Tüm Yazarlar
Faruk Önalan Yazıları
Kaybedince makarnacı, kazanınca bilinçli seçmen
Faruk Önalan
Kaybedilen her seçim sonrası seçmene hakarete varan ifadeler kullanan ya da oyların çalındığına dair söylemlerde bulunan kesimde şimdi tam tersi bir durum hakim. Artık duymaya bıktığımız “Suriyeliler kanunsuz oy kullandı”, “x plakalı araç oy taşıdı”, “elektrikler bilerek kesildi” ve benzeri söylemler, muhalefetin oy oranları artınca bıçak gibi kesildi.
Türkiye'nin yumuşak gücü: TABİİ
Faruk Önalan
TRT'nin Türkiye'yi dünyaya taşıyan küresel yayın platformu TABİİ, 2024 yılı içerisinde Güney Asya ülkelerine yönelik Urduca ve diğer ülkeler için İspanyolca ve İngilizce dillerinde yayınlar yapma hazırlığında. Yakın zamanda bir Türkiye markası olan TABİİ dünya nüfusunun önemli bir kısmında izlenme imkanına kavuşacak.
Özgür Özel savunmada kalmayacak
Faruk Önalan
Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Başkanlığını kaybetmesi durumunda tüm enerjisini CHP Genel Başkanlığı makamı için harcayacağı herkesin malumudur. Hiç şüphe yok ki, bu gerçeğe tüm yönleriyle hâkim olan Özgür Özel'in savunmada kalmayacağı, yeni hamlelerde bulunacağı açıktır. Diğer yandan, koltuğunu kaybettikten sonra etki alanı genişleyen Kemal Kılıçdaroğlu faktörü ile denklem daha da karmaşıklaşacaktır. Her halükârda seçim sonrasında “seçimli olağanüstü kurultay” beklentilerinin artması kuvvetle muhtemeldir.
Irak'ın kuzeyinde daha çok işimiz var
Faruk Önalan
Irak'ın kuzeyinde kurulan 40'tan fazla askeri noktanın terör tehdidinin artması nedeniyle önümüzdeki dönemde daha da artırılması ve güçlendirilmesi kaçınılmaz görünmektedir. Meclis onayına sunulan sınır ötesinde asker bulundurma tezkerelerine karşı siyasi partilerin tavırları, oldukça önemli bir kriterdir. Zira bu Türkiye için açık bir milli güvenlik sorunudur.
İsrail'in yanında olmak ABD'yi zora soktu
Faruk Önalan
Netanyahu ve radikal isimlerden oluşan kabinesinin savaşta yeni cepheler açma çabaları, boykot faaliyetleri, Husilerin 32 kilometre genişliğindeki Babülmendep Boğazı'ndan geçen gemileri hedef almaya başlamasıyla dünyanın en büyük nakliye şirketlerinin birer birer rotalarını Kızıldeniz'den uzaklaştırması ve küresel tedarik zincirlerinde ciddi aksamalara yol açması gibi sorunlar ABD'yi zor durumda bırakmıştır. Üstelik bugüne kadar tam destekle ardında durduğu İsrail, Hamas ve onun silahlı kanadı İzzettin el Kassam Tugayları karşısında herhangi bir başarı elde edememiş aksine ağır kayıplar vermiştir.
Terör tehdidindeki artışın nedenleri
Faruk Önalan
Ankara uluslararası hukuka uygun olarak adım atarken, karşı tarafta bir araya gelmesi düşünülemeyen ülkeleri aynı paydada görebilmektedir. Irak ya da Suriye'ye yapılan bir operasyonda ABD, İsrail ve İran'ın zaman zaman aynı çatı altında birleşip, benzer tepkiler verdikleri müşahede edilmektedir. Hal böyle iken Türkiye'nin çıkarlarının olduğu başka bölgelerde meydana gelen hadiseler, Irak'ın kuzeyi veya Suriye'nin kuzeyindeki hamlelerden bağımsız değildir.
Ukrayna'ya desteğin ilanihaye sürmeyeceği ortadaydı
Faruk Önalan
On binlerce insanın hayatını kaybettiği savaşta Ukrayna bugün ardına baktığında kimseyi görememektedir. Oysa yaklaşık iki yıldır, müttefik olarak gördüğü ve sırtını yasladığı başta ABD olmak üzere bazı Batı ülkeleri desteği sırayla kesmeye başlamış, Kiev yönetimini kaderiyle baş başa bırakmıştır. Zelenski de bu durumu “sözlerle değil, sonuçlarla umutlanacağım” çıkışıyla dile getirmektedir.
Muhalefetin ittifak politikası değişir mi?
Faruk Önalan
CHP lideri Özel “seçim bölgelerine özel iş birliği” stratejisinin iki parti, en fazla üç parti arasında yapılması arzusundadır. Yani “iş birliğinin” İYİ Parti ve HEDEP ile yapılması tasarlanmaktadır. 14 Mayıs seçimlerinde oy bazında katkı sunamayan Deva, Gelecek, Saadet ve Demokrat partilerine 39 milletvekili verilmesi tabanda büyük rahatsızlık uyandırmıştı. Özel'in son sözlerini bu doğrultuda değerlendirmek yerinde olacaktır.
Tel Aviv, Hamas'ın etkinleşen gücünü nasıl göremedi?
Faruk Önalan
Hamas bir terör örgütü değil bir direniş hareketidir. Ve Gazze halkının oyları ile seçilmiştir. Ve direniş bir sonuç, işgal ise sebeptir. Sebebi ortadan kaldırmadan sonuç hakkında yargıya varılamaz!
Soykırım BM'nin işlevsizliğini bir kez daha gösterdi
Faruk Önalan
Dünyanın gözü önünde Gazze'de bir soykırım suçu işlenmektedir. Hamas operasyonunun dış etkenlerden bağımsız gerçekleşmediğine vurgu yapıp, Filistin halkının 56 yıldır boğucu bir işgale maruz kaldığını dile getiren Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Antonio Gutarres'in de eli kolu bağlı durumdadır. Zira mevcut BM yapısının işlevselliği ya da caydırıcılığı kalmamıştır.
PKK'nın örgüt kadrolarına mesajı
Faruk Önalan
Son yıllarda yapılan operasyonlarla özellikle Türkiye içerisinde bitme noktasına gelen PKK, son yaptığı saldırı ile bir nevi örgüt kadrolarına da mesaj vermeye çalışmaktadır. Çünkü özellikle Eylül ayı ortasında Diyarbakır kırsalındaki operasyon örgütte büyük bir moral bozukluğuna neden olmuştur.
