Tüm Yazarlar
Necdet Özçelik Yazıları
Küresel sistemin getirdiği çözümsüzlük açmazı ve bölgesel işbirliği fırsatları
Necdet Özçelik
Gelişen yeni bölgesel işbirliği inisiyatifleriyle Irak ve Suriye'deki terör ve istikrarsızlıkla mücadele edilerek zemin ve koşulların hazırlandığı görülmektedir. Türkiye'nin dış politika ve güvenlik gündeminin, seçim sonrasında, bölgesel işbirliğine dayalı kriz çözümü uygulamaları kapsamında oldukça hareketli geçeceği beklenebilir.
Ekran uzmanlığı sorunu
Necdet Özçelik
Türkiye'nin terörle mücadelesi son yıllarda yerel boyutta ve kamusal alanda konuyla ilgili veya ilgisi olmayan çok sayıda sahte uzman üretti. Bu meseledeki sorun, medya manipülasyonu, uzman olduğunu kabul ve iddia eden çoğu kişinin ilkesiz duruşu ve toplumun medyatik tartışmalara alakasıyla yakından ilgidir.
Yerel seçimlerde PKK nasıl bir strateji izleyecek?
Necdet Özçelik
Örgüt kendine müzahir hiçbir siyasi partiyi örgüt programının önüne geçirmez ve büyütmez. PKK'ya muzahir partilerin örgütün program ve hedefleri dışında bir gündemlerinin olmasını beklemek de gerçekçi değildir. PKK'nın 31 Mart 2024 yerel seçimlerindeki öncelikli gündemi kayyımların kaldırılmasıdır. Kendine müzahir siyasi partinin kent uzlaşısı ve ittifak arayışı da örgütün hayatta kalabilme strateji için önemli bir gereksinimdir.
Terör saldırıları ve tartışma iklimi
Necdet Özçelik
Terör örgütü PKK pragmatik, esnek ve ahlaki olmayan bir Makyavelist bir anlayışa sahiptir. Yerel, bölgesel ve uluslararası her türlü dinamiği istismar edebilmektedir. Bu bakımdan PKK terör örgütünün yerel paydaşlarına karşı kolluk yöntemleri ve hukuki mücadele sertleştirilmeli, bölgesel ortaklarına karşı zorlayıcı diplomasinin tüm alternatifleri değerlendirilmeli, uluslararası destekçileri için karşı durum stratejileri geliştirilmelidir.
ABD'nin yaptırım rejiminin öğrettikleri: Tehditle yaşamak
Necdet Özçelik
ABD bir süredir zaten Türkiye'ye yönelik ortaya koyduğu birincil yaptırım kararları ile ülkenin güvenlik-enerji-pazar bağımlılığı sendromuna karşı geliştirdiği hamleleri akamete uğratmaya çalışmaktaydı. Şimdilerde İsrail-Filistin çatışmasına karşı koyduğu duyarlı tavrın karşılığında Türkiye'nin yeni bir ikincil ABD yaptırım kararına muhatap olabileceği tartışılıyor.
İsrail-Filistin çatışmasının bölgesel güvenlik kompleksine etkileri
Necdet Özçelik
El-Mukavemet'ul İslamiyye fi Irak örgütü adı altından faaliyet gösteren gruplar PKK ile birlikte İran güdümünde Irak'ın kuzeyindeki Gedu (Başika) ve Bamarni Üssüne, ABD'nin Ayn'ün Esad Hava Üssüne ve çeşitli Peşmerge hedeflerine saldırılar geçekleştirmektedir. Tam da Filistin-İsrail çatışmasının bölgeselleşme riskinin arttığı dönemde, PKK'nın Mahmur'dan çekilme süreciyle de paralel olacak şekilde yapılan saldırılar bir rastlantı değildir.
PKK ile mücadelede kapsamlı angajman ve operasyonel özerklik
Necdet Özçelik
Son harekâtın örgütün finans kaynakları ile sözde iç güvenlik unsurlarını da hedef alması bir ilk niteliği taşıyor. Bu kapsamda harekâtın örgütün hem askeri etkililiğini hem de kurgulanmış devlet pratiğini besleyen kaynakları doğrudan hedef aldığı görülmektedir.
PKK'nın Hakurk denemesi
Necdet Özçelik
Hakurk artık birden fazla dinamiği olan potansiyel bir çatışma bölgesi olarak görülmektedir. Buradaki temel sorun Irak Merkezi Hükümeti ile Bölgesel Yönetimin İran'ın İKDP kaygısına gösterdiği hassasiyeti Türkiye'nin PKK tehdidine karşı ne kadar göstereceğidir. Görünen o ki İran'ın da etkisiyle özellikle Irak Merkezi Hükümeti'ne bağlı sınır muhafızları PKK ile mücadele konusunda arzu edilen kararlılığı ortaya koyamayacaklar. Bu da Türkiye ile KDP arasındaki PKK'ya karşı sürdürülen işbirliğinin derinleşmesini sağlayacaktır.
Karabağ'daki dengeyi bozmayı kim neden istiyor?
Necdet Özçelik
Laçin Koridoru'nun istismarı ve Karabağ'da yapılan yasadışı seçimlerin Karabağ'daki donmuş çatışmayı hareketlendiren öncül faktörler olduğu ifade edilebilir. Ancak, jeopolitik dengeyi tehdit eden yapısal faktörler İran'ın jeopolitik hırsları ile ABD'nin oyun bozucu girişimleridir.
Pile tartışmalarının BM cephesindeki arka planı
Necdet Özçelik
BMGK zeminine taşınan Kıbrıs meselesiyle ilgili her türlü gelişme ve sorun Rum tarafının maksimalist yaklaşımları ve İngiliz pragmatizmiyle Türk tarafına karşı tehdit ve şantaj aracı olarak kullanılmaktadır. BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs'taki Barış Gücü Misyon Şeflerinin genellikle Rumlardan yana olan tavrı da Pile'deki gelişmelerde olduğu gibi BMGK'nin karar alma sürecini olumsuz yönde etkilemektedir.
KKTC'nin Pile-Yiğitler yol projesi ve uluslararası direnç
Necdet Özçelik
Türk tarafı Kıbrıs'ta görev yapan Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün Rum tarafını memnun etmeye yönelik bir tavır içinde olduğunu ve Kıbrıs'taki varlığını ve itibarını zedelediğini değerlendirmektedir. Bu nedenle Ada'nın eşit ortağı olan Kıbrıs Türk tarafı Pile-Yiğitler Yolu'nun tamamlanması için gerekli çalışmaları, BMBG'den izin alarak değil BMBG'yi bilgilendirmek suretiyle başlatmıştır.
Türkiye'nin düzensiz göçle mücadelesi
Necdet Özçelik
Düzensiz göçün beraberinde getirdiği güvenlik ve sosyo-ekonomik riskler oldukça fazladır. İçişleri Bakanlığının düzensiz göçmenlere karşı yürüttüğü mücadele yerinde, etkili ve gereklidir. Van ili genelinde bu mücadelenin olumlu etkileri şimdiden görülmeye başlanmıştır. Düzensiz göçmenlere dönük operasyonlara ilave olarak, düzenli göçmenlerin ülkede kalış süreleri boyunca sosyo-ekonomik düzen içindeki yerleri yeniden özel bir düzenlemeye tabi tutulmalıdır.
PKK'nın aparat grupları ve Kurden Nasyonalist
Necdet Özçelik
Kurden Nasyonalist adlı grup, şimdilik şiddet eylemleriyle anılmasa da PKK ideolojisiyle Nazi ideolojisini birleştirerek kamusal alanda toksik etki yaratmak için kullanılacak bir aparata benziyor. HDP ile Türk Solu arasındaki yakınlaşmayı eleştiren örgütün, yerel seçimler öncesinde PKK tarafından HDP çevresini dizayn etmek için kullanılacağı düşünülüyor.
Miçotakis'in ikinci döneminde dış politika önceliği Kıbrıs mı olacak?
Necdet Özçelik
Kiryakos Miçotakis'in 25 Haziran'da yeniden seçilerek tek başına hükümet kurmasıyla birlikte birinci dönemde silahlanma çerçevesinde elde ettiği kazanımların ortaya koyduğu yeni statüleri korumaya çalışacağı ve odak sorunlardan bazılarını dondurmaya çalışarak dikkatleri Ege jeopolitiğinden Kıbrıs sorununa çekmek için bir strateji izleyeceği beklenmektedir.
Suriye ihtilafı: Odak sorunlar ve çözümün önündeki engeller
Necdet Özçelik
Suriye'nin Mayıs ayı başında yeniden Arap Birliğine kabul edilmesiyle birlikte Esad Rejimi siyasi bir fırsat yakaladığını düşünerek bu fırsatı, özellikle Türkiye ile normalleşme sürecinde sahadaki zayıflığının üstesinden gelebilecek şekilde kullanmaya çalıştırmaktadır.
Güvenlik odaklı proaktif dış politika
Necdet Özçelik
Yeni kabinede Dışişleri Bakanlığına Hakan Fidan'ın, Millî Savunma Bakanlığına Yaşar Güler'in, Milli İstihbarat Başkanlığına İbrahim Kalın'ın ve İçişleri Bakanlığına Ali Yerlikaya'nın atanması, güvenlik odaklı dış politikanın bir göstergesi olarak nitelendirilebilir.
‘Kalkın ey ehli vatan'
Necdet Özçelik
Anlaşıldığı kadarıyla Türk milliyetçileri kendilerine atfen söylenmiş "Kalkın ey ehli vatan dediler, kalktık; herkes oturdu biz ayakta kaldık" dizelerindeki makus kaderlerine isnat edilen anlamı değiştirmek için bir zamankinden daha güçlü bir çağrı yapmaktadır.
Suriye ile yeniden başlayan normalleşme süreci ve İran riski
Necdet Özçelik
Normalleşme görüşmelerinde yeni olan şey İran'ın görüşme süreçlerine fiilen katılmış olması ve süreci sabote edecek etki potansiyelini masaya getirmesidir. İran'ın olumsuz etkisi Astana görüşmeleri sürecinden fazlasıyla tecrübe edildi. İran'ın sürece dahil olması Suriye'deki istikrar bakımdan tehlikelidir ve buna karşı önlem alınmalıdır.
İktidar değişirse terörle mücadelede güvenlikleştirmeme sorunu olur mu?
Necdet Özçelik
Silahlı bir örgütle güvenlikleştirilmemiş bir yaklaşımla mücadele etmek siyasi bir tercihin ötesinde büyük maliyetlere neden olacak bir tehdittir. Türkiye'nin geçmiş tecrübeleri PKK terör örgütünün bir güvenlik sorunu olduğunu defaten ortaya koymuş gerçekliklere sahiptir.
Helikopter vakası ve PKK tehdidindeki gerçeklik
Necdet Özçelik
İçinde bir grup PKK/PYD'li teröristin bulunduğu ve Irak kuzeyinde düşen helikopterle ilgili olarak bir gizem havası oluşturulmaya çalışılsa da olayın PKK-PYD-KYB ekseninde devam eden ilişki mekanizmasını ortaya çıkarması bakımından anlamı oldukça büyük.
Hudson Enstitüsü Suriye yol haritası ile ne öneriyor?
Necdet Özçelik
Türkiye için, Suriye'de PKK/PYD'yi varoluşsal tehdit olarak kabul etmeyen hiçbir senaryonun geçerliliği bulunmamaktadır. PKK/PYD tehdidi ile Suriyeli mültecileri önceleyemeyen hiçbir yol haritasının Türkiye'de karşılık bulma şansı yoktur.
Deprem sosyal bir reforma aracılık eder mi?
Necdet Özçelik
Deprem bölgesindeki çiftçi ve hayvan yetiştiricilerinin arazi ve hayvanlarını üç kuruşa almaya çalışan sahtekarları, depremzedelerin geride kalan eşyalarını astronomik rakamlara taşıyan lojistik firmalarını, kira fiyatlarını ikiye katlayan rantçı ev sahiplerini gördük. Daha kim bilir niceleri... Bunların tamamı aynı sosyal çevrede yaşadığımız ama sahip çıkmaya çalıştığımız sosyal değerlerin altını oyan haramiler.
Deprem sosyal bir reforma aracılık eder mi?
Necdet Özçelik
Deprem bölgesindeki çiftçi ve hayvan yetiştiricilerinin arazi ve hayvanlarını üç kuruşa almaya çalışan sahtekarları, depremzedelerin geride kalan eşyalarını astronomik rakamlara taşıyan lojistik firmalarını, kira fiyatları ikiye katlayan rantçı ev sahiplerini gördük. Daha kim bilir niceleri… Bunların tamamı aynı sosyal çevrede yaşadığımız ama sahip çıkmaya çalıştığımız sosyal değerlerin altını oyan haramiler.
Bir güvenlik sorunu olarak deprem ve dezenformasyon
Necdet Özçelik
Afetin zamanı, büyüklüğü ve devlet kurumlarının başka tehdit alanlarına konsantre olması, müdahale kapasitesini zorlayacak temel unsurlar olarak sıralanabilir. Dezenformasyon ve manipülasyonun devreye girişi de kapasitenin zorlandığı anda ortaya çıkar. Dolayısıyla milli bir güvenlik meselesi olan doğal afet bir anda siyasi mecraya çekilirse gayret birliği zarar görebilir.
Avrupa'da aşırı sağ ve PKK neden aynı söylemde buluşuyor?
Necdet Özçelik
23 Aralık saldırısından sonra Avrupa'da aşırı sağ ile PKK arasında bir çatışma dinamiğinin gelişeceği beklendi. Bu durum, İslamafobik, yabancı karşıtı ve Türkiye düşmanı birçok çevreyi rahatsız etti. Paris saldırısından sonra PKK'ya müzahir çevreleri, Avrupa'daki yabancı karşıtlığı tehdidinden uzak tutmak için gösterilen özel çaba bunun sonucunda ortaya çıktı.
Suriye ile normalleşme sürecinde tarafların beklentileri
Necdet Özçelik
Türkiye'nin normalleşme sürecindeki yaklaşımında, Suriye Yönetiminin kurumsal kimliğinin muhatap alındığı, sığınmacıların geri dönüşlerinin, insani krizlerin engellenmesinin ve PKK/PYD terörüyle mücadelenin öncelendiği ve siyasi çözümün hedeflendiği görülmektedir.
Avrupa'daki PKK algısı dönüşür mü?
Necdet Özçelik
Avrupa'daki PKK yapısal bir sorundur ve yapısal çözüm gerektirmektedir. Avrupa'daki PKK algısı için bir zihni dönüşümün ortamı şu an mevcuttur.
Seçim tartışmaları ve Türkiye'nin güvenlik gündemi
Necdet Özçelik
Mevcut siyasi tartışmalar, muhalif cephenin seçimleri kazanması halinde seçim sonrası süreçte Türkiye'nin siyasi-güvenlik oryantasyonunun bölgesel ölçekten yerel ölçeğe doğru içe dönük bir şekilde daralacağına dair şüpheler uyandırmaktadır.
Konjonktürel fırsat değil stratejik prensipler öncelikli
Necdet Özçelik
Rusya'nın, PYD'yi ABD ile iltisakından dolayı cezalandırmak için Türkiye'nin Münbiç ve Ayn el-Arap çevresini kontrol etmesine olumlu baktığı değerlendirilmektedir. ABD ise Türkiye'nin muhtemel bir harekâtı Tel Rıfat, Münbiç ve Ayn el-Arab çevresinde sınırlı tutması halinde bundan rahatsız olmayacağına dair işaret vermektedir.
İstiklal saldırısı ve olağan failler
Necdet Özçelik
PKK'nın çevresinde yaşamsal ortam arayan diğer devlet-dışı oluşumlar ve bölgesel politikalarında örgüte rol veren devlet seviyesindeki aktörler de bu saldırının olağan sorumlusudur.
Silahlı mücadeleden enformasyon mücadelesine
Necdet Özçelik
Türkiye'de solun PKK sempatizanlığıyla test edildiği şu günlerde, ülkenin PKK'ya karşı vereceği enformasyon mücadelesinde samimi ve pragmatizmden uzak bir entelektüel cepheye ihtiyaç vardır.
HTŞ'nin Afrin ve Azez hamlesi bölgedeki denklemi değiştirir mi?
Necdet Özçelik
Ankara'nın HTŞ'nin, Afrin ve Azez'de etki üretmesine sessiz kalmasının nedeni SMO içinde Şam Cephesi gibi bazı gruplardan duyduğu memnuniyetsizlik. Bölgede daha istikrarlı ve tek bir güce sahip olmak isteyen Ankara'nın HTŞ'nin etkisini SMO'yu konsolide etmek için itici bir faktör olarak kullanmak istemesi kuvvetli bir ihtimal.
İki cephede işbirliğine dayalı jeopolitik kırılma
Necdet Özçelik
Karadeniz-Ege-Kıbrıs hattında ABD-Fransa-Yunanistan cephesinde askeri-güvenlik ekseninde, Türkiye-Rusya cephesinde de enerji-ekonomi ekseninde bir işbirliğine dayalı jeopolitik kırılma süreci yaşanmaktadır. Bu işbirliği süreçleri her iki cephede ayrı karakterde yaşanmakla birlikte, çatışma ihtimalini de güçlendirmektedir. Türkiye'nin şimdiye kadar takındığı tavırla Karadeniz, Ege ve Kıbrıs'taki gelişmeleri birbirinden ayırmak suretiyle durumsal benzerlik/eşitlikten uzak bir politika izlediği görülmektedir. Bu yaklaşımın Türkiye için en rasyonel tavır olduğu söylenebilir.
Bölgesel çatışma dinamikleri ve PKK ile bütünleşen tehdit jeopolitiği
Necdet Özçelik
PKK'nın ABD himayesindeki Yunanistan-Güney Kıbrıs-Ermenistan ekseninde Balkanlar, Ege, Doğu Akdeniz ve Kafkaslardaki bölgesel jeopolitik çatışma süreçlerinde ortak bir vekil aktör olarak kullanıldığı görülmektedir. Bu, Türkiye'nin PKK ile mücadelesini güçleştiren bütünleşik bir tehdit olarak değerlendirilebilir. Buna karşı Türkiye'nin Türkiye-KKTC-Azerbaycan eksenli bir bütünleşik karşı tedbir alması gerekebilir. Tıpkı Ermenistan gibi Yunanistan'ın da PKK'yı, ABD ve Fransa himayesinde düşük yoğunluklu angajmanlarının vekili olarak kullanmak gibi bir inisiyatifi bulunmaktadır. Olası bir Yunan-Türk çatışmasında Trakya-Ege-Kıbrıs temas hattının gerisinde PKK'nın, özellikle sabotaj içerikli eylemler için Yunan stratejisinin önemli bir aktörü olduğu söylenebilir.
Jeopolitik üstünlük arayışı ve Yunanistan'ın provokasyon sorunsalı
Necdet Özçelik
Terörle mücadele çerçevesinde kapsamlı sınır ötesi harekatlardan önce duymaya alışık olduğumuz "bir gece ansızın gelebiliriz" söyleminin ilk defa devlet düzeyinde bir aktöre karşı söylenmiş olması Yunanistan'ın saldırgan tavrının ortaya koyduğu tehdit düzeyinin büyüklüğünü göstermektedir. Türkiye'yi bölgesel jeopolitik çatışma çevrelerinde yalnız ve kırılgan bir aktör olarak değerlendiren Yunanistan, saldırgan eylemleriyle orantısız bir güç kullanmaya zorladığı Ankara'yı krizi tırmandıran taraf olarak sunmaya çalışmaktadır.
Türkiye'nin Suriye'deki politika serüveni: Süreçler, tehditler ve yeni dönem seçeneği
Necdet Özçelik
Türkiye'nin Suriye politikasında keskin bir değişim söz konusu değil. Türkiye'nin Suriye'deki terörle mücadelesinin aynı kararlılıkla devam ettiği, Suriyeli göçmenlerin ülkelerine dönüşlerini sağlamak için uygun koşulları geliştirmeye çalıştığı, Suriye'de kalıcı bir siyasi çözüm için yeni bir anayasa yazım çalışmasının hızlandırılması için diplomatik ve siyasi çabalarını sürdürdüğü görülmektedir. Suriye Yönetiminin yerleşik ve azınlık otokrasisine dayalı yönetim rejimi, Türk askeri varlığının Suriye'de hiç olmadığı Hafız Esed dönemi ve Devrim girişimi öncesi Beşar Esed döneminde de sorunları bütünüyle diyalog yoluyla çözmeyi tercih etmedi.
Erdoğan-Putin görüşmesi: Bölgesel jeopolitik değişimin işaretleri
Necdet Özçelik
Soçi görüşmesinde, İran'ın olmadığı bir müzakere mekanizmasının bölgesel sorunlarının neticeye ulaştırılmasında daha yapıcı olduğu mesajı vardı. Ayrıca Türkiye ve Rusya arasındaki müzakere-mücadele ekseninde yürüyen karmaşık ilişkinin yerini müzakere-işbirliği eksenine bırakıyor olması görüşmeden çıkan en net sonuçlardan biriydi. İki ülke arasındaki bağımlılık ilişkisinin giderek arttığı, böylesine bir ilişkinin bölgesel jeopolitiğin görünümünde bir değişimi işaret ettiği ifade edilebilir. Rusya Devlet Başkanı Putin'in önümüzdeki ay düzenlenecek Şangay İşbirliği Örgütü'nün toplantısına Türkiye'yi davet etmiş olması, Türkiye'nin Orta Asya, Kafkasya ve Karadeniz'deki artan jeopolitik gücünün bir işaretidir. Bu katılım jeopolitik açılım için bir fırsattır ama bir istikamet değişimi (eksen kayması) gibi algılanmamalıdır.
Bir sahte bayrak eylemi olarak Zaho saldırısı
Necdet Özçelik
Zaho'daki saldırı en basit tabir ile PKK/PYD ve İran destekli diğer örgütlerinin ortak inisiyatifi ile gerçekleşen, İran'ın motive ettiği ABD ve Rusya'nın göz yumduğu Irak'ın gönüllü bir şekilde mağduru oynadığı bir sahte bayrak eylemidir. Üzücü olan Türkiye'nin böylesine saçma bir iddia karşısında kendini savunma için enerji ve zaman harcamasıdır. Henüz hedef bölgesine düşen mühimmat parçacıkları ortak bir kurul tarafından, türünün incelemesi için toplanmadı. Aradan geçen onca zamana rağmen olay yerinin detaylı incelemesinin yapılmaması manipülasyona açık bir durum oluşturuyor.
2022 NATO Stratejik Konsepti ve ittifak içi güvenlik ikilemi
Necdet Özçelik
2022 NATO Stratejik Konsepti'nin içeriğinin, ABD'nin 2022 Ulusal Güvenlik Stratejisi'nde yer alan ABD'nin çıkar, amaç ve hedefleriyle oldukça uyumlu olduğu görülmektedir. Bu da NATO'nun stratejik konseptlerinin geliştirildiğini ve ittifakın siyasi karar alma mekanizması olan Kuzey Atlantik Konseyi'ndeki ABD etkisini işaret etmektedir. 2022 NATO stratejik belgesinin temel olarak ABD'nin güvenlik kaygılarını gidermek ve ABD'nin jeopolitik açılımlarını dizayn etmek için 2030 yılına kadar ittifak politikalarında ve uygulamalarında bir etki yaratacağı beklenebilir.
İran istihbarat faaliyetlerinin istikrarsızlaştırıcı rolü
Necdet Özçelik
İsrailli yetkililerin İran istihbarat tehdidini Türk yetkililerle paylaşmasının ardından çok sayıda zanlı Türk istihbaratı tarafından Haziran ayı içinde İstanbul'da gözaltına alındı. İran istihbaratının bunu, 22 Mayıs'ta Tahran'da muhtemelen İsrail istihbaratı tarafından öldürülen İran Devrim Muhafızları Birliğinde görevli Albay Hasan Seyid Hüdayi'nin ölümünün intikamını almak için planladığı değerlendirilmektedir.
Suriye operasyonu öncesi Rusya'nın müzakere hamleleri
Necdet Özçelik
Koşulları uygun hale getirmek ve stratejide zaman faktörünü doğru kullanmak harekâtın başarıyla sürdürülebilmesi için çok önemlidir. Rusya ile süregelen müzakereler, Türkiye'yi harekâtı başlatması için en uygun koşullar ile asgari koşullar arasında bir tercih yapmak durumunda bırakmaktadır.
Büyük bir güvenlik sınaması: Medya ve terör
Necdet Özçelik
Yeni medya, düşük maliyet ve hukuki yaptırımlar boşluğu avantajı sağladığından terör örgütleri için ucuz ve hesabı sorulmaz propaganda paylaşımları için yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Terörizm ve medya ilişkisi terörle mücadele eden devletlerin önündeki en büyük güvenlik sınamalarından biridir.
İsveç ve Finlandiya'nın NATO serüveni
Necdet Özçelik
İsveç ve Finlandiya'nın üyeliği konusunda Türkiye'nin gösterdiği önemli tavır, NATO üyeliğine yeni bir kriter getirebilecek potansiyel taşımakla birlikte, terörün NATO nezdinde müşterek olarak tanımlanması için tartışma yaratabilecektir.
Güvenli bölgeler sığınmacı sorununu ne kadar çözecek?
Necdet Özçelik
Güvenli bölgelerin alanlarının genişletilmesi ve istikrarın güçlendirilmesi Suriyeli sığınmacıların dönüşü için önemli bir faktör. Halep ekseninde Afrin, Azez, El-Bab arasındaki istikrarsızlığın kaynağı olan Tel Rıfat çevresindeki PKK/PYD terör örgütüne dönük bir askeri harekat, iki önemli güvenli bölgenin istikrarını pekiştirecektir.
Pençe-Kilit Harekatı ve PKK'da paradigma değişimi
Necdet Özçelik
Pençe Kilit Harekatı iki gerekçeden dolayı önem taşımaktadır: Türkiye'nin sınır hattı boyunca Irak topraklarında meydana getirdiği güvenli bölge gerçeği ve PKK'nın eylem paradigmasındaki değişim.
Ukrayna'daki savaş küresel güvenlik sistemindeki değişimin habercisi mi?
Necdet Özçelik
Mevcut haliyle geniş çaplı uluslararası güvenlik işbirliği örgütlerinin çevre üye ülkeleri kriz durumu başvurulan ülke statüsünde değerlendirmesi, ülkelerin güvenlik endişelerini karşılamamakta bununla birlikte tek taraflı sistemik bir bağımlılık da yaratmaktadır. ABD öncülüğünde birçok NATO üyesi ülkenin Türkiye'ye karşı açık ve örtülü ambargoları bu duruma bir örnektir. Ukrayna-Rusya arasındaki savaşla birlikte uluslararası güvenlik mimarisinin etkililiği yeniden tartışılmaya başlandı. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırganlığı karşısında caydırıcılık, önleyicilik ve müdahalecilik gibi bir seri işlevi yerine getiremeyen uluslararası geniş güvenlik organizasyonlarının yapısal değişim ihtiyacı ise tartışmaların odağında.
Yeni dünya düzeni miti ve neo-liberal çatışma dinamiği
Necdet Özçelik
Liberal düşünce sisteminin kurduğu yeni dünya düzeni iddia edildiğinin aksine küresel bir barış iklimi ve istikrar getirmedi. Aksine tek taraflı askeri ve ekonomik müdahaleler nedeniyle birbirine entegre olmuş tüm aktörler üzerinde yarattığı etkiler nedeniyle küresel bir istikrarsızlığa sebep olarak potansiyel çatışmaları canlandırdı. İkinci Dünya Savaşı öncesinde İngiliz ve Alman etkisindeki emperyalist düşünce, Soğuk Savaş döneminde ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki ideolojik çatışma, Soğuk Savaş'tan sonraki süreçte ise ABD etkisindeki liberal düşünce küresel jeopolitik üzerinde etkili olmuştur.
Ukrayna Savaşı'ndan alınması gereken dersler
Necdet Özçelik
Türkiye'nin çatışmaya taraf olmaktan kaçınması güvenlik risklerini azaltması anlamında oldukça önemli ve yerindedir. Ancak, kolektif savunma örgütü olan NATO'ya üye bir ülke olarak Türkiye'nin caydırıcı ve önleyici silah sistemlerine sahip olması acilen öncellenmeli ve ittifak nezdinde yaygın kamu diplomasisi gerçekleştirilmelidir.
İki hasım arasında Ukrayna
Necdet Özçelik
Kolektif güvenlik ve savunma kalkanından yoksun Ukrayna'nın iki geleneksel hasım arasında kaldığı durum birçok cephe ülkesi için ders niteliği taşıyor.
İş birliğinin itici gücü: Ortak tehditler
Necdet Özçelik
Suriye'nin Malikiye Bölgesi ile Irak'ın Sinjar bölgesindeki PKK-PYD geçişkenliği ve bunların Asaib al-Hak ve Ketaib Hizbullah örgütleriyle olan ittifakları daha geniş spektrumlu tehdit algısını müşterek hale getirebilecektir.
Zeytin Dalı’nın kazandırdıkları
Necdet Özçelik
Kara harekatına çoklu cepheden, kuzey ve batı sektöründen aynı anda yedi farklı noktadan ileri harekatla başlanması PKK/PYD terör örgütü üzerinde endişe yaratıp örgütün sektörler arasında bir savunma önceliği yapamamasına neden oldu.
Zeytin Dalı Harekâtı: Türkiye’nin terörle mücadelesi ve Suriye’nin istikrarı
Necdet Özçelik
Zeytin Dalı Harekatı, PKK/YPG’nin Suriye’nin kuzey hattında bir koridor kurmasını engelleyecek ve Fırat Kalkanı Harekatı ile İdlib’teki çatışmasızlık alanlarını birleştirip istikrarı tesis edebilecek stratejik bir diplomatik-askeri hamle. Aynı zamanda ABD ve PKK/YPG arasındaki iltisakın çözülmesi için de zorlayıcı bir anlam taşıyor.
Trump PYD’ye yardımı kesme sözünde ne kadar samimi?
Necdet Özçelik
ABD’nin PYD’ye verdiği silah yardımını keseceğini açıklaması, Türkiye-ABD ilişkilerini PYD, PKK ve FETÖ gibi terör örgütlerinin baskısından kurtarmak için iyi bir başlangıç olabilir. Ancak açıklamanın zamanlaması ve verilen sözün kapsamının tam olarak belirtilmemiş olması akıllarda soru işaretleri bırakmakta.
Bölgesel yakınlaşmalar tehditleri ortaklaştırır mı?
Necdet Özçelik
Türkiye, İran ve Irak Merkezi Hükümeti için PKK üzerinden ortaklaştırılacak silahlı tehdit IKBY’ye fiili müdaha-le anlamı taşıyor. Bir taraftan bağımsızlık iradesi gösterirken, diğer taraftan bölgesindeki PKK varlığına göz yuman IKBY’nin aksine, Merkezi Irak Hükümeti PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki varlığını egemenlik sorununa dö-nüştürecek gibi görünüyor.
Darbecilerin Kuvvet-Zaman Optimizasyonu: 2016, temmuz, cuma akşamı
Necdet Özçelik
Taktik anlamdaki zamanlamanın önemini, girişimin hafta sonuna tekabül ettirilmesinde ve gece saatlerinde gerçekleştirilmesinde görmek mümkündür. Girişimin, planlandığı gibi 03.00’de başlatılmış olması darbecilerin başarı şansını artıracaktı. Zira kışlalardaki darbe karşıtı reaksiyon, kışla dışındaki polis ve vatandaş reaksiyonu daha yavaş ve organize olmadan gerçekleşecekti.