte İsrail, kendini çevreleyen 10 milyon Filistinliye ilaveten kendi içindeki nüfusun yarısına hızla yaklaşan Filistinliler sorunuyla da yüz yüze kalacaktır.
Biden gelmeden DEAŞ harekete geçirildi
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Erbil, PKK'ya; Bağdat da Haşdi Şabi'ye karşı zayıftır. Barzani yönetimindeki bölgelerde 600 köy ve 1 milyon insan boşaltan, can damarı boru hattını vuran PKK'ya karşı IKBY çaresizidir. Ayrıca bölgede, Biden gelmeden DEAŞ da harekete geçirilmiştir.
Menderes istifa bile etse o darbe yapılacaktı
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
CHP'ye 27 yıllık tek parti döneminde demokratik bir seçime gitmediği halde darbe yapmayan, 10 yılda iki kez seçime gitmiş ve üçüncüsünü bir yıl sonra yapacak olan DP'ye darbe yapanlar aynı güçlerdir. Eğer Adnan Menderes'in Eskişehir'de mikrofon kablosu kesilmemiş olsaydı ve o gün istifa etseydi dahi devrilip idam edilecekti. 27 Mayıs Darbesi, Türkiye'deki tüm darbelerin anası olsa da bu, sadece ülkemizde değil başta Ortadoğu olmak üzere dünyadaki emperyalist güçlerin hegemonyalarını sürdürme yollarından sadece biridir. Çünkü Suriye, Mısır, İranve Irak'ta da benzeri darbeler bu tarihten hemen önce ve sonra defalarca olmuştur.
Biden ABD'si Ortadoğu'da ne yapacak?
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Biden'ın 100 yıllık ABD ve 2 bin 200 yıllık Batı stratejisine uygun hareket etmesi muhtemeldir. Her türlü senaryoya hazırlıklı olmak gerekmektedir. Fakat bölgesel güçten küresel güce evrilme aşamasına gelen Türkiye'ye uygulanacak yaptırımlar, onu sadece güçlendirecektir.
Türkiye, Suriye gibi olsun istenmişti
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
6-8 Ekim olayları başta Diyarbakır olmak üzere bütün Güneydoğu'da tüm şiddet ve vahşetiyle yaşanmıştır. Kurban bayramına da denk gelen olaylarda Diyarbakır'da kurban eti dağıtan Yasin Börü ve arkadaşlarının vahşice katledilmeleri gibi vahim olaylar yaşanmış, çok sayıda masum insan çatışmalardan etkilenmiştir.
İnönü Türkiye'yi 27 Mayıs'a nasıl sürükledi?
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
İnönü TBMM'de yaptığı konuşmada “… Şartlar tamam olduğu zaman milletler için ihtilal meşru bir haktır…” diyerek, 1960 askerî darbesine işaret fişeğini verdi. 27 Nisan günü yani İhtilal'dan tam bir ay önce profesörler, Güney Kore darbesini örnek göstererek üniversite öğrencilerini kışkırtıyorlardı...
Doğu Akdeniz ve Musul'un mazisi
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Kutupların bittiği ve uzayın dahi parsellendiği bir zamanda Doğu Akdeniz havuzunu da kaybedersek ikinci Musul faciasını yaşarız ve Akdeniz yerine Antalya körfezine hapsolan Türkiye batmaya mahkûmdur.
Ortadoğu Bosnalaştırılmadan...
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Aliya İzzetbegoviç'e göre Bosna Savaşı'nda Batı'nın konumu şöyledir: “Ben, Batı'nın müdahale etmediğini asla düşünmedim. Batı esasında –kendileri açısından- önemli müdahalelerde bulundu ve dünya bunu bilmek zorundadır. Batı, buraya geldi; bizim elimizi kolumuzu bağladı ve çekip gitti. Batı'nın müdahalesi askeri ambargo koymak oldu.”