Ermenistan yakın coğrafyadan destek arayışında
Faruk Önalan
İran, Zengezur Koridoru'nun açılmaması için büyük bir direnç gösteriyor. Karabağ konusunda Hindistan'ın takınacağı tavır da bir diğer önemli husus. Yeni Delhi'nin özellikle Keşmir meselesinde Ankara'nın tavrından dolayı rahatsızlığı sır değil. Önümüzdeki süreçte Hindistan ve Ermenistan'ın daha da yakınlaşması sürpriz olmayacaktır.
PKK'nın ne olduğunu görün artık!
Faruk Önalan
“SDG olmazsa DEAŞ geri gelir” dezenformasyonu Batı ana akım medyası aracılığıyla dünya kamuoyuna empoze edilmektedir. İç savaşın başladığı ilk günden bu yana Suriye'nin toprak bütünlüğü ve demografik yapısını kırmızı çizgi olarak belirleyen Türkiye'nin Deyr-Ez Zor'da yaşanan olaylar karşısındaki tutumu da oldukça nettir: DEAŞ'la mücadelede aktör olduğu savıyla perdelemek isteyen terör örgütünün gerçek mahiyetini artık herkes görmeli.
Afrika'daki güç çatışmasının son örneği: Nijer darbesi
Faruk Önalan
Çıkarlarına uygun olan darbeler karşısında ses çıkarmayan başta ABD ve bazı Batı ülkeleri Nijer darbesine çok sert tepki gösterdi. Afrika bölgesinde etkin olan Fransız basını neredeyse tek konu olarak Nijer'i işliyor. Bunun asıl nedenini France 24 kanalı çok net ifade etti: “Nijer'den gelen uranyum uzun zamandır Fransız nükleer endüstrisi için vazgeçilmez olmuştur.”
Körfez ziyaretinin şifreleri
Faruk Önalan
Erdoğan'ın Körfez ziyaretinden ekonomi ve finans başlıkları öne çıksa da artan tehditler karşısında bölgede istikrar ve güvenliğin tesis edilmesi başlığı daha önemlidir. Ziyaretten Cezayir, Libya hatta Tunus başta olmak üzere bölgedeki diğer ülkelerin etkilenmesi kaçınılmazdır. Yemen'de kalıcı bir barışın sağlanması ve Yemen halkının artık huzura kavuşması bölgenin istikrarından geçmektedir, hakeza Sudan'ın…
Karmaşık dünya düzeninde ince diplomasi
Faruk Önalan
17 Temmuz'da sona erecek olan tahıl koridoru anlaşmasının uzatılması çabaları, yeni esir mübadelesi anlaşması planları yanında İsveç'in NATO'ya katılım süreci, Ankara'nın F-16 savaş uçakları alma ve mevcut uçakların modernizasyonu talebi gibi çok sayıda mesele birbirinden tamamen bağımsız değildir. Bu yüzdendir ki Türkiye çok katmanlı, karmaşık bir dünya düzeninde adımlarını, ince hesaplanmış detaylı planlar çerçevesinde atmak durumundadır –ki bugün yapılan da budur.
Hakan Fidan Yunanistan'ı neden tedirgin ediyor?
Faruk Önalan
Yunan medyası, Hakan Fidan'ın Türkiye Dışişleri Bakanı olarak atanmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelecekte nasıl bir politika izleyeceğinin işareti olarak görmüştür: “Fidan, Türkiye'nin görünmeyen tarafını sembolize etmektedir. Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Kafkasya gibi diplomasinin çok zor olduğu alanlarda müzakereciydi. Son olarak Mısır'da daha zorlu bir görevde bulundu ve sonunda kapıyı açmayı başardı." Ayrıca Washington ile yeni bir sayfa açılması, enerji başlığı altında İsrail ile yakınlaşma, Mısır ile ilişkilerin normalleşme sürecine girmesi en fazla Yunanistan'ı tedirgin etmektedir.
Dış politikada ilk adım istihbarat ile başlar
Faruk Önalan
Son yıllarda sınır ötesinde ardı ardına yapılan operasyonlar ile Ankara muhataplarına mesajı direkt olarak vermiştir. Bu mesaj; Ortadoğu, Körfez, Afrika, Kafkaslar, Orta Asya ve Balkanlar dahil olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde Türkiye'ye rağmen bir hamle yapılamayacağıdır. Dış politikada bu dereceye ulaşabilmek için en önde gelen şartlardan biri, istihbarat yapısıdır. Hakan Fidan'ın, Dışişleri Bakanı sıfatıyla yapacağı hamlelerin dünya kamuoyu tarafından yakinen takip edileceği açıktır.
Mülteciler geri dönecek ama nasıl?
Faruk Önalan
Kılıçdaroğlu göreve geldiği takdirde, Suriyeli mültecileri ülkelerine derhal göndereceğini ileri sürmektedir. Esed ile anlaşılırsa geri göndermenin rahatlıkla yapabileceği varsayılmaktadır. Oysa durum, kâğıt üzerinde yazılıp çizilecek kadar basit değildir. Esed ilk şart olarak Türk askerinin Suriye'nin kuzeyinden tamamen çekilmesini talep etmektedir. Böyle bir olayın Türkiye sınırlarını risk altına sokacağı göz ardı edilmektedir.
Batı medyası neyi hesap etmedi?
Faruk Önalan
Batı medyası, terör örgütleri oldukça yoğun bir şekilde Erdoğan karşıtı kampanya yürütmesine karşın Cumhur İttifakı bir kez daha büyük bir başarı kazanmıştır. Kampanya "diktatör" öznesi çerçevesinde dizayn edilmiştir. Oysaki "diktatör" diye hakkında algı operasyonu yürüttükleri Erdoğan, yarım puandan çok daha az bir oranla Cumhurbaşkanlığını ilk turda kazanamamıştır.
Enerjide hedef devler ligi
Faruk Önalan
Bugün Hakkâri, Gaziantep, Erzurum, Manisa dahil olmak üzere birçok ilde sondaj çalışmaları devam etmektedir. Son altı yılda petrol üretimi iki kat, doğal gaz üretimi ise 10 kat artmış durumdadır. "Her arayan bulamaz, lakin bulanlar arayanlardır" düsturu ile Türkiye, enerjide devler ligindeki yeni konumuna doğru kendinden emin bir şekilde ilerlemektedir.
