Tüm Yazarlar
Hülya Bulut Yazıları
Murat Kurum kazanacak
Hülya Bulut
Murat Kurum, 6 Şubat 2023 asrın felaketinin ardından hemen gerçek manada kolları sıvayan, hemen işe koyulan ve başarısını kanıtlamış bir isim olarak meselenin o kadar çok farkında, deneyimli ve güvenilir bir isim ki; deprem ile mücadeleyi adeta terörle mücadele gibi gördüğünü söyledi. Bu ciddiyet, bu kararlılık, bu mücadele ruhu, bu çalışkanlık ve bu deneyim İstanbul'u yönetmeli ki Türkiye kazansın.
İstanbul'u kim kazanır?
Hülya Bulut
İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin gibi büyük şehirlerde PKK terör örgütüne vermeyi taahhüt ettikleri diyetler nedeniyle bir önceki yerel seçimlerde kendilerini başarılı olarak lanse edenler, ‘aman aramızda kalsın kazanıyoruz' palyaçoluğu ile cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendilerini bir kere daha rezil edenler bu defa fena halde duvara toslayacak gibi görünüyor.
İklim değişikliği ve suyun yarını
Hülya Bulut
Yapılan bir araştırmaya göre 2050 yılına kadar dünyada nüfus 10 milyar civarında olacak, tüm temiz su kaynaklarının yüzde 70'i tarımda kullanılacak, toplam su miktarının yaklaşık yüzde 33'lük kısmı toplam gıda talebini karşılamak için yeniden dağıtıma/ kaynak tahsisine maruz kalacak.
"Gazzeli o çocuk"
Hülya Bulut
Dedesinin kuzusu Rim. Dedesi ile kucaklaşmaları, aralarındaki sevgi seli, kızın tatlılığı, masumiyeti, zeytin gözlerindeki ışıltı, gülüşündeki mutluluk…. hepimizi çok derinden etkiledi. Dedesinin “Ruhumun ruhu” diye sevdiği Rim'in doğum günü olan 23 Aralık, Dünya Şehit Çocuklar Günü olarak ilan edilecek.
Küresel adaletsizlik sorunu ve İletişim Zirvesi'23
Hülya Bulut
Dünyanın ortak paydası inanç, kültür, insan hakları, evrensel prensipler, teknoloji, güvenlik, hükümranlık hakları, istikrar, sürdürülebilirlik, dayanışma...gibi çok kapsamlı unsurları ve bu unsurların hepsini çevreleyen iletişim boyutuyla küresel adaletsizlik sorunu. Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi'23'ün içeriği de bunu ispatlar nitelikteydi.
Babadan oğula demokrasi
Hülya Bulut
Tıpkı, Kemal Kılıçdaroğlu'nun rahmetli Deniz Baykal'ın istifa hadisesi sonrasında aday olmayacağını açıklamasına rağmen yirmi dört saat içinde aday olması gibi Özgür Özel de CHP'deki bu tükürdüğünü yalama klasiğini hiç bozmadı. İddia edildiği gibi Özgür Özel de CHP başkanlık koltuğunu Ekrem İmamoğlu'na teslim etmek üzere tavşan aday olarak yeni görevine başlıyor. Kısacası, önümüzdeki dönemde CHP'de değişen bir şey yok. Yine gülmeye ve eğlenmeye tam gaz devam.
İsrail'e karşı olmak
Hülya Bulut
Görünen o ki, Filistin'deki savaş ABD ve İsrail tarafından tüm bölgeye yayılmak isteniyor. Hatta, III. Dünya Savaşı'nın altyapısı mı hazırlanıyor bilinmez ama, artık dengeler Batı'yı Batı'nın başına bela etme dönemine girildiğinin de sinyalini veriyor.
Dayatmacı Batı sermayesi
Hülya Bulut
Ankara'da İçişleri Bakanlığı binasına bombalı saldırı düzenlendiği gün, Bloomberg Amerika TV kanalının Live Stream (canlı yayın) akışını izlediğimde Ankara'da gerçekleştirilen bombalı eylemin, terör kelimesi kullanılmadan aktarıldığını görünce gözlerime inanamadığım gibi, bu haberin sadece bir saniye sonrasında ‘Türkiye'nin ekonomisi büyük bir darboğazda' haberini duyduğumda kulaklarıma da inanamadım.
