Tüm Yazarlar
Adnan Boynukara Yazıları
Katil babanın soykırımcı oğlu
Adnan Boynukara
Suriye sorunu, bir ‘terörizm’ meselesi değildir. Suriyelilere zulmeden, katleden, göçe zorlayan rejim ve destekçilerinin uyguladığı kirli işbirliğinin ortaya çıkardığı bir soykırım meselesidir. Siyasi çözümü konuşurken, uygulanan katliamcı politikaları, mezhepçi ve etnik temizliği ve Suriyelileri terörist gösteren tüm kirli politikaları gündeme almadan ve bu politikaların sonuçlarını ortadan kaldırmadan çözüme ulaşmak mümkün değildir.
Suriye’deki denklemi KCK üzerinden okumak
Adnan Boynukara
Türkiye, uzun bir süre tüm diplomatik kanalları kullanarak, ABD’yi bölgemizde yürüttüğü kabul edilemez politikalarının olası sonuçları konusunda uyardı.
Güvenlik kaygısından güven telkin etmeye
Adnan Boynukara
Emperyalistler tarafından dayatılan güvenlik kaygısının sonucu olarak ortaya çıkan içe kapanmacı anlayışın terk edilmesi çok önemlidir. Yani; eksenimizi kendimizin tayin edeceği bir süreci hayata geçirmek! Özünde mesele; kendi vatandaşını tehdit olarak görmeyen bir anlayışın tüm karar alma süreçlerine nüfuz etmesidir.
Kalkışmadan kuşatmaya FETÖ stratejisi
Adnan Boynukara
Yapılmak istenen, gerçekliği içermeyen genelleştirmelerle, toplumsal vicdanı kıstırmaktır. Tek bir kişinin dahi haksız yere sıkıntı çekmesine izin verilmemesi ne kadar önemliyse, yargılama süreçlerine ilişkin genelleme yaparak vicdanlara dönük konuşmak ve buradan hareketle tutum almak da o kadar sorunludur, art niyetlidir.
Darbelerin örtülü amaçlarına odaklanmak
Adnan Boynukara
15 Temmuz’da bir darbe girişimi yaşadık. Bu darbenin açık ve gizli/örtülü amaçlarını konuşup tedbir almazsak, konuyu sadece söylem zemininde gündemde tutmaya devam edersek, 27 Mayıs darbesinden bu yana yaptığımız hatayı devam ettirmiş oluruz. Oysa, yarın pişman olmamak için bugünden aklı devreye koymak ve 15 Temmuz’un örtük sebeplerine de odaklanmak şart.
Türkiye’nin dönüşümü ve ‘müttefikleri’
Adnan Boynukara
Küresel güç olarak tanımladığımız devlet, kendi çıkarları için terör örgütü üreten, organize eden, silahlandıran, ekonomisinin canlanması için kaos düzeni isteyen, kirli ve kanlı bir akla teslim olmuş durumda. Bu; hem yeni bir şey değil, hem de sadece bize karşı yapılmıyor. Dış politikalarının odağında bu var. Ancak müttefik olarak bildiğimiz unsurlar, belki de ilk kez, olabildiğince net bir biçimde karşımıza çıkacak.
Komplocu siyasetin yeni matruşkaları
Adnan Boynukara
Darbe kışkırtmalarına yönelik süreci FETÖ’nün bizatihi kendisi ve FETÖ’yle mücadelede rol kapıp AK Parti’yi de mahkum etmek isteyen istismarcı ulusalcı unsurlar yönlendirmektedir. Bu nedenle; farklı örgütlerin, yeni bir formatta devletin kılcal damarlarına nüfuz etme olasılığını akılda tutmakta yarar vardır. 
FETÖ’nün siyasi ayağı tartışmaları
Adnan Boynukara
Her türlü riske ve olumsuzluğa rağmen, FETÖ’nün siyasi ayağı ancak siyasi bir kararlılıkla ve siyasi yöntemlerle ortaya çıkartılabilir ve temizlenebilir. 15 Temmuz darbe girişiminin, siyasete arınma imkan tanıdığı açık. Bunun sürdürülmesi önemli.