Açıklayın biz de bilelim
Faruk Önalan
Talep ya da hedefleri net olarak bilinen HDP ile Millet İttifakı hangi ortak paydada buluştu? HDP Eş Genel Başkanı Sancar'ın da ifade ettiği "örtüşen hedefler" nelerdir, hangi başlıkları kapsamaktadır? Bu sorulara hala cevap verilmedi. Takınılan bu tutuma karşı seçmenin sandıkta ne yanıt vereceğinin ortaya çıkmasına ise sayılı günler kaldı...
‘PYD'nin sakıncası yok' diyenler ve 14 Mayıs
Faruk Önalan
Ankara'nın ulusal güvenlik çerçevesinde almış olduğu -meşru- tedbirler karşısında zor durumda kalan KYB tarafı bir 14 Mayıs seçimlerine odaklanmış durumdadır. Çünkü Irak-Suriye tezkeresine HDP ile birlikte ret oyu veren CHP iktidarı ile rahat nefes alacaklarını düşünmektedirler.
İsrail iç savaşa mı gidiyor?
Faruk Önalan
Her yıl Ramazan ayında türlü bahanelerle Mescid-i Aksa'ya baskınlar düzenleyen, Gazze, Batı Şeria, Ramallah'a saldıran İsrail, bu Ramazan'da içerideki sorunlarıyla uğraşıyor. Bu kargaşa ortamı ilerleyen dönemde iç savaşa evrilebilme potansiyeli taşıyor.
Türkiye seçimlerine Batı ilgisi
Faruk Önalan
Batılı analistler hatta politikacılar geçmiş dönemlerde Erdoğan karşısında bazı isimlerin önüne sıfatlar ekleyerek açık bir PR faaliyeti yürütmüşlerdir. Akşener için "Demir Leydi" Demirtaş için "Kürt Obama", İmamoğlu için "Birleştirici Siyasi Güç" nitelendirmeleri kullanılmıştır. Kılıçdaroğlu'nun adaylığı netleşince ilk tepkilerden biri şöyledir: "Erdoğan karşısında muhalefetin zayıf umudu".
İsveç'in yanılgısı Bolton'un hayali
Faruk Önalan
"Düşünce özgürlüğü" başlığı altında Ankara'nın meşru tepkileri görmezden gelinip Türkiye'nin NATO'daki pozisyonu daha doğrusu üyelik durumu tartışılmaya açılmak istenmektedir. Beyaz Saray eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un, son iki analizinde bu konuya değinmesi tesadüf değildir.
2023 savunma sanayii hedefleri
Faruk Önalan
Yaklaşık iki yıl süren ağır pandemi koşullarının getirdiği tedarik sorunu ve başta NATO müttefikleri tarafından uygulanan haksız yaptırımlara rağmen Türkiye'de savunma sanayii altın çağını yaşıyor, devler liginde boy gösteriyor. 2016 yılında dünyanın ilk 100 savunma şirketi listesinde iki Türk firması varken bugün aynı listede yedi firma bulunuyor.
Terör bumerangı
Faruk Önalan
Geçmiş yıllarda yaşanan hadiseler bir gerçeği ortaya çıkarmıştır; terörizm bumerang gibidir ve bir gün onu tutan ele mutlaka geri dönmüştür. ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton "bugün savaştığımız insanları yirmi yıl önce biz finanse ettik" itirafında bulunmuştu. Fransa'da yaşanan şiddet olaylarını da bu doğrultuda değerlendirmek yerinde olacaktır.
İlkleri ve enleriyle Dünya Kupası
Faruk Önalan
Sömürgeci Batı zihniyetine olan tepki, Dünya Kupası maçları oynanırken bir kez daha kendini gösterdi. Batılı takımlara karşı Afrika, Körfez ülkeleri, Latin Amerika, bir Uzakdoğu ülkesi olan Japonya ağırlıklı olarak desteklendi. Final maçında dahi bu tutum net şekilde gözlemlendi.
Almanya'nın darbe korkusu
Faruk Önalan
Yeşiller Partisi 15 Temmuz darbe girişiminden sonra işlerine son verilen ve firar eden FETÖ mensuplarına sahip çıkmış, MİT'in bu kişiler hakkında 35 ülkede bilgi toplayıp casusluk faaliyeti yürüttüğünü ilan etmişti. Gelinen noktada, söz konusu kendi ulusal güvenlikleri olunca –ki tehdidin boyutu çok daha zayıftır– hem istihbari hem de işten çıkarma anlamında tüm tedbirlerin alınmasını istemiştir.
Yumuşak gücün olmazsa olmazı: Küresel çapta bir medya ağı
Faruk Önalan
TRT yayın politikalarının çok önemli bir amacı da Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde hızla yükselen İslam ve yabancı karşıtlığına karşı farkındalığı artırmak. Bu kapsamda yapılan program ve etkinliklerle kalıcı işlere imza atılmaktadır.
Bitirici darbe kara harekatı
Faruk Önalan
Mezitli Polisevi, İstiklal Caddesi ve başta Karkamış, Öncüpınar olmak üzere sınırdaki yerleşim birimlerine yönelik terör saldırılarının kaynağı aynı adreslerdir. Bahar Kalkanı ve Fırat Kalkanı harekât bölgeleri arasında kalan Tel Rıfat, büyük bir tehdit unsuru olarak ön plana çıkmaktadır.
Ankara ile kurulacak ilişki herkesin faydasına
Faruk Önalan
Mevcut durumda hem Ukrayna hem de Rusya ile görüşebilen tek ülke Türkiye'dir. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da bu süreçte Ankara ile yakın ilişkiler kurmanın faydalı olacağının farkındadır. Türkçe yaptığı paylaşımla da bu durumu teyit etmektedir. "Ukrayna'daki savaş dünyada açlık risklerini arttırmaktadır. Türkiye ve Fransa, ihracatların engelsiz şekilde devam etmesi için çalışmaya devam edeceklerdir."
Vaatlere değil sonuca bakacağız
Faruk Önalan
İsveç'in, Türkiye'nin meşru talepleri karşısındaki tavrı bir önceki hükümete göre şüphesiz daha olumlu görülmekte, ancak daha önce sütten ağzı yanan (Yunanistan meselesi) Ankara, yoğurdu üfleyerek yemeyi tercih etmektedir. Bu yüzden de sözlere ya da vaatlere değil, sonuç odaklı eylemlere bakacaktır.
HTŞ'nin son hamlesi nasıl okunmalı?
Faruk Önalan
Çok denklemli karmaşık bir bölge olan Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'nin kontrolü altındaki alanlara yönelik kudreti, son yaşanan olaylarda bir kez daha anlaşılmış, Ankara'ya rağmen bir hamle yapılamayacağı ortaya çıkmıştır.
Enerji güvenliğinde kim neye razı?