Artık ‘hasta adam' yok büyük Türkiye var
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Bölünmüş Ortadoğu Projesi'ne karşı büyük devletlerle savaşan Türkiye ve Mısır'ın çıkarları; Irak, Suriye ve Libya'daki terör örgütleri, Doğu Akdeniz münhasır ekonomik bölge paylaşımları nedeniyle birlikte olmaktan geçmektedir. Suriye'de İran'ı kullandıktan sonra onu boğmaya başlayan Batı, bu kez Türkiye'ye karşı Libya ve Suriye'de, Mısır'ı öne çıkarmaktadır. Buna hayır diyoruz.
Anadolu kalkanı
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Batı, tüm insanlıkta nefret uyandıracak kadar kıtasından uzaklaşmıştır. Buna çözüm Anadolu üzerinde kurulabilecek bir ittifak olabilir. Çünkü Anadolu, eskiden beri Batı'nın durdurulduğu yerdir. Eğer İskender burada durdurulabilseydi, Hindistan'a kadar gidip Afganistan'da, Buda'ya Roma şalını giydiremezdi. Avrupa, Anadolu'da durdurulamadığı için bugün Ortadoğu ve dünya bu haldedir.
PKK, Kuzey Irak'ta 500 köy boşalttı
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Haftanin bölgesi PKK'nın baskısı yüzünden sivil halk tarafından boşaltılmış, yaklaşık 20 köyden oluşan bir alandır. Burada normalde Güli ve Sındi aşiretlerinin yarı yarıya köyleri varken, şimdi sadece PKK elemanları yaşamaktadır. Halk, defalarca köylerine dönmek istediyse de örgüt halkı aynı gece evlerinden silahla çıkarmıştır.
Libya'nın yeni Suriye olmasına izin veremeyiz
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Üç parçaya bölünmesi hedeflenen Libya'da savaş; petrol ihraç hilali ve El Fil gibi üretim merkezlerinden uzak tutulan Meşru Sarrac Hükümeti, güney ve ortadaki otoritesiz bataklık bölgeler ve ‘Libya Esed'i' Hafter arasında hiçbirinin kazanamayacağı, Irak ve Suriye'deki gibi süründüren bir sürece doğru itilmek isteniyor. Buna izin veremeyiz. İki asırlık sıcak sulara ulaşma hedefini bile aşan Ruslar, soluğu Fizan çöllerinde almış ve belli ki Putin'in bu ilerleyişini, Deli Petro dahi hayal edememişti. Ancak yaşlı ve hasta Rusya'nın, Suriye gibi uzun vadeli bir savaşa ne gücü ne de ihtiyacı var.
'Darbecilere 10 milyon dolar dağıttım'
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Dönemin CIA hatıraları olarak bilinen, “The Inside Strory of CIA” adlı kitapta bir ABD'li general şöyle der: “1960 Nisan'da İstanbul'a geldim. 15 gün Hilton'da kaldım.10 milyon dolar darbecilere dağıttım ve Türkiye'yi terk ettim.”
14 Mayıs ruhu
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
DP'nin iktidara gelmesinden 15 gün sonra toplumun üzerinde büyük uzlaşıyla beklediği “Arapça ezan ve kamet okuma yasağının kaldırılması” basına geniş ölçüde yansımıştır. İnönü'nün damadı ve DP'ye muhalif gazetecilerin başında gelen Toker'e göre “Menderes, bunu ulusa mâl olmamış devrimlerden” saymıştı.
Soykırım iftirası ve Rusya'nın Ermeni kumpası
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
İstanbul iki yıl işgal altındaydı. Eğer bizler Ermenilere soykırım yapmış olsa idik, bunun belgeleri İngilizlerce çok rahatlıkla bulunabilirdi. Ve bu belgelerden Anadolu'nun her vilayetinde de bulunabilirdi. Ancak ne İngilizler ne de Fransızlar bulabilmişlerdi.