Küresel jeostratejik ihtiyaçlar ve Türkiye
Adnan Boynukara
Türkiye’nin kat ettiği değişimin gözlenmesi, direnme gücünün görülmesi, toplumsal dayanışmanın vardığı düzeyin fark edilmesi önemlidir. Bu perspektifi, cari ve güncel stratejilerini ısrarla sürdürmek isteyenlere hatırlatmakta yarar var.
20. yüzyıl parantezini kapatmak
Adnan Boynukara
Hem devlet, hem de adı ne olursa olsun, irili ufaklı birçok örgüt, yapılanma, oluşum, grup veya ‘cemaat’, varlıklarını hala 20. yüzyılın yarım kalmış heveslerinden ve döngülerinden almaktadır. Dolayısıyla Türkiye, kendi 20. yüzyılını kapatmadığı sürece, devletin bu politik tutumu ve örgütler/yapılar şu veya bu şekilde pozisyonlarını korumayı sürdürecekler.
Kritik eşik: Terörle mücadele ve devlet
Adnan Boynukara
AK Parti, en önemli deneyimi olan terörle kararlı mücadele ve vatandaşı terör örgütünden ayırma yaklaşımını korumalı ve geliştirmelidir. Yapılması gereken; hamasetten uzak, gerçekçi yaklaşımlarla meseleyi güvenlik ve bunun dışındaki tüm sosyal, siyasal, ekonomik, kültürel boyutlarıyla ele almak ve bu kapsamda hayata geçirilen sahici tutumu sürdürmektir.
Referandum; ezberlenmiş korkular ve demokratik samimiyet testi
Adnan Boynukara
Ne istediğini ve neye niçin karşı olduğunu tam olarak bilmeyen, ölçüsüz bir husumet ve önyargı girdabında siyasetsizliğe mahkum olmuş bir anlayışın kısır ezberleriyle karşı karşıyayız. 16 Nisan, işte bu anlayışın rejim ve demokrasi konusundaki samimiyetini de test eden bir seçim olacaktır.
Küresel kırılmada Türkiye’nin pozisyonu
Adnan Boynukara
Türkiye; son altı yıldır gerçekleşen müdahalelere rağmen ayakta ve yeni binyıla, yeni bir yükselişle ilerliyor. Dünya kendi içinde kaosla uğraşırken, Türkiye atması gereken adımları atarsa, hem yeni problemlere karşı ön almış hem de yürüyüşüne ivme kazandırmış olur.
İnsan hakları savunucuları politika yaparsa
Adnan Boynukara
Attığı tweet, 1993 yılından bu yana, HRW’nin İcra Direktörlüğü’nü yürüten Kenneth Roth’ın kirli bir ilişkinin içinde olduğunu açığa çıkarıyor. 23 yıldır “İnsan hakları mücadelesi” verdiğini söyleyen birisi, 10 binlerce sivilin canına kast eden bir terör örgütünün eylemini gizliyor ve başka bir zeminde kullanarak kara propaganda yapıyor.
Büyük Türkiye eşiği
Adnan Boynukara
Yaşadığımız süreç, 15 Temmuz ve küresel güçlerin bölgemizde kurmak istediği yeni denklemler üzerinden değerlendirildiğinde, sistem değişikliğinin kaçınılmaz olduğu kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Türkiye bir eşiktedir. Ya bu eşiği aşıp bölgesel güç olmak için Yeni Türkiye’yi kuracağız ya da bize dayatılan kaderi yaşamaya devam edeceğiz.
HDP’nin sivil siyaseti PKK şiddetine tercihi
Adnan Boynukara
HDP, halkın beklentilerini karşılamaktan oldukça uzak olduğunu, anayasa değişikliğine rağmen ifade vermeye gitmeyerek, bir kez daha gösterdi. Halkın bundan sonraki pozisyonunu belirleyecek olan ise devletin halka karşı sergileyeceği kuşatıcı tutum ve terörle mücadele kararlığı olacaktır.