Faruk Önalan
Putin "Kuzey Akım sabotajlarının arkasında kim var? Elbette Rusya ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri koparmak ve pazarı ele geçirmek isteyenler..." diyor. Türkiye'nin "gaz merkezi" olması önerisi karşısında Beyaz Saray yönetimi Moskova'ya güven duyulamayacağını ve müttefiklerin enerji çeşitliliği konusunda atılımlar yapması gerekliliğini vurguluyor.
Ukrayna Savaşı'nın kâr edeni kim?
Faruk Önalan
Mevcut şartlarda savaşın uzaması en fazla Beyaz Saray'ın işine gelmektedir. ABD, Rusya-Ukrayna krizini daha da derinleştirecek hamleler yapmış ve şu ana kadar Ukrayna'ya 15,2 milyar dolarlık silah tedariki gerçekleştirilmiştir. Ancak stoklarda büyük oranda azalma olduğu için yardım uzun bir zaman diliminde sürdürülebilir değildir. Kuzey enerji hattındaki sabotaj iddialarından sonra akıllara Ukrayna işgalinden iki hafta önce Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile basın toplantısı yapan Başkan Biden'ın sözleri geldi: "Rusya, Ukrayna'yı işgal ederse, yani askerler ve tanklar Ukrayna sınırını geçerse Kuzey Akım 2 artık ortada kalmaz, sonunu getiririz. Size söz veriyorum, bunu becereceğiz." Türkiye izlediği dengeli dış politikayla ön plana çıkmaktadır. Kırım'ın ilhakına karşı durduğu gibi Herson, Zaporijya, Luhansk ve Donetsk'in de ilhak edilmesine en üst düzeyde karşı çıkmaktadır. Bunun yanında iki ülke ile sağlam bir diplomasi yürüten tek merkez Ankara'dır.
Bakü ve Erivan hattı neden geriliyor?
Faruk Önalan
Ermeni diasporası yaydığı bir harita ile Türkiye'nin Nahçıvan üzerinden Orta Asya'ya oradan Uzak Doğu'ya bağlantısının önündeki engelin Erivan olduğunu gösterip, Avrupa'ya, "Bize destek verin, çünkü Türkiye karşısında son kale biziz" mesajı veriyor. Ruslar, Ermenistan ve Azerbaycan arasında bir denge politikası yürütüyor. Ukrayna savaşının beklenenden uzun sürmesinin de etkisiyle bu politikasına devam etme, "bekleme-görme" daha doğrusu gerilimin nereye kadar evrileceğini "test etme" stratejisini benimsiyor.
Terörle mücadelede strateji değişikliği ve sonuçları
Faruk Önalan
Türkiye ne zaman milli güvenliğini tesis etmek adına bir adım atmaya kalksa, sarsıcı olaylarla yüzleşmek zorunda kaldı. Kimi zaman taşeron bir terör örgütünün saldırısına, kimi zaman istihbarat kurumlarının "kayıt dışı" operasyonlarına, kimi zaman da üçüncü ülkelerin Türkiye'nin çıkarlarına yönelik direkt hamlelerine maruz kalındı. Terör saldırılarının bıçak gibi kesilmesinin birinci sebebi, içlerindeki hainlerden arınan güvenlik birimlerinin çok daha etkin olmaya başlaması. İkinci sebep de 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe teşebbüsünden sonra terörle mücadelede strateji değişikliğine gidilmesi.
Çok denklemli hassas süreç
Faruk Önalan
Ankara, Suriyeli mültecilerin güvenle evlerine dönebilmeleri, bundan sonraki yaşantılarını daha huzurlu yaşayabilmeleri için çok denklemli oldukça zor bir süreci yürütmeye çalışıyor. Ve bu adımları atmaya çalışırken provokasyonlar, yalan haberler hatta Türkiye'yi zan altında bırakacak planlı saldırılar düzenleniyor.
Kendi meselemiz olarak Filistin
Faruk Önalan
Ankara-Tel Aviv arasındaki artan diplomatik ilişkilerin Filistin halkına uygulanan insan hakları ihlallerinin, savaş suçlarının nihayete erdirilmesi noktasında bir baskı unsuru olabileceğine dair anlayış birliği oluşmuş durumda. Türk dış politikasının özellikle son 20 yılda her platformda haykırdığı değişmeyen bir söylemi vardır: "Filistin sorunu, Türkiye'nin meselesidir." Gerek Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın gerekse Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu son Kudüs ziyaretinde bu noktayı net bir şekilde muhataplarına iletti. Sonuç olarak; bu sorunu çözüme kavuşturacak olan da Türkiye'den başkası değildir.
İstihbarattaki reform Türkiye'ye ne getirdi?
Faruk Önalan
MİT, aralarında kriz olan ülkeler arasındaki arabuluculuk konusunda oldukça etkin konumda. Rusya-Ukrayna savaşı ile baş gösteren tahıl krizinin çözülmesinde hem Dışişleri hem de Milli Savunma Bakanlığı ile gerçekleştirilen koordinasyon stratejik bir önemdeydi. Afrika'da, Balkanlar'da, Kafkasya'da, Ortadoğu'da, Körfez ülkelerinde yapılan Dışişleri koordineli çalışmalar birçok krizin çözülmesinde fayda getirdi. MİT'in imkân ve kabiliyet becerisi rakiplerini kıskandıracak daha doğrusu kızdıracak bir şekilde üst seviyelere çıkarıldı. Bölgede belirleyici bir güç haline gelmiş olduğu, ittifak ile kabul ediliyor. Geçtiğimiz günlerde Fransa'da etkin bir sitenin attığı başlık gelinen noktayı tek cümle ile özetledi: "Hakan Fidan Türk istihbaratının yenilmez reformcusudur."
Duhok saldırısının ardında hangi mesaj var?
Faruk Önalan
Kerkük-Süleymaniye hattı enerji kaynakları açısından oldukça zengin bir bölgedir. Bu yüzdendir ki, İran ve İran yanlısı gruplar Musul'daki Türk varlığından rahatsız olmakta, Sincar'a yapılacak bir operasyona şiddetle karşı çıkmaktadırlar. Türkiye'nin ulusal güvenliği ve çıkarları adına, Irak'ta, Suriye'de ya da Libya'da istenmemesinin en önemli nedenlerinden biri enerji kaynaklarına hakim olma arzusudur.