Virüsün siyasete alet edilmesi ve yeni dünya düzeni
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Doğal yoldan ya da insan eliyle, her nasıl ortaya çıktıysa koronavirüs ABD-Çin savaşında bardağı taşıran son damla oldu. Nasıl ki Avurtusya-Macaristan Veliahtı'nın bir Sırplı tarafından öldürülmesi I. Dünya Savaşı'nın fitilini ateşlediyse de bu olay da yeni dünya düzenini ateşledi. Bu savaşta küresel güç ibresinin ABD'den Asya'ya doğru kaydığı şimdiden söylenebilir.
‘Biz gitmezsek onlar gelir'
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
1801 yılında Napolyon'un Suriye saldırısıyla ilk “Büyük Oyun”un başladığı yer olan Suriye, 210 yıl sonra aynı kaderi yaşamaktadır. 2003 yılında Şam-Sayednya Hapishanesinde kurulan DEAŞ ve Atme'de aynı yıl kurulan PYD'ye bakarsanız Suriye olaylarının sebebi oldukça derinlerde yattığını görürsünüz.
Irak neden öldürüldü?
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Suriye’deki son mankurt
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Henry Kissinger, Hafız Esed’i poker oyununa elinde ikiler ve üçlerle girip ortadaki parayı silip süpüren bir tip olarak tanımlamaktadır. Beşşar da iktidarını korumak için 22 milyonluk Suriye halkının en az yarısını sokağa atabilmekte, 500 binini katledebilmektedir. ABD ile birlikte kullandıkları son mankurt, maalesef şimdilik PYD’dir.
Menderes’in idamı sizi ebediyete kadar takip edecek!
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Zaman, Adnan Menderes’i idamından önceki son sözlerinde haklı çıkaracaktı ve asıl idam olanın Menderes değil İnönü olduğunu gösterecekti: “Sizlere dargın değilim, sizin ve diğer zevatın iplerinin hangi efendiler tarafından idare edildiğini biliyorum. Onlara da dargın değilim. Kellemi onlara götürdüğünüzde deyiniz ki, Adnan Menderes, hürriyet uğruna koyduğu başını 17 sene evvel almadığımız için sizlere müteşekkirdir. İdam edilmek için ortada hiçbir sebep yok. Ölüme karar-i metanetle gittiğimi, silahların gölgesinde yaşayan kahraman efendilerinize acaba söyleyebilecek misiniz?”
20. yüzyılın başında Anadolu'da yaşanan mezalim
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Tarihçi McCarthy Yunan Bağımsızlık Savaşı’nı anlattığı Ölüm ve Sürgün isimli eserinde, katliamın boyutlarını şöyle anlatmıştır: Öldürülenler çete reisinin geliş yoluna bir halı gibi serilmişti. Kıyım öylesine büyüktü ki, çetenin başındaki Kolokationes “Atımın ayakları yerlerdeki cesetlerden dolayı neredeyse hiç yere değmedi” diyordu.
Rical-i Gayb’den FETÖ’ye paralel devlet tarihi
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Avrupa’yı örnek almaya başladığımız tarih olan 1789, aynı zamanda Batı kontrolündeki paralel yapıların da Osmanlı’ya sızmaya başladığı tarihtir. Paşalar, aydınlar ve Jön Türklerle başlayan süreç FETÖ üzerinden devam etmektedir. Türkiye’de son 140 yılda neredeyse 10 darbe yapılmış, sadece son darbe başarısız olmuştur.
Kuzey Suriye PYD kontrolüne geçerse Kürtler, Baas zulmünü mumla arar
Hüseyin Şeyhanlıoğlu
Geçen beş yıllık zaman maalesef Bedro Aşiret Lideri’ni haklı çıkarmıştır. Abdullah Bedro’nun ölmeden önceki son sözleri şöyledir: “Kürt bölgesi PYD’nin kontrolüne geçerse Kürtler, Baas zulmünü mumla arar. PYD asla Kürtlerin bir hakka sahip olmasına müsaade etmeyecektir”.