Küresel-bölgesel taktikler ve devlet vizyonu
Adnan Boynukara
ABD ve AB ülkelerinin amacı PKK’yı Irak ve Suriye coğrafyasına kalıcı ve ‘meşru’ bir şekilde yerleştirmektir. Bunun için hem İran ve Merkezi Irak Yönetimi’yle işbirliği içinde Barzani yönetimini sabote ediyor hem de PKK’nın, DEAŞ’ın insansızlaştırdığı Sincar Dağı’nı ikinci Kandil yapmasına destek veriyorlar.
Yeni dönem siyaset ve cemaat ilişkisi
Adnan Boynukara
Dini bir etiket taşısın veya taşımasın, kamusal alanda mevcut yasal zemin ile çelişen her türlü gruplaşma, hukuk dışı her türlü dayanışma buralarda otonom iktidar alanları oluşturmaya adaydır, zararlıdır ve suçtur. Ülkenin geleceğinde var olmak isteyenlerin, bu tür yapılanmalardan kaçınmaları şarttır.
FETÖ’yle mücadelenin ciddiyetine dair
Adnan Boynukara
Bugün suret-i haktan görünerek pozisyon alan ancak gerçek niyetleri ve mevzileri belirsiz bazı kişilerin/grupların, yürütülen bu değerli mücadeleyi kendi siyasal çıkarları için kullanma ve hatta yeni bir vesayetin inşasına dayanak kılma fırsatçılığı önemli bir sorundur.
Fırat Kalkanı Operasyonu: Bozulan denklemler ve dizayn edilen gelecek
Adnan Boynukara
Cerablus operasyonunun temel amacının terör örgütleriyle mücadele ve bölge insanını terör örgütlerinden korumanın yanı sıra, Suriye’nin toprak bütünlüğüne hizmet edecek politikaları güncellemek olduğu açık. Türkiye, bazılarının yaptığı gibi kapalı kapılar ardından terör örgütlerine alan tahsisi yapmıyor. Suriye’yi bölmeyi amaçlayanların üzerimize saldığı terör örgütleriyle mücadele ediyor. ‘Otonom bölge’ ve ‘koridor’ dayatmalarını kabul etmeyeceğini ilan ediyor.
DAEŞ üzerinden PKK’ya meşruiyet arayışı
Adnan Boynukara
YPG armalı ABD askerlerine ilişkin görüntüler, KCK ve türevlerini meşrulaştırmanın ilk adımıydı. İkinci adım ise AP binasında PKK, PYD, YPG adına açılan ve Öcalan posterlerinin asıldığı sergidir!
Türkiye şecaat sahibi lider ülke
Adnan Boynukara
Türkiye, dönüşerek demokratikleşecek ve milletine yararlı bir devlet haline gelecekse, devlet-i fazıla olacaksa bunun için bilinçli bir şecaat şarttır! Çünkü toplumların var olabilme yolu buradan geçiyor ve dönüşümlerin özgün bir varlık inşa etmesi için şecaatten başka çıkış yolu yok.
Canlı bombacıdan ‘kahraman’ üreten anlayış
Adnan Boynukara
Siyasi partinin düzenlediği dayanışma yemeği için salona PKK bayrakları ve terör faaliyetlerine karışmış kişilerin fotoğrafları asılıyor. Konuşmacılar arasında Selahattin Demirtaş da var... Siyasi mücadele verdiğini söyleyen bir partinin, Türkiye’deki ilk canlı bomba terör saldırısını gerçekleştiren teröristi ‘yüceltmesini’ nasıl okumak lazım?