Ortadoğu gezisi güven kaybına kayıp ekledi
Faruk Önalan
Küresel ekonomik kriz, yüksek enflasyon, gıda sorunu ve Rusya-Ukrayna savaşı tüm dünya ülkeleri gibi ABD'yi de derinden etkiledi. Yaklaşan Kongre ara seçimlerinde Senato'da Cumhuriyetçilerin çoğunluğu elde etmesi riski oldukça yüksek. Bu da Biden'ın "topal ördek" durumuna düşmesine neden olacak. Ortadoğu gezisi, kamuoyu nezdindeki güven kaybını tersine çevirebilmek için yapılan hamlelerden biriydi. Biden'ın Ortadoğu ziyareti gerçekleşmeden önce yoğun eleştiriler getiren Pekin yönetimi, herhangi bir anlaşmanın gerçekleşmemesinden dolayı oldukça memnun. Ülkenin resmi haber ajansı dikkat çekici bir manşet attı: "Biden, ne İran'a karşı bölgesel bir askeri ittifak kurma hedefinde başarılı oldu ne de Suudi Arabistan'ı petrol üretimini artırmak için derhal harekete geçmeye ikna etti."
Türkiye, Afrika'da vazgeçilmez bir aktör
Faruk Önalan
Türkiye-İtalya-Tunus hattı Avrupa'dan Afrika'ya açılan en değerli koridor olarak dikkat çekiyor. Libya'daki Türk askeri varlığı, komşu ülkeler Cezayir ve Tunus'ta var olan ekonomik nüfuz, Ankara'nın zaten artan siyasi gücünü daha da artırdı. Bu noktada Libya tezkeresinin, Somali'de, Katar'da asker bulundurmanın stratejik etkileri daha net ortaya çıkıyor. Uyguladığı insan odaklı etkin dış politika ile Türkiye, Afrika'da vazgeçilmez bir aktör olduğunu kanıtladı. Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat, Afrikalının gözünde Türkiye'nin konumunu çok net ifade ediyor: "Sizin Afrika ile bir sömürge geçmişiniz bulunmamakta ve bu diğer ülkelere göre avantaj teşkil ediyor. Eşit ilişkiler üzerinden iş birliği yapıyoruz."
Şerh kalktı ama veto hakkımız saklı
Faruk Önalan
İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım müzakerelerinin önündeki Türkiye şerhi kalktı. Müzakereler bir müddet daha devam edeceği için nihai karar henüz verilmiş değil. Eğer söz konusu taahhütlerde müspet yönde herhangi bir gelişme yaşanmazsa Türkiye'nin veto hakkı saklıdır.
Batı, Türkiye ile iş birliğinin öneminin farkında
Faruk Önalan
Stratejik konumu ve gücü ile ön plana çıkan Türkiye olmadan ne Akdeniz'de ne Kafkasya'ya da ne Balkanlar'da ne de Ortadoğu'da hamle yapılamayacağı tartışmasız bir gerçek olarak ortadadır. “Gölge CIA” diye tabir edilen Stratfor'un kurucusu George Friedman bir panelde Türkiye hakkında şu sözleri sarf etmişti: “Askeri kapasite olarak –muhtemelen- İngiltere hariç Avrupa'nın en iyisi. Bölgede hiçbir politik müzakere yok ki, tartışma sonunda ‘Türkler ne istiyor' sorusuna gelmesin.”
Suriye'de dengeler değişirken...
Faruk Önalan
Rusya'nın Suriye'den ciddi oranda güç çekmesinden azami fayda görmeyi uman ülkenin İran olduğunu söylersek abartmış olmayız. Bu kapsamda Suriye'nin kuzeyine Türkiye'nin yapacağı operasyona yüksek perdeden dillendirilmese de şiddetle karşı çıkmaktalar.
Suriye'ye 5. operasyon neden gerekli?
Faruk Önalan
Türk askerinin Suriye'de, Irak'ta bulunması Türkiye'nin güvenliği, sınır hattının huzuru içindir. Bu yüzden her sene TBMM'de sınır ötesi tezkereleri oylanır. Maalesef gelişmelerin vahametinin idrakinde olamayanların, bilinçli olarak anlamak istemedikleri bir durum var ki o da şu sorunun cevabında gizli: Eğer sınır ötesi tezkereleri bugüne kadar hiç geçmeseydi, neler olurdu? Olası operasyonun en önemli nedenlerinden biri Suriyeli göçmenlerin ülkelerine gönül rahatlığı ile "onurlu ve güvenli" bir şekilde geri dönmelerini sağlayacak altyapıyı oluşturmak. Bu proje Avrupa'nın da rahat nefes almasını sağlayacak, lakin hala PKK/SDG'ye destek vermekten geri durulmuyor.
Güvenli bölgede sona doğru
Faruk Önalan
Türkiye, mültecilerin ana vatanlarına gönüllü olarak güvenli bir şekilde dönebilmelerinin önünü açmak için kapsamlı bir projenin adımlarını yıllar önce attı. Sonuçlarından büyük fayda görecek Avrupa ve bölge ülkelerinin bu projeye ne derece katkı sağlayacakları ise büyük bir soru işareti...
Her şey yeni başlıyor
Faruk Önalan
Pençe-Kilit Harekâtı yıllar öncesinde yapılsaydı, dört bir yandan tehdit mesajları ardı ardına yayınlanırdı. Bugün geldiğimiz noktada herkes Türkiye'nin egemenlik haklarına saygı duymayı öğrenmeye başladı. Her şey yeni başlıyor. Türkiye'nin Irak'taki varlığından, enerji ve güvenlik anlaşmalarıyla etkinliğinin artmasından İran'ın rahatsızlığı sır değil. "Mossad üssü" diye gerçekleştirilen Erbil saldırısında asıl hedefin "Türkiye'ye mesaj vermek" olduğunu İran gazetelerinde manşette yer aldığını unutmamak gerekiyor.
Yine Pakistan, yine demokrasi krizi
Faruk Önalan
Pakistan demokrasisinin en önemli sorunu, ordunun siyasete yön verme hastalığının devam etmesidir. Pakistan halkı ile Türkiye arasında tarihi, sağlam bir bağ vardır. Hangi iktidar başa gelirse gelsin, bu derin bağ zarar görmez. Middle East Monitor'de yayınlanan bir analizdeki tespit oldukça dikkat çekicidir: "Pakistan Başbakanı İmran Han, Erdoğan'dan ders almalıydı. Daha önceki Türk liderlerin aksine, Erdoğan ordu tarafından sindirilmeyi reddetti."
PKK Kerkük'e neden sızdırılıyor?