Koridorlar savaşı
Hülya Bulut
Çin'in, milli menfaatleri doğrultusunda sahip çıktığı Kuşak-Yol Projesi'ne kendi anayasasında yer verdiğini okudukça… İçimizdeki İngilizleri düşündükçe… Kılıçdaroğlu'nun, Çin'e kadar uzanan, ancak Azerbaycan'ı çıkartıp yerine İran'ı dahil ettiği, halihazırda devam eden bir proje olduğundan habersiz bir şekilde açıkladığı ve kendisini alay konusu haline getirdiği haritayı düşündükçe insanın nutku tutuluyor. Bizde durum böyle iken, dünyada mega koridorlar alanındaki gelişmeler neler getirecek, bir bakalım...
Eşitler ilişkisi
Hülya Bulut
Erdoğan iktidarı döneminde, ister gelişmiş, ister gelişmekte olan ülkelerle ilişkilerde uygulanan en önemli kavram eşitler ilişkisi ve kazan kazan modelidir. Son 15-20 yılda TİKA, AFAD, Yunus Emre, KIZILAY, THY, açılan büyük elçilikler ve konsolosluklar, THY uçuş noktaları ve diğer kamu diplomasisi göstermiştir ki; Türkiye, Afrika'nın kalkınmasına imkan verecek iş birliklerini ve yenilikçi iş modellerini hayata geçirebilecek yegane ülkedir.
İstanbul'da bir Sinan
Hülya Bulut
Tüm eserlerine ve kurduğu ekosisteme rağmen Sinan en az Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raffaello kadar büyük ve üretken bir tasarımcı ve sanatçı olmasına rağmen onlar kadar tanınmaz… Ne içeride ne de dışarıda… Bu aslında Sinan sonrasındakilerin, entelektüel dünyamızın, akademimizin, hepimizin ayıbıdır: Geçmişini, kökünü, birikimini, tarihi bilmemek, bilmek istememek hastalığı.
Kapitalizmin tetikçilerine karşı
Hülya Bulut
Zamanımızın en büyük sorunlarından biri de ‘kamil insan'a duyduğumuz ihtiyacın had safhada olması. Türkiye'de 9,5 milyon çalışan mobbing mağduru. Pek çok yönetici ‘en iyi!' okullardan mezun oysa. Diyorum ki acaba, şu meşhur ‘en iyi!' okullar, ‘en iyi!' eğitim kavramlarının içinin gerçekte çoğu zaman ruhsuzluk ile bağdaşmış olduğunu görmenin zamanı geldi de, geçmedi mi?
Türkiye, Türkiye'den büyüktür
Hülya Bulut
Bir kere daha anladım ki, ümmet olmak çok güzel bir duyguymuş. Osmanlı torunu olmak çok gurur vericiymiş. ‘One Minute' çıkışı artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağının, çünkü bir ümmetin yeniden direnişe başladığının işaretiymiş. Türkiye, Türkiye'den büyükmüş. Ve Erdoğan'ın liderliği bizim tahminlerimizin de çok ötesinde bir anlam taşıyormuş.
Dış politikada Türkiye Yüzyılı vizyonu
Hülya Bulut
Türkiye, hem Ukrayna'yı destekliyor hem de Rusya ile stratejik iş birliğini yürütüyor. Hem NATO'nun en önemli birkaç ülkesinden biri hem de Azerbaycan-Katar-Pakistan-Malezya hattını güçlendiriyor. Erdoğan liderliğindeki Türkiye hem Avrupa Birliği'ni hedefliyor, hem de Türk Birliği'ni. Yani, artık eski Türkiye yok. Var olan Türkiye Yüzyılı.
Kim ölmeyi hak eder? Yaşam kimin hakkıdır?
Hülya Bulut
Batı, istediği haberi ön plana çıkartır, bilinçaltı uyaranları ile nudge tekniğini öyle ustaca uygularlar ki… Zannedersiniz ki, izlediğiniz filmler sizden izler taşıyordur. Gitmek istediğiniz yerler, giymek istediğiniz kıyafetler, konuşmak istediğiniz diller, okumak istediğiniz kitaplar, olmak istediğiniz cinsiyetler…. daha neler neler! Bu kuşatma öylesine başını alıp gitmiş durumdadır ki. Hatta kimlerin ölmeyi hak edip, kimlerin yaşaması gerektiğine kadar her şeye sizin karar vermeniz gerektiğini tıpkı bir denizaltı yolculuğu edasıyla bilinçaltınıza fısıldarlar.
CHP 'köylüler' yüzünden mi kaybetti?
Hülya Bulut
Kılıçdaroğlu'nun ‘köylüler yüzünden kaybettik' ifadesi; ‘gerçeküstülüğü' de komikliği de rezaleti de çoktan aştı. CHP yönetimi taht kavgalarına devam ededursun iktidar hızla icraatlarına başladı bile. Türkiye'nin en önemli kaynaklarından biri de zamandır. Zamanı es geçme lüksü yoktur. O nedenle Türkiye, hafızası kayıp bir anlayışa asla geçit vermeyecektir.
Ustalık dönemi
Hülya Bulut
Beş yıllık yeni dönem iç ve dış piyasalarda haklı bir umudun oluşmasını sağladı. Erdoğan'ın açıkladığı yeni kabine bize yine gösterdi ki ‘deneyim toplama ve insan kaynağı yetiştirme” hususunda sıra dışı bir devlet aklı söz konusu. Öyle görünüyor ki 2023 ve 2024'te yine önemli kararlar alınacak, uygulanacak ve toplumu rahatlatan bir döneme geçilecek.
Yenilgi rekortmeni
Hülya Bulut
Attila İlhan'ın söyledikleri bugünümüze de tercüman değil mi: 'Türkiye'de bir hain kontenjanı var. Bu nüfusun yaklaşık yüzde 10'udur. Türk aydını dediğimiz bazı kişiler, aslında Batı'nın manevi ajanıdır. Öyle ki, bu ülkeyi 200 yıldır bu aydınlar batırıyor, halk ise kurtarıyor.'
Adam yine kazandı
Hülya Bulut
Biliyorsunuz; muhalefet temsilcilerinin kötü bir alışkanlığı, olgunlaşmamış bir kültürü, çocuksu bir tarafı, belki de kötü bir hastalığı var: "Doğruya doğru, eğriye eğri" diyememek. Kaybettiği seçimleri "biz kazandık" diyerek zor ve komik duruma düşmek.
KIZILELMA
Hülya Bulut
2003-2023 yılları arasında BAYKAR'ın serüveni hiç de öyle kolay olmamış. Sekiz-on kişilik ekip ile hangi engellerin aşıldığını izlerken... Selçuk Bayraktar'ın çözdüğü şifrelerle terörist mayınlarının nasıl etkisiz hale getirildiğini, kimlerle nasıl mücadele edilerek çalışmaların bugüne taşındığını izlerken... hem gözleriniz doluyor, hem de bu mücadele ruhu için bu vatan evlatlarına, onların değerli anne babalarında olan minnetiniz de kat be kat artıyor.
Sende Ali'nin yüreği yoksa Zülfikar neye yarar?
Hülya Bulut
Bulduğunu iddia ettiğin 300 milyar karşılığında Türkiye'nin hangi sahip olduklarından vazgeçeceğini açıklama. Vatanımızın ve milletimizin dirliğini, birliğini, bütünlüğünü, namusunu, geleceğini koruyan İHA-SİHA'lara dil uzat. Başkaca dil uzatanlarla da birlikte ol... Alevi olduğunu söylüyor ya, insanın aklına Mevlana'nın şu dizeleri geliyor: "Tut ki Ali'den miras kalmış sana Zülfikar, Sende Ali'nin yüreği yoksa Zülfikar neye yarar ?"
Düşmanın pusulası
Hülya Bulut
İmam Şafi'ye sormuşlar: Hakikati nasıl buluruz? İyi ile kötüyü, masum ile suçluyu, doğru ile eğriyi, sevap ile günahı...Sözün özü hakikati nasıl buluruz? Hazret demiş ki: 'Hakikati arayan bâtılın attığı oku takip etsin, o okun saplandığı hakikattir! Masumu arayan zalimin attığı oku takip etsin. Mümini arayan kafirin attığı oku takip etsin.
Erdoğan'ın vizyon beyannamesi
Hülya Bulut
AK Parti'nin beyannamesinde "Kerim Devlet" anlayışı çok kritik bir yere oturuyor. Son yıllarda yapılan sağlık yatırımları sonucunda COVID-19 döneminde kimsenin mağdur edilmemesi, orman yangınları ve seller sonrasında hızlı ihya topluma güven veriyor.
Dün, bugün, yarın
Hülya Bulut
'Suriye'de ne işimiz var? Libya'da ne işimiz var? Bize kim saldıracak? diyen muhalefet, Büyük İsrail, Büyük Ermenistan, Büyük Kürdistan destekçisi ABD'nin Kuzey Irak'ta ve Kuzey Suriye'de koridor bir devlet oluşturarak, bu hat üzerinden bu bölgenin petrol ve doğal gazını Akdeniz'e taşımak ve oradan da tüm dünyaya satışını yapmak istediğini anlayamıyor mu?
Vicdan, izan buna nasıl elverir?
Hülya Bulut
Musevi komşularımızdan Madam Virgini ile onların Pesah Bayramı için mutfağa girer, hamursuz pişirmesini seyrederdim. Hamursuzları da bütün mahalleye ben dağıtırdım. Eminim yaşasaydı fanatik Yahudi yerleşimcilerin, Yahudilerin kutsal Pesah Bayramı'nı bahane ederek Mescid-i Aksa'ya düzenledikleri haberini aynı acıyla izlerdik.
Ya kırk katır, ya kırk satır
Hülya Bulut
Türkiye, pandemiye rağmen IMF'e kredi başvurusu yapan 90 ülke arasında yer almadı. Her şeye rağmen, düşük faiz-geniş istihdam-yüksek üretim ve ihracat yaklaşımına dayalı yeni ekonomik modelini uygulamayı sürdürdü. Peki bu modeli geliştirmek için acaba Avrupa ve ABD bankalarında yaşanan krizler bizim için fırsat olabilir mi?
Milletin adamı
Hülya Bulut
Erdoğan'ın 20 yıllık liderliği, toplumla kurduğu doğal, samimi ve karşılıklı güven ilişkisinden beslenen bağdan neşet ediyor. Hem bu güven ilişkisinden, hem de özgüvenli icraat yeteneği ve kapasitesinden yola çıkarsak 14 Mayıs akşamı "Adam yine kazandı" demek kuvvetle muhtemel.
Ne yardan ne serden
Hülya Bulut
Bugünün kula kulluk eden zihniyeti, 'Suriye'de, Irak'ta, Libya'da, Doğu Akdeniz'de, Ege'de ne işimiz var?' diye soracak kadar tarihinden kopuk. Bize parasıyla vermedikleri silahları, teröristlere bedava verenlere gebe kalacak kadar onlarla içli dışlı!
Mutabakatsız mutabakat
Hülya Bulut
Daha kendi içlerinde kendilerine ve ortak mutabakatta! bile birbirlerine sadık kalmayı başaramamış partiler, nasıl olacak da Türkiye'ye sadık kalacak? Şaşırdık mı? Hayır. Ne güzel demiş atalarımız: Katranı kaynatsan olur mu şeker, cinsini sevdiğim cinsine çeker!
Hiper gerçeklik ve ezberleri bozmak
Hülya Bulut
Artık dünyaya ilişkin bilgi ve anlayışımızın birincil kaynağı gerçekler değil, onun yerini almış işaretler adeta. Baudrillard, hiper gerçekliğe fazlaca maruz kalan insanların beraberinde duyarsızlaşmaya da maruz bırakıldığını söylüyor. Yani insan; savaş, terör saldırısı, deprem vb. içerikli yayınları izlerken, aynı anda bir reklamı izliyormuşçasına çok kolaylıkla duyarsızlaştırılabilmekte; hatta televizyonu kapattıktan sonra da gayet normal bir şekilde hayatına devam edebilmekte.
Allah düşmana vermesin
Hülya Bulut
Paris'te yayınlanan Charlie Hebdo'nun 'Türkiye'de deprem. Tank yollamaya bile gerek yok!' ifadeleri, aslında saklayamadıkları bir duygunun dışavurumu. Halbuki biz Türkler, felaket ve acı büyük olduğunda hasımdan bile sakınır ve şöyle deriz: Allah düşman başına vermesin.
Adam yine kazanacak
Hülya Bulut
Kimse kendi beceriksizliğini bahanelerle örtmesin. Adam sahada. Adam her gün 18-20 saat koşuyor, terliyor, çalışıyor. Adam bir siyaset virtüözü. Adam sokakları tanıyor. Adam toplumun nabzını çok iyi tutuyor. Adam yine kazanacak.
BAYKAR'a saldırı tesadüf değil
Hülya Bulut
BAYKAR'ın ihracatı bu yıl 3-4 milyar doları zorlayabilir. Bu büyümelerin önümüzdeki 7-8 yıldaki projeksiyonları hesap edildiğinde tek bir şirket olarak BAYKAR'ın Türkiye'ye kazandıracağı ihracat geliri 50-70 milyar dolar olacaktır. Bu nedenle "BAYKAR'I bitirmek", öyle tesadüfen söylenmiş bir söz değildir...
Türkiye Yüzyılı'na girerken...
Hülya Bulut
2022 yılı Türkiye için nasıl bitti? İlginçtir ki; Ocak-Aralık dönemini kapsayan on iki aylık dönemde her ay cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamlarına ulaştık. 2022 ihracatı, 2021 yılına kıyasla yaklaşık olarak yüzde 13 oranında bir artışla 254 milyar doları aşan bir seviyede gerçekleşti.
Kim daha emperyalist tartışması
Hülya Bulut
Meloni, size bir sır vereyim mi? ABD'nin de artık yeni bir sömürgesi var: Son olarak Ukrayna-Rusya savaşında faka basan Avrupa Birliği... Geçmiş olsun siz de artık başkaları gibisiniz! Macron'a tavır yapmanız da çok anlamsız. Hepiniz aynı gemidesiniz ne de olsa.
Güçlü, kararlı, öncü ol... Başarına ortak et!
Hülya Bulut
Kötü bir liderlik örneği veren kurumların başında Birleşmiş Milletler geliyor. Kilitlenmiş, problemleri yakalayamayan ve hızlı çözüm üretemeyen, taraf tuttuğu anlaşılan Birleşmiş Milletler. Türkiye'nin gösterdiği liderlik sadece liderlikte kalmıyor, yeni bir yapılanmaya duyulan ihtiyacı da vurguluyor. "Dünya beşten büyüktür" söylemi de, işte tam buraya oturuyor.
Masa mı menü mü?
Hülya Bulut
ABD bize çizdiği rolü icra etmekten vazgeçip kendimize tam bağımsız vazifeler çıkartmamızdan fazlaca muzdarip. "Sana Patriot vermem" dedi, sonra Rusya'dan S-400 almamızı sindiremedi. Gaz ve petrol aramamızdan, dünyanın en iyi İHA ve SİHA'larını üretmemizden, Suriye, Libya, Ukrayna ve Azerbaycan'da coğrafyaların kaderini değiştirmemizden, "artık masada ben de varım" dememizden rahatsız. Çünkü Erdoğan her defasında belirtiyor: "Eğer masada değilsen, menüdesin demektir."
Özgüven devrimi
Hülya Bulut
Şimdi Türkiye gerek TOGG, gerekse diğer mega projeleriyle Fatih Sultan Mehmet'in söylediği gibi: "İmkanın sınırını görmek için, imkansızı denemek lazım!" diyerek, göğsünü gere gere haykırıyor. Duyuyor musunuz?
Kutunun dışında düşünmek
Hülya Bulut
Başta İstanbul olmak üzere Türk ekosistemi artık dünyanın radarında. Peki' Türkiye'deki şirketler, holdingler ve bunların yeni kuşakları, veliahtları neler düşünüyor? Teknoloji yatırımı yapıyorlar mı? Gelenekselden farklı olarak start-up'ları ve risk fonlarını tercih ediyorlar mı?
Bu yüzyıl Türkiye Yüzyılı olur mu?
Hülya Bulut
Girişimcilik ekosisteminde 2020 yılını yaklaşık 150 milyon dolar tutarında bir toplam yatırımla kapatan Türkiye pandemiye karşın tam 10 kat büyüyerek 2021'de bu yatırım tutarını 1,5 milyar dolara çıkartmıştı. Peki 2022 nasıl gelişiyor? Haberler gayet iyi çok şükür. StartupCentrum'un raporuna göre Ocak-Eylül arasındaki 9 aylık dönemde 2022 yılı toplam yatırım tutarı şimdiden rekor bir yıl olan 2021'i yakaladı ve geçti bile.
Topraklar başına vay deli gönül
Hülya Bulut
Öldükten sonra 'insan vücudunun gübreleştirilmesi' adındaki işlemi hayata geçiren ABD'deki ilk eyalet Washington oldu. Bu garip haberi okuduğum anda ilk tepkim; 'Bu nasıl ölüm böyle! Böyle ölünür mü! Böyle gömülür mü!' demek oldu. Kişi başı karbon emisyonunda Kanada, ABD ve Avustralya ortalaması Çin ve Hindistan ortalamasının 12 katı. Bize şirin, sempatik, demokratik, müreffeh görünen Kuzey Avrupa ülkelerinin ortalaması ise yine Çin ve Hindistan ortalamasının 8 katı.
‘Kusursuz Avrupa'
Hülya Bulut
Nüfusları yaşlanan, inovasyonu kaçıran, ırkçılık gibi eski hastalıklarına geri dönen Avrupa'nın kültür dünyasıyla ve sanayisiyle bu gerilemeyi kapatması hiç de kolay değil. Avrupa Birliği'nin akibeti de meçhul. Brexit'ten sonra, sırada İtalya ve Macaristan olduğu söylenebilir. Türkiye, İHA ve SİHA'ları ile nasıl alışılagelmiş savaş doktrinlerini değiştirmeyi başardıysa, yenilenebilir enerji, elektrikli otomobiller ve nadir bulunan elementlere yönelmesiyle de dış ticaretinde hem genişleme hem de var olan açığı kapatma imkânı yakalayacaktır.
Geleneğin celladı
Hülya Bulut
Topkapı Sarayı'ndaki eşyaların "artık bize lazım değil" diye satışa çıkarıldığını biliyor muydunuz 1926'da? O zamandan beri gelenek biriktirmek nedense tuhaf geliyor bizim millete. Durum böyle olunca da; ağaç, börtü böcek, komşuluk, ahlak, vicdan, din, fedakarlık, çok kültürlülük gibi kavramların içleri kolaylıkla boşaltılabiliyor.
Eksen kayması değil eksen çeşitlenmesi
Hülya Bulut
Türkiye son 20 yılda bir değişim ve büyüme içerisine girdiğinden bu yana, zaman zaman aynı kaynaklardan gelen ama çok da hakkaniyetli olmayan bir eleştiriyi duyarız: "Türkiye'de eksen kayması var!" Aslında olan, Türkiye'nin onlarca yıl boyunca sadece Batı ekseninde yürüttüğü hemen her işi, bundan sonra diğer eksenlere de yayması ve çoğaltmasıdır. 2053'e, hatta 2071'e gidinceye kadar ilk kırılma noktası 2023, bir sonraki de 2028'dir. Türkiye bu güçlü rotasını 2028'e kadar götürebilirse, dünyanın yeni düzenini şekillendiren 5-6 güçten biri olacaktır.
Buna öğrenilmiş çaresizlik diyorlar
Hülya Bulut
İster görsel içeriklerinde isterse dağıtımdaki filmlerinde hep "Coni"ler iyi adamdır ve günün sonunda hep onlar başarılı olmakta, hep onlar kazanmaktadır. Acaba neden siyah adam veya o toprağın gerçek sahibi olan Kızılderililer hiç kazanmaz? "Biz yapamayız" söylemine kendimizi inandırmamız dayatılıyor. Bu sistemli saldırıdan, dayatılmışlıklardan, kuşatılmışlıklardan kurtulmak mümkün mü? Zor, ama mümkün. Heyecanımızı kaybeder, yarışta kendimizi çürüğe çıkartırsak eğer, onların ekmeğine yağ sürmüş oluruz.
Beyaz Türk sanrısı
Hülya Bulut
Vapurlardaki manzara aşağı yukarı aynı: Hep bir yerlerde Suriyelilerden, Afganlardan, Özbeklerden şikayet edenler, başı örtülülere denize girmeyi veya sevdikleriyle el ele dolaşmayı çok görenler, bir yandan ellerindeki simit veya mısırı yemeye çalışırken, diğer yandan martılarla paylaşmaya heveslenen sümüklü çocukları azarlayanlar, Ortadoğu müziklerine katlanamayanlar, insanların üstünü başını süzüm süzen süzenler, bağlamasını eline alan çalgıcılara kulak tıkayanlar.....
Elektrikle şaka olmaz
Hülya Bulut
Son 1-2 yıldır yaşadığımız fahiş fiyatlamanın arkasında sıradışı bir üretim gideri yok, sıra dışı ve belirsiz bir uluslararası ilişkiler girdabı var. Batı dünyası siyasi cüceliğiyle halen darbelerden, kandan, savaştan beslenmek istiyor. Akkuyu Nükleer Santralimizin ilk ünitesinin gelecek yıl açılmasını da Karadeniz gazının piyasalaşmasını da sabırsızlıkla bekliyoruz. Kesintisiz elektrik arzı ve dışa bağımlılığın azaltılması, önümüzdeki 5-6 yıl daha gündemimizde olacak, dedikodulara itibar etmeyelim.
İnsan kendi içindeki adaletten ürkmeye başlar mı?
Hülya Bulut
Sen hiç Aristoteles'in 'Ruh Üzerine' adlı metnini okumuş muydun Hülya? diye seslendiğini duydum: "Bu sarıldığın şey nedir? Eğer bu ruhsa ya da ruhun parçasıysa ya da ruh olmadan olmayacak bir şeyse, eğer öyleyse yani bu durumda ruhtan söz etmek ve onu tanımak, ruhun tamamından değilse bile ruhun ne olduğunu söylemek ve onun varlığına uygun düşen özellikleri araştırmak doğa bilimine düşecek gibi!" Bugünün gelişmiş toplumları olarak atfedilen ülkelerde, artık şehirlerine yakışmadığı düşüncesi ile on binlerce hatta yüz binlerce başı boş köpek toplanarak önceleri vahşice katledilmişti. Bu kıyım, şeffaflığın ve bilgi akışının arttığı ve toplumların birbirlerini bir şekilde denetleyebildiği bir ortamda şekil değiştirmiş ve artık ötenazi gibi daha saygın(!) yöntemlere evrilmişti. Halen, ABD'de maalesef her yıl yüzbinlerce köpeğin uyutularak yok edilmesine de şaşırmamalı.
Ne menem şey şu Bad Art
Hülya Bulut
Metro istasyonlarında performans sergileyen sokak müzisyenlerinin çaldıkları, bazen kulağımıza çok hoş gelir, bazen de yolculuğumuzun bir an önce bitmesi için dua ederiz. Yeteneğin ve yeteneği geliştirebilmenin getirdiği her türlü ayırımcılığa karşı bir duruş sergilemeye imkan veren Bad Art bu yönüyle önemlidir. Bad Art, sanat için sanat ‘şımarıklığından!' ziyade “her gayret bir sanattır” anlayışını ima eder. Böylelikle aslında çocuk, genç, yaşlı demeden yeteneği olmayan her kesimden insanın sergileyebileceği emeği ve üretimi yüceltir.
Minimalizm mi Ahilik mi?
Hülya Bulut
"Ziyadesi zarar verir, kanaattir kârımız", diyen Ahilik'in kurallarındaki gibi hırs kapısının kapatılıp kanaat ve rıza kapısının açılmasına, cimrilik kapısının kapatılıp lütuf kapısının açılmasına, tokluk ve lezzet kapısının bağlanıp riyazet kapısının açılmasına günümüzde de gayret edilmelidir. Aksi taktirde, içimizde hep daha fazlasını isteyen şeytanımızı Müslüman edecek gücü nasıl bulacağız? Hakk'tan gelip Hakk'a gideceğine inanan, dünya malına minnet etmeyen, helal lokmasının ihtiyaçtan arta kalanını paylaşan bir milletin evlatlarıyız. Geleneğimiz bize zaten anlamlı bir hayat sunmakta ve bunun için gerektiğinde vazgeçmeyi, terk etmeyi bilmemizin gerektiğini bize anlatmaktadır.
Ahilik vizyonu ekonomimize nasıl katkı sağlar?
Hülya Bulut
Temel gıda, enerji, petrol fiyatlarındaki yükselişlerin yanı sıra tetiklenen kur artışları, hükümetin müdahalesi ile kurlarda yaşanan düşüşe rağmen, fiyatların düşmemesi kamuoyunda rahatsızlık doğuruyor. Sorumluluk yönü zayıf olan tacirlerin davranışları kalıcı ekonomik yüklere neden oluyor. Bu bağlamda, Ahilik ruhuna sahip çıkmanın önemi bir kere daha görülüyor.
BEN'deki BEN
Hülya Bulut
Calhaun diyor ki; bütünü görmek konusundaki yetersizliklerini anlamak istemediklerinden insanların orijinal günahları sayılabilecek iki temel konu var: Birincisi, insanoğlunun sadece bulunduğu nazardan dünyaya bakmaya ve olup biteni anlamaya çalışması. İkincisi ise insanoğlunun kendisini etkileme şekillerine göre sürekli olarak bir şeyleri eleştirip anlamaya çalışması. Amerikalı ve Hıristiyan bir akademisyenin ekonomik ve sosyal bir konuya ilişkin yorum yaparken, din ile ilgili görüşlerini net bir şekilde açıklayabiliyor. Buna karşın, benzer bir yaklaşım sergilediğimiz zaman biz neden gerici olarak etiketleniyoruz?
Dünyanın sıklet merkezi yer değiştirirken…
Hülya Bulut
Artık, hemen her açıdan dünyanın sıklet merkezi zaten Batı'dan Doğu'ya kaymış durumdadır. Batı'nın son dönemde ortaya çıkan kavgacılığı, tutarsızlığı, kuyruk acısı, gelgitleri, çirkinliği, pusuculuğu ve yabancı düşmanlığı tamamen bundan kaynaklanmaktadır. Türkiye, Suriye iç savaşında vicdanının sesini dinledi ve 4 milyonun üzerinde Suriyeliyi kabul etti, ekmeğini, okulunu, hastanesini paylaştı. Ama tam olarak ne içeride, ne de kesinlikle dışarıda bir takdir elde edebildi. İnsanı değerli bir varlık olarak el üstünde tutan akım niçin güçlü bir şekilde alkışlanmaz, Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmez?
Ölmeye mi geldiniz? Neden?
Hülya Bulut
Fenerbahçeli Lefter'in veya Galatasaraylı Metin Oktay'ın dünyasına, dönemine geri gitmek, o zamanki iklimi anlamak bile kapitalizmin bizi son 40-50 yılda nereye getirdiğini kavramak açısından yeterli olabilir. Diyorlar ki; "Canım abartmayın, her zamanın bir ruhu vardır!" Vardır da güzel kardeşim; zamanın ruhu bu kadar mı değişir? Hani şimdi futbol stadyumlarında bağırıyorlar ya: "Öl-me-ye, öl-me-ye, öl-me-ye geldik!" Ne demek bu?
Estetiğin ayrımcılığı
Hülya Bulut
Friedrich Nietzsche "Bir hamam böceği öldürürsen kahramansın, bir kelebeği öldürürsen şeytansın. Ahlakın estetik standartları vardır" demişti. Sadece, günlük hayatımızda karşımıza çıkabilecek insanları ve olayları iyi gözlemlediğimizde, bu sıradan insanlar bile aslında o anın Nietzsche'leri olabilir mi diye sorgulamadan edemedim. Hindistan'da fareleri kucağına alıp, kendi çocukları gibi seven, onlara elleriyle süt içiren insanlar ile Hollanda'da lale bahçelerinde kelebekleri keyifle izleyen insanlar arasında fark var mıdır?
Savaş ekonomisi
Hülya Bulut
ABD, bugüne kadar dolara veya SWIFT'e alternatif arayanları (örneğin Saddam'ı) nasıl yok ettiyse, bunu savaş sebebi saydıysa, Rusya'da kayaya çarpabilir. Çünkü, içinde Türkiye'nin de olduğu Çin, İran, Rusya ve benzeri ülkeler bir süredir dolarizasyonu düşürmek için bir arayış halindeler. Hepimiz biliyoruz ki, savaşlara harcanan tutarın sadece 1 milyar dolarıyla, yani 20 yıl boyunca her yıl 50 milyar dolarlık bir kaynağın akıllıca ve insani amaçla kullanılmasıyla Afganistan Lüksemburg seviyesinde bir refaha ulaşabilirdi! Ama yine olmadı, bir fırsat daha kaçırıldı, insanoğlunun fıtratındaki kötü yine iyiye egemen oldu!
Girişimcilikte kritik bir dikey: Dijital oyun sektörü
Hülya Bulut
İyi bir geliştirme gücümüzün olduğu hepimizin malumu. Oyun ekosistemi Türkiye'de büyük hız kazandı. Bu alanda Türkiye, özellikle 2018 ve 2021 yılları arasında sergilediği potansiyeli itibarıyla dikkat çekici ülkelerden biri konumuna geldi.
Türkiye bugün tam bağımsızlıkçıdır!
Hülya Bulut
Türkiye, bugün itibariyle "ekonomik tetikçiliğe" soyunan IMF borçlanması karşısında da tam bağımsızlıkçıdır; son derece stratejik alanlar olan savunma ve uzay çalışmalarında, sağlıkta, tarımda, enerjide de tam bağımsızlıkçıdır. Zamanı geriye çevirmek mümkün olsaydı, Türkiye gelişmiş(!) ülkeler gibi alî çıkarları uğruna sınırlarını kapatır mıydı? İç savaşta çoğu çoluk, çocuk ve kadın olmak üzere yüzbinlerce insanın hayatını kaybetmesine sırtını dönebilir miydi? Hayır dönmez, dönemezdi...
Yine geldi 14 Şubat!
Hülya Bulut
Sevgililer Günü geldi çattı; yine tüketiciler olarak omuzlarımızda ağır bir yük ile karşı karşıyayız! Teslim olsak ve kendimizi alışverişin rahatlatıcı terapisine ve büyüsüne bıraksak, bu durumda 6-8-10 aylık taksitlerle kredi kartlarımız dertlenecek! Ufak tefek, mütevazı hediyelerle geçiştirsek kimse aldıklarımızın yüzüne bakmayacak! "Ben bu tüketim çılgınlığına direniyorum, tüketim ahlakı sergiliyorum" diye boş geçmeye çalışsak, çağdışı damgası yiyeceğiz!