Başkanlığı bilimsel temelde tartışmak
Adnan Boynukara
Gelişmiş ülkelerde uygulanan, alternatif ve pratik devlet yönetim sistemlerinden biri olan başkanlık sistemi, kamuoyunda tartışılan biçim ve içerikten pozitif anlamda daha fazlasını içermektedir. Her yönetim sisteminde görülebilecek mümkün zayıf noktaları olduğundan fazla öne çıkarıp köpürterek konuyu tartışmaya çalışmak en azından iyi niyetli bir tutum değildir. Zaman; başkanlık sistemini ülke yararına ideolojik zeminden çıkarıp serinkanlılıkla teknik ve bilimsel temelde tartışma zamanıdır.
Kaosa bahane üretmenin bir aracı olarak hakaret
Adnan Boynukara
“Devletin varlığının ve birliğinin sembolü ve milletin temsilcisi” olarak seçilmiş olan cumhurbaşkanının saygınlığının ortadan kaldırılmasına yönelik bu yaygın girişimin amacı, üzerinde uzlaşı sağlanmış alanların dejenere edilmesine yöneliktir. Bu yöntemle toplumdaki güvenin, karşılıklı hoşgörünün kaldırılması, bir tür cinnet hali ve yönetilemezlik algısı oluşturulmaya çalışılıyor.
Değişerek normalleşme ve nitelikli demokrasi
Adnan Boynukara
Konfüçyüs, öğrencilerine ders veriyordu. Sınıfa elinde dar uzun bir vazo ile geldi. Tüm öğrencilerin görebileceği şekilde vazoyu havada tuttu. Diğer elinde de bir elma vardı. Elmayı vazonun içinde koyduktan sonra, vazoyu yere bıraktı ve şöyle dedi; “Elmayı vazodan çıkarmayı başaran öğrenci, elmayı alabilir.” Öğrencilerden biri atıldı ve elini vazonun dar ağzından içeri soktu.
Küresel güçlerin çıkmazı; Türkiye ve Ukrayna
Adnan Boynukara
Türkiye’nin hedefe konulmasının nedenleri net: Türkiye’nin kendi jeopolitiğinde belirleyici olma çabası, Kürt meselesini kendi içinde çözme kararlılığı, BM’ye ilişkin eleştirileri, İsrail’in uyguladığı terörün ilk kez Başbakan tarafından yüksek sesle ifade edilmesi; ekonomik büyüme ile birlikte Batılıların kontrolünde olan pazarlara girilmesi...
Tutuklu gazeteciler bahsi... Gerçek gizlenebilir mi?
Adnan Boynukara
Freedom House’un raporunda yer alan 44 kişilik listede hükmü kesinleşmiş olan 18 kişiye yer verilmesi ve bu kişilerin yargılanmış oldukları eylemlere ilişkin en ufak bir değerlendirmenin yapılmamış olması, yetkili bir mahkemenin vermiş olduğu hükmü yok saymaktır. Türkiye’nin iç siyasi tartışmalarında taraf olmak için doğru olmaya bilgiler üzerinden operasyon yapılmıştır.
Mesele Erdoğan değil, Türkiye!
Adnan Boynukara
Cumhurbaşkanlığı seçim süreci, Türkiye’nin, milletin ve Türkiye’nin sahip olduğu siyasal coğrafyanın varlık ve beka mücadelesidir. Bunu cesaretle ve kararlılıkla Türkiye çıkarlarını takip ederek yapabilecek tek aktör Erdoğan’dır. Küresel sistemin yaptığı operasyonların temeli, Türkiye’yi veya Erdoğan’ı yok etmek değil etkilemek ve yönetilebilir bir noktaya çekmek için baskı unsuru olarak kullanmaktadır.
Türkiye’nin İnsan Hakları Eylem Planı
Adnan Boynukara
Türkiye’nin insan hakları alanında sahip olduğu sorunları gidermenin yolu, muhalefet partilerinin ve sivil toplumun var olan eksiklikleri gündeme getirmeleridir. Muhalefet ise sokak üzerinden güç gösterisi yapıyor ve siyasal pozisyonunu sadece karşıtlık üzerinden biçimlendiriyor.