Faruk Önalan
Suriye'nin Deyrizor, Rakka, Cezire bölgelerindeki petrol, doğal gaz yatakları ABD eliyle PKK'ya teslim edildi, şimdi de Kerkük'teki zenginliklere PKK'yı ortak etmek istiyorlar. Rusya-Ukrayna krizi, İran'ın durumu "enerji savaşlarını" daha da kızıştırdı. Türkiye konum itibariyle en stratejik noktada duruyor. Önümüzdeki günler küresel açıdan daha da zorlu olacak, lakin Türkiye açısından kazançlı günler o kadar da uzakta değil. İran Devrim Muhafızları'nın Erbil'de "Mossad Üssü" perdesiyle vurduğu villanın, gaz boru hattını Türkiye sınırına ulaştıracak şirketin sahibi Şeyh Baz Kerim al-Barzenji'ye ait olduğunun ortaya çıkması, üzerinde dikkatle düşünülmesi gereken bir durum. İran'ın Sincar'da destek verdiği PKK ile Kerkük'te aynı paydada buluşması şaşırtıcı bir durum olmaz.
Enerji iş birlikleri ve İran'ın can sıkıntısı
Faruk Önalan
İran Devrim Muhafızları'nın Erbil'de “Mossad Üssü” diye vurduğu binalardan biri Şeyh Baz Kerim al-Barzanji'ye aitti. Peki kimdir Şeyh Baz? Kar Şirketi'nin CEO'su. Peki Kar Şirketi son olarak hangi işi aldı? İsrail yeni oluşan durumda Rusya'yı “komşu” olarak görüyor ve ilişkileri bu çerçevede yürütmeye çalışıyor. Ukrayna krizinin ortasında, geçtiğimiz hafta Bennett'in sürpriz Moskova ziyaretinin en önemli gündem maddesi İran'ın Suriye'deki mevcut varlığıydı.
Yabancı savaşçı girdabı
Faruk Önalan
Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu daha önce Libya'da darbeci General Hafter safında savaştırdığı Suriyelileri Ukrayna'ya sevk etmeye başladı. Öte taraftan dünyanın birçok ülkesinden "yabancı gönüllü" Ruslara karşı halkın yanında savaşmak için Ukrayna'ya gitti, gitmeye devam ediyor. Çünkü hiçbir ülke fiilen savaşa dahil olmak istemiyor. Yabancı savaşçılar ilerleyen günler için önemli güvenlik problemleri doğurabilir. Sadece yabancılar değil herhangi bir tecrübesi olmayan sivillerin ve tecrübe sahibi mahkûmların silahlandırılması da ciddi riskler barındırıyor.
Tunus darbesi geçen yıl planlanmıştı
Faruk Önalan
Tunus'ta 25 Temmuz'da yapılan hamle geçen sene planlanmıştı ancak Covid 19 sebebiyle sokakların yeterince hareketlenmeyeceğini düşündükleri için tehir ettiler. Amaç ise belli; BAE ve Suudi Arabistan Tunus'ta Sisi benzeri rejimi göreve getirmek istiyor. Bunun için fonlanan medya grupları Nahda hareketini şeytanlaştırma, sokakları hareketlendirme ve kargaşa oluşturma görevini üstlendi. Kays Said'in BAE'den alacağı söylenen 5 milyar dolar yardımla ekonomiyi nasıl düzelteceği belirsiz. O yüzden bu süreci sonuna kadar yürütemeyeceği aşikâr.
Daha şahin bir İran'a doğru
Faruk Önalan
Olağanüstü bir durum olmazsa önümüzdeki dört yıllık zamanda "ılımlı" değil "şahin" bir İran dış politikası izleyeceğiz. Genel çerçevede ise reformist ya da muhafazakâr fark etmiyor, kim seçilirse seçilsin, özellikle dini lider Hamaney ve Devrim Muhafızları çizgisi her zamanki gibi baskın olacak. Muhafazakârların kontrolündeki Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin belirlediği adaylardan birini seçmek zorunda bırakılan 59 milyon 310 binden fazla seçmenin büyük oranda seçimleri boykot edeceği görülüyor. 2017 seçimlerinde yüzde 73 katılım sağlanmıştı, bu oranın Haziran 2021 seçimlerinde yüzde 50'nin altına düşeceğine dair öngörüler var.
Terörle mücadelede kırılma noktası: Gara
Faruk Önalan
Gara katliamı şüphesiz bir kırılma anı. Bu saatten sonra, hiçbir ülke ya da kuruluş Türkiye'nin milli güvenliğini tehdit eden terör örgütlerine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde icra ettiği ya da edeceği sınır ötesi harekâtlarına karşı tavır alamaz, sorgulayamaz. Gara operasyonu sonrası bir sonraki adım PKK'nın Suriye'ye bağlantı hattında ikinci Kandil olarak düşündüğü Sincar ve Suriye tarafına geçiş olarak kullanılan, PKK kamplarının bulunduğu Karaçok Dağı'na düzenlenecek geniş çaplı büyük operasyon. Harekât daha başlamadan Irak içindeki İran destekli Şii milis gruplarından tehdit açıklamaları gelmeye başladı. Çünkü Sincar'da, PKK'nın uzantısı YBŞ ve Şii Haşdi Şabi örgütü birlikte hareket ediyor.
SDG'nin mimarlarını tedirgin eden operasyon: Sincar
Faruk Önalan
Sincar'a büyük bir operasyon çok uzak değil. Gelinen noktada, PKK/YPG'ye “Suriye Demokratik Güçleri” (SDG) kılıfı giydirilmesini sağlayan ABD'nin yeni yönetimindeki Blinken, Austin ve Mcgurk, operasyonun yapılmaması ya da kapsamının sınırlı tutulması konusunda çaba gösterecektir. Zira operasyonun sadece Sincar ile sınırlı olması beklenmiyor, Kandil ve Mahmur başta olmak üzere başka alanlarda da yürütülmesi ihtimal dahilinde. Obama döneminde misyonları Suriye ve Irak'ı üçe bölmek olan ekibin Biden yönetimi ile yeniden iş başına gelmeleri maalesef önümüzdeki dört yılın oldukça zor geçeceğinin göstergesi. Tabii bir farkla. Bu defa karşılarında düne göre çok güçlü bir Türkiye gerçeği var.
S-400'ler bahane
Faruk Önalan
ABD, NATO üyesi Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya dahil olmak üzere 20'den fazla ülkenin Rusya'dan hava savunma sistemi almasına ses çıkarmamaktadır. Yine S-400 almak için görüşmeler yapan Suudi Arabistan ve Katar'a karşı herhangi bir hamlede bulunulmamış, “yaptırım kararından feragat” yetkisi kullanılmıştır. Yaşanan gelişmeler gösterdi ki; S-400 konusu olmasaydı bile başka bir bahane ile şüphesiz Türkiye'ye karşı bir harekette bulunulacaktı. Jerusalem Post'ta yeni yayınlanan bir analizde belirtildiği gibi “ekonomik olarak üç kıtayı kapsayan ve her alanda bir köprü olarak önemli rol oynayan”, savunma sanayiinde yüzde 70'ten fazla milliliğe ulaşan, 700'ü aşan savunma projesini başarıyla yürüten bir Türkiye gerçeği, ABD'yi, AB'yi, İsrail'i, İran'ı ve bazı Körfez ülkelerini tedirgin etmektedir.
Neom ziyareti hangi gelişmelere gebe?
Faruk Önalan
Suud yalanlasa da Netanyahu'nun gizlice Suudi Arabistan'ın Neom kentine giderek Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile üçlü görüşme yaptığı iddiası birçok soru işaretini gündeme getirdi. Bu, bazı analistlerin dediği gibi “normalleşme” yönünde atılmış bir adım mı yoksa olası İran operasyonuna karşı bir hazırlık mı? Yeni dünya düzeninde Asya'nın, Kafkasya'nın, Afrika'nın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Kanını emdiği Afrika'nın zenginlikleri olmasa ayakta kalamayacağını çok iyi bilen Fransa'nın saldırganlığının altında Türkiye'nin insani diplomasi ile mazlum Afrikalının gönlünü kazanması yatıyor.
Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak
Faruk Önalan
47 yıl önce senatör olan, iki dönem ABD Başkan yardımcılığı görevinde bulunan Biden'ın, 36 yıldır kesintisiz senatör olduğu dönemde Kıbrıs ve Ermenistan sorunu başta olmak üzere birçok konuda Türkiye'nin karşısında yer alması kimseyi tedirgin etmemeli zira Türkiye artık o eski Türkiye değil.
Rusya Türkiye'yi hesaba katmak zorunda
Faruk Önalan
Dağlık Karabağ krizinde bir güç olarak Türkiye'nin varlığı, Rus analistleri ortak bir görüşe sevk etti; “Büyük yeni bir gelişme, Moskova'nın tüm hesaplarını altüst edebilir: Türkiye'nin katılımı. Ankara'nın son alevlenmede askeri destek vaatleri, Moskova'yı her iki tarafla da oynama politikasını yeniden düşünmeye sevk edebilir.”
DEAŞ tekrar sahaya mı sürülüyor?
Faruk Önalan
DEAŞ üzerinden PKK'yı meşrulaştıran (!) ABD ve yine hem PKK hem de DEAŞ'a para vererek Türkiye'ye karşı kullanmaya çalışan BAE, Suudi Arabistan… Oynanmakta olan oyun o kadar pis ki! Ve şüphesiz ki, gün gün ağırlığını daha da hissettiren Türkiye'nin, yükselişini durdurmak için DEAŞ gibi, PKK gibi, FETÖ gibi taşeron terör örgütlerini kullanmaya devam edecekler. Biz buradayız, bekleriz.
İsrail ile 'normalleşme' hevesi sırada kimler var?
Faruk Önalan
BAE-İsrail “normalleşme” anlaşmasına Bahreyn, Mısır, Umman anında destek verirken Suudi Arabistan, Kuveyt ve de Arap Birliği sessiz kalmayı tercih etti. Suudi Arabistan (bir hafta), sessiz kalmasına rağmen, hava sahasını İsrail uçaklarına açacağı sinyalini verdi.
Kandil'e kara harekatı
Faruk Önalan
Son operasyonlarda PKK, kendini en güvende hissettiği Kandil Dağı dahil birçok bölgede çok sayıda sözde üst düzey yöneticilerini kaybetti. Gelinen nokta gösteriyor ki; Kıran, Kapan, Pençe, Pençe-Kartal, Pençe-Kaplan operasyonları sonrası Kandil'e kara harekâtı çok da uzak değil. Belki yarın, belki yarından da yakın.
Amerika'dan Avrupa'ya, Körfez'den Uzak Doğu'ya Ayasofya yankıları
Faruk Önalan
Darbe girişiminin dış politikaya etkileri
Faruk Önalan
15 Temmuz sonrası, diplomasi, askeri ve istihbari bakımdan oldukça güçlenen Türkiye'ye rağmen bu coğrafyada hiçbir adım atılamıyor artık. Türkiye'ye karşı yapılan İrini operasyonu, Kahire inisiyatifi, EastMed anlaşması, Doğu Akdeniz Gaz Forumu bugün birer çöp halini aldı.
PKK için yolun sonu mu?
Faruk Önalan
MİT koordineli yürütülen Pençe-Kartal operasyonu, hava harekâtından sonra karadan da Haftanin ile sınırlı kalmayacaktır. Hakurk, Zap, Avaşin, Basyan derken komandolarımızı Mahmur, Sincar, Karaçok ve Kandil'de de görebiliriz. Operasyonun etki alanı artıkça dışarıdan bitirilmesi önünde demeçler de gelecektir şüphesiz. Sesin nerden geldiğinin bir önemi yok, sahada güçlüysen masada senin dediğin olur.
Türkiye'nin kriz diplomasisi Ortadoğu'ya ne getirir?
Faruk Önalan
Türkiye kriz döneminde diplomasi trafiğini oldukça iyi yönetti ve ABD yanında Avrupa ülkeleri de Ortadoğu'da hatta Afrika'da, Akdeniz'de Türkiye ile işbirliği yapma zorunluluğunun idrakine varmaya başladılar. Şüphesiz bu olası yakınlaşmanın ilk etkisi Doğu Akdeniz ve Libya'da görülecek.
Hayalet başkentler Ortadoğu'yu hatırlatıyor mu?
Faruk Önalan
O görkemli ve süslü dünya başkentlerinin karantina altında adeta hayalet kentlere bürünmesi, dünya kamuoyuna; Gazze'nin 14 yıldır abluka/karantina altında yaşadığını, Yemen'de binlerce çocuğun açlıktan, hastalıktan öldüğünü, Arakan'da binlerce mazlumun katledilmesini, tecavüze uğramasını, yerlerinden edilmesini, milyonlarca Suriyelinin çektiği çileyi, Doğu Türkistan'da yapılan zulmü sorgulatır mı?
Dünden bugüne İsrail-Fas ilişkileri
Faruk Önalan
Fas, İran ile diplomatik ilişkileri kesmiş, bu doğrultuda Tahran'daki elçiliğini kapatma kararı almış, İran Büyükelçisinin de ülkeyi terk etmesini istemişti. İşte, Fas'ın Batı Sahra hassasiyetini iyi bilen İsrail, lobi faaliyetleriyle Amerika'nın Batı Sahra'da konsolosluk açarak, Fas'ın buradaki hakimiyetinin tanınmasını sağlamaya çalışıyor.
Biz bu coğrafyanın misafiri değil ev sahibiyiz
Faruk Önalan
Amerikalılar, PKK'yı beslemek için Haseke, Deyrzor'da petrol, doğal gaz yataklarını, Ruslar Akdeniz kıyısındaki Tartus Limanı'nı, İranlılar da Lazkiye'yi rejimden almış durumdayken, sınırlarımızın ötesinde terör devleti oluşturma planları varken, 4 milyon mülteciye ev sahipliği yaparken Suriye'de de Libya'da da olmaya “mecbur değil mahkumuz!”
Vatansız bırakma planı
Faruk Önalan
Trump’ın “Yüzyılın anlaşması” projesi, BM’in yüzlerce kararına rağmen Filistin topraklarını işgal eden İsrail zulmünü meşrulaştırıyor. İsrail’in arkasında sadece ABD ve Batılı ülkeler değil Kral Faysal’ın hatırasına ihanet eden Suudi Arabistan, BAE ve bazı Körfez ülkeleri de var.
Amaç ‘Şii Hilali’nden öte ‘Şii Dolunayı’
Faruk Önalan
İran mezhep odaklı yayılmacı politikasını Irak Haşdi Şabi bileşenlerinden Asaib Ehlil Hak lideri Kays el-Hazali net bir şekilde özetliyor “Gaybet halindeki on ikinci imam Mehdi el-Muntazar’ın ortaya çıkması çok yakın. O zaman geldiğinde, İran’da Devrim Muhafızları, Lübnan’da Hizbullah, Yemen’de Ensarullah (Husiler), Suriye ve Irak’ta Asabib Ehli’l Hak ve kardeşleriyle kenetlenecek. Bizim teşkilatımız, Şii Hilali hedefinden ziyade Şii Dolunayı amacı doğrultusunda hareket etmektedir.”
Türkiye, Türkiye’den ibaret değildir
Faruk Önalan
Eski İngiliz Başbakan Winston Churchill’in 1936’da sarf ettiği şu sözler, aslında işgal ve sömürge zihniyetinin odak noktasını net olarak açıklıyor; “Bir damla petrol, bir damla kandan daha kıymetlidir.” Bizim farkımız da bu noktadan sonra başlıyor işte. Türkiye’nin gönül sınırları, fiziki sınırlarının çok daha ötesinde. O yüzden Suriye’de de, Libya’da da, Afrika’da da, Arakan’da da olacağız, olmak zorundayız zira Türkiye, Türkiye’den ibaret değildir!
Mesele yine seçmen kararına bırakılmayacak kadar mühim!
Faruk Önalan
Şili darbesi dahil birçok kirli işte parmağı olan eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’ın şu sözü, Amerika’nın Güney Amerika ülkelerine yönelik müdahalelerin görünürdeki bahanesini özetliyor, “Ülkesinin insanlarının sorumsuzluğu yüzünden bir ülkenin komünist olmasına seyirci kalamayız. Meseleler, Şilili seçmenlerin kararına bırakılamayacak kadar önemlidir.”
Ebubekir el-Bağdadi: Bir projenin sonu
Faruk Önalan
Operasyonda PKK’ya pay çıkarmak isteyen Pentagon’a yakın bazı gazeteciler, PKK’nın “Bağdadi’nin iç çamaşırını alıp ABD istihbaratına ulaştırdığı” gibi aptalca bir argümanı gündemde tutmaya çalıştı. Oysa Bağdadi’nin DNA’ları dahil tüm bilgileri Bucca cezaevindeyken zaten alınmıştı.
Barış Pınarları
Faruk Önalan
Karanlık ülke: BAE
Faruk Önalan
Suudi Arabistan Krallığı ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında uzun yıllardır süregelen işbirliğinde meydana gelen çatlaklar gün geçtikçe daha da derinleşmekte. Son çatlak, BAE destekli yaklaşık 100 bin kişilik Hizam el Emni örgütünün siyasi oluşumu Güney Geçiş Konseyi’nin  (GGK) Aden ve güney kentlerini kontrol altına alması. Şu an iki ülkeyi bir arada tutan olgu, “ortak güvenlik kaygıları.”
Güçlü devlet, güçlü istihbarat
Faruk Önalan
Geçtiğimiz yıllarda siber saldırılar yüzünden ülkenin birçok yerinde yaşanan elektrik kesintileri, sık sık maruz kaldığımız finansal ataklar karşısında daha etkin olabilmemiz için istihbarat yapımızda değişime gitmekte yarar var.
Gazze, Filistin ve Türkiye
Faruk Önalan
Filistin sorununun çözümü birlik olmaktan, ihtilafları kendi aramızda çözmekten, tefrikaya son vermekten geçiyor. Ayette buyrulduğu gibi, “Allah’a ve Resûl’üne itaat edin ve birbirinizle çekişmeyin. Sonra gevşersiniz ve gücünüz, devletiniz elden gider. Sabırlı olun. Çünkü Allah sabredenlerle beraberdir.”
Sudan darbesi ve Türkiye
Faruk Önalan
Ve tarih tekerrür eder…  Dün Şili bugün Venezuela
Faruk Önalan
Şu an ordu, Maduro’ya ve anayasaya sadakatini beyan ettiyse de tıpkı 1973 Şili darbesinde olduğu gibi rüzgar tersine dönebilir. Tarih tekerrürden ibaret derler ya 46 yıl önce Şili’de yaşananlar bugün Venezuela’da yaşanıyor.
Oyun kurucu aktör: Türkiye
Faruk Önalan
Alman birinci televizyon kanalı ARD’nin ana haber programı Tagesschau’da çıkan bir haber şöyle başlıyordu, ”Rusya, ABD, İran büyük oyuncular Türkiye ise mülteci alan ülkeydi. Şimdi Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kilit oyunculardan biri haline geldi.
Bitmeyen hesaplar ve ‘Büyük Kürdistan’ planı
Faruk Önalan
Geçtiğimiz günlerde, FETÖ’den kapatılan Kürtçe Dünya Tv muhabirinin sunduğu, Van’da geçekleştirilen ve Rudaw tv’de yayınlanan programda, “Güneyli gelin: Kürdistan’ın bir parça olması için dua ediyorum. Kürdistan çok güzel” cümlesinin manşet olarak verilmesi dikkate değerdir. Büyük Kürdistan planı için ABD ve bölgedeki uzantıları durmaksızın çalışmaktadır.