Parola: “Erdoğansız Türkiye”
Adnan Boynukara
İngilizce yayınlanan kimi gazetelerde köşe yazarlığı yapan isimlerin, sosyal medya üzerinden hiç kimseyle iletişime girmeden, Batı medyasına ve dış politika yapıcılara ilişkin yazdıkları ‘yolsuzluk’ ve ‘İslami teröre’ destek algısı oluşturmaya yönelik en temel adımlardır.
Reformlara rağmen, yargı
Adnan Boynukara
İster soyut norm denetimi sonucunda, isterse bireysel başvuru sonucunda verilmiş olsun, yasama, yürütme ve yargı organları AYM’nin ortaya koyduğu kritere uymak durumundadır.
Bitmeyen kavga ve Erdoğan
Adnan Boynukara
“Batıya hizmet teklif etmekle, belayı başımızdan defedemeyiz...” Kemal Tahir
Devlet kararlı millet sahipleniyor...
Adnan Boynukara
Hükümetin tutumu, oy devşirmek değil, kararlı bir iradeyle meseleyi çözmektir. Güvenlik politikalarına mahkum edilen Kürt meselesinin neden olduğu hak ihlallerini yaşayanların, meseleyi çözüm ve siyaset zeminine çeken iradeye destek olmaları gerekir.
Kürt sorununda çözümün garantörü siyaset
Adnan Boynukara
Yapılması gereken şey çok basit; Kürt meselesini çıkmaz sokağa mahkum eden ve hak ihlallerinin oluşmasına neden olan şiddet ve silahı denklem dışında tutmak, silahı, bugün ulaşılan noktanın ‘garantörü’ olarak görmekten vazgeçmektir.
Yatıştırmayı uzlaşma sanan siyaset
Adnan Boynukara
Türkiye’nin yaşadığı temel sorunların kaynağı, devletin demokratik dönüşümünü henüz tamamlamamış olmasıdır. Demokratik dönüşümün tamamlamamış olması siyaset kurumuna yüklenen anlamı artırmakta ve siyasetin olabildiğince çatışmacı geçmesine neden olmaktadır.
Demokratikleşme paketi ve derin sessizlik
Adnan Boynukara
Demokratikleşme paketinin kamuoyuna yansıyan başlıkları dikkate alındığında, ortaya çıkan en önemli değişim, cumhuriyetin kuruluşundan bu yana belirleyici olan, toplumsal kesimleri devletin bakış açısıyla kategorize etme, tanımlama anlayışının terk edilmesidir.
Başbakan’a ‘karakter suikastı’
Adnan Boynukara
Hükümetin; yönlendirme, karalama ve kendisini dar bir alana mahkum etme çabalarını boşa çıkarması gerekir. Bunun tek yolu ise bu coğrafyada yaşayan tüm toplumsal kesimlerin hak taleplerinin karşılanmasıdır.
Yeni Türkiye’nin 2015’i
Adnan Boynukara
Geçtiğimiz günlerde “Ermeni evlerine kentsel dönüşüm” başlıklı haberler medyada yer almıştı. Haberde, 1915 öncesi Muş’ta yaşayan Ermenilere ait evlerin, ‘kentsel dönüşüm’ gerekçesiyle yıkılacağı belirtiliyordu. Yıkıma karşı oluşan tepkilere belediye başkanı, “bana kanıt gösterin, tapusu olan var mı” cevabını vermiş.
Erdoğan’sız siyaset özlemi
Adnan Boynukara
Türkiye’de son bir ayda yaşananların amaç ve özeti; Başbakan Erdoğan’ın ülkeyi yönetemediği sonucunu çıkartmak, kamuoyunu buna inandırmak, Cumhurbaşkanını göreve davet etmek ve dolayısıyla da Erdoğan’sız bir siyaset alanı açmaktır.
Çözüm mü pazarlık mı?
Adnan Boynukara
PKK ve Öcalan ile yapılan görüşmeleri mahkum etmek doğru değil. Daha da ötesi, terörü bitirmeye yönelik görüşmelere, “pazarlık yapılıyor” ve “ne verdiniz” türü değerlendirmeler üzerinden karşı çıkmak ile terörün devam etmesinden yana olmak arasında fark yok.
Millet iradesi HSYK’ya yansımalı
Adnan Boynukara
Millet adına karar veren yargının en üst düzenleyici kurulunu, milletin temsilinden uzak tutma ısrarını, üstelik bu ısrarın milletin siyasal temsilini sağlama iddiasında olanlarca ortaya konulmasını anlamak oldukça güç. Milletin oylarıyla oluşan TBMM’nin, millete hizmet edecek kurumların oluşumunda rol alması en doğal işleyiş.
Erdoğan neden çözüm istiyor?
Adnan Boynukara
Ülke ve bu ülkede yaşayan insanların menfaatleri konusunda sorunlu ilişkilere sahip kesimler ve sivil siyaseti yönetme ve yönlendirme kanallarını yitirmiş olanların çabalarını boşa çıkartmanın yolu kararlı bir biçimde çözüm iradesinin arkasında olmaktır.
4. Yargı Paketi’nin aslı ne?
Adnan Boynukara
Türkiye’nin gerçek anlamda demokratik bir ülke olması için yapılan reformların tamamlayıcı bir adımı olan 4. Yargı Paketi, ifade özgürlüğünün önündeki bariyerleri kaldırabilecektir. İfade özgürlüğünün kısıtlamasında cebir, şiddet ve tehdit unsurlarının aranması, AİHM içtihatlarına uyum açısından, geç kalmış olmakla birlikte, olumlu bir gelişmedir.
Türkiye’nin ‘tutukluluk’ meselesi
Adnan Boynukara
Türkiye’de, 2001’de yüzde 50,4 olan tutukluluk oranı, 2012 sonu itibariyle yüzde 23.3’e inmiştir. Bu değer yüzde 25,2 olan AB ortalamasının altındadır. Konuyu siyaseten gündemde tutmak isteyenlerin bu verileri de değerlendirmeleri, anlamlı analizlerin ortaya çıkmasını sağlayacak ve afaki tartışma zeminini biraz olsun reel göstergeler üzerinden sağlıklı bir ortama çekecektir.
Algı mühendisleri iş başında!
Adnan Boynukara
Bugün itibariyle Türkiye’de darbe koşullarından söz etmek zor. Toplumun demokrasi bilinciyle şekillenen siyasal tercihi iç ve dış müdahaleleri sınırlıyor. İktidara destek oldukça yüksek. Bu unsurların dışında geriye kalan tek yol ise ülke yönetiminin antidemokratik ve baskıcı olduğunu yaymak ve bunun üzerinden karar verici siyasi aktörleri etkilemek. Yani; algı oluşturma, simülasyon...
CPJ kendini mahkeme sanıyor
Adnan Boynukara
Mesaj amaçlı raporlar üzerinden siyasal pozisyon almak, kendini yargıç yerine koymak ve ‘siyasi komiser’ ve ‘mürebbiye’ edasıyla süreci analiz etmenin, demokratik değişime ilişkin gerçeği örtemeyeceği açık.
PKK şiddetini meşru görmek
Adnan Boynukara
Geçmiş yıllarda uygulanan demokrasi dışı yöntemleri, şiddeti ve ayrımcılığı dile getirerek örgütün uyguladığı şiddete ‘şal görevi’ görmek kabul edilebilir bir tutum olmayıp, şiddet mekanizmalarına meşruiyet temin etmeye çalışmaktır.
Kürt meselesinde ‘elinden geleni yapmak’
Adnan Boynukara
Hatay kimlerin hedefinde?
Adnan Boynukara
Sorunu Türkiye’ye taşımak, Hatay’ı da içine alan rüyalara ivme kazandırmak, Türkiye için yeni bir sorun alanı oluşturmak ve ertelenmiş ulusalcı hesabı görmek... “Hatay Peşaver olacak”, “küresel cihatçılar Hatay’da” ve “kamplarda silahlı eğitim veriliyor” türü ifadelerin, durum analizinden öte bu amaçlara hizmet için olduğu